Firmware Multiboard

cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt lip 23, 2019 12:31 pm

Możesz zrobić sobie soft na viewtopic.php?f=11&t=4161 ale Multiboard też jest ok. Ustaw moduł np inCan i masz przekaźniki pod GPIO5 i GPIO13, a DHT22 pod GPIO2
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr lip 24, 2019 7:20 am

Witam,
Potrzebuję pomocy w konfiguracji, wgrałem multiboard do ESP01i chciałem mieć odczyt sensora otwartych drzwi + sterowanie przekaźnikiem + odczyt DHT22. Wybrałem w konfiguracji inCan, DHT22 do GPIO2, czujnik drzwi do GPIO3 (Rx) oraz przekaźnik do GPIO1 (Tx).
Niestety baza tranzystora sterującego przekaźnikiem jest zmasowana przez rezystor 10k, co powoduje że ESP01 nie chciało mi wystartować (musiałem na czas startu układu odłączyć GPIO1 od rezystora masującego). Po starcie EPS01 i jego zalogowaniu do SUPLI, odczyt stanu otwarcia/zamknięcia drzwi działał prawidłowo, sterowanie przekaźnikiem również działało, natomiast odczyt temperatury i wilgotności w ogóle nie działał (w SPULI mam połączone urządzenie jako czujnik temperatury i wilgotności ale bez odczytu wartości).

Teraz pytania:
Czy wybrałem poprawną konfigurację (inCAN)?
Czy zamiana funkcji GPIO1 z GPIO3 (GPIO3(Rx) będzie zmasowany przez 10k, a GPIO1(Tx) będzie miał pull-up przez 4,7k) umożliwi normalny start układu ESP01?
Jak odczytać wartości pomiaru z czujnika DHT22 (czujnik daje wartości odczytu na sofcie "SOCKET-ESP01-DHT22 by@Zybi").
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw lip 25, 2019 5:13 am

cino111 pisze:
wt lip 23, 2019 12:31 pm
Możesz zrobić sobie soft na viewtopic.php?f=11&t=4161 ale Multiboard też jest ok. Ustaw moduł np inCan i masz przekaźniki pod GPIO5 i GPIO13, a DHT22 pod GPIO2
Hej.zrobilem według twojej podpowiedzi ale podłączyłem pod tx dht22 i zrywa mi pomiary.czy podłączyć pod gpio2
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw lip 25, 2019 5:31 am

Tak - daj na Gpio2 i powinno dzialać.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw lip 25, 2019 6:35 am

Czy muszę coś zmieniać w wemosie czy wystarczy przepiąć kabelek
raf
Posty: 5
Rejestracja: śr kwie 18, 2018 1:01 pm

pn lip 29, 2019 8:00 pm

Cześć!

Czy Wemos D1 Mini z firmware Mulitboard obsłuży 3 lub 4 czujniki DHT22?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lip 29, 2019 8:15 pm

Wg opisu autora w pierwszym poście to nie da rady
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
raf
Posty: 5
Rejestracja: śr kwie 18, 2018 1:01 pm

pn lip 29, 2019 9:17 pm

A jest coś co obsłuży 3 czujniki DHT22?
Czy będę musiał użyć 3 ESP?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lip 29, 2019 9:25 pm

Zobacz na Primary GUI
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Jankes
Posty: 28
Rejestracja: ndz gru 02, 2018 9:01 pm

wt lip 30, 2019 8:08 pm

Mam sonoff mini. Wgrałem do niego firmware multiboard. Wybrałem soft do sonoff basic, przekaźnik dziala, ale tylko z poziomu aplikacji i microswitcha, nie działa na pinach S_IN i S_OUT, nie wiem jakie GPIO są do nich przypisane. Poniżej zdjęcia modułu i ogromna prośba do Espablo o dodanie płytki do firmware Multiboard.
IMG_20190730_194633.jpg
IMG_20190730_194633.jpg (4.06 MiB) Przejrzano 596 razy
IMG_20190730_194618.jpg
IMG_20190730_194618.jpg (4.21 MiB) Przejrzano 596 razy
Załączniki
IMG_20190730_194010.jpg
IMG_20190730_194010.jpg (2.92 MiB) Przejrzano 596 razy
ODPOWIEDZ