Strona 113 z 131

Re: Firmware Multiboard

: pt paź 04, 2019 1:44 pm
autor: paziak
Witam
mam wgranego multiboarda do Dual R2.
Czy jest możliwość aby przycisk 1 był monostabilny a przycisk 2 bistabilny ?
ponieważ wybierając w konfiguracji jako różne oba przyciski działają tak jak ustawiony jest przycisk 1
Czy po prostu coś źle konfiguruję ?

Re: Firmware Multiboard

: ndz paź 06, 2019 12:56 pm
autor: jack78
Czy ktoś może mi wyjaśnić czym różnią się te softy? Czy np do basica mogę wgrać dowolny z nich? Czy do Yunshan również?
I jakby szło to przypiąć do pierwszego postu, wtedy nie będzie takich pewnie głupich pytań.
Ashampoo_Snap_2019.10.06_14h52m45s_001_.png
Ashampoo_Snap_2019.10.06_14h52m45s_001_.png (42.77 KiB) Przejrzano 1415 razy

Re: Firmware Multiboard

: ndz paź 06, 2019 7:06 pm
autor: nitzsche
InCan jest do urządzenia które zrobił Espoablo o nazwie InCan
InCan easy to taki soft uniwersalny który możesz wgrać do każdego urządzenia i samemu skonfigurować GPIO ( tak bardzo uproszczając)
Multiboard - to jest to czego szukasz, wgrywasz wybierasz urządzenie które masz - reszta robi się sama.


Teraz ja zapytam :)
Czy zauważyliście jakieś lepsze działanie czujnika dht21? Zdarzają się przerwania na 30 min w ciągu dnia ale pomiar samoczynnie wraca...
Ma to coś wspólnego z aktualizacją clouda?

Re: Firmware Multiboard

: ndz paź 06, 2019 9:47 pm
autor: jack78
U mnie DS18B20 nie działa w ogóle na tym sofcie na Basicu. Sprawdziłem 3 DS-y, i żaden nie ruszył ani sam ani z pullup.

Re: Firmware Multiboard

: pn paź 07, 2019 5:37 am
autor: nitzsche
Dsy działają normalnie. Coś źle musisz podłączać.

Re: Firmware Multiboard

: pn paź 14, 2019 6:05 am
autor: diehard
Potwierdzam również że na SONOFF Basic wogóle nie działają TX ani RX jeśli podłączamy SWITCH lub DS18. Ani na pullup'ie ani bezpośrednio

Re: Firmware Multiboard

: pt paź 18, 2019 10:17 pm
autor: Gang
Panowie mam problem.
Mam dwa moduły INCANa.
Jeden obsługuję bramę, sensor otwarcia bramy, czujnik otwarcia drzwi, ds na dworze i dht11 w garażu. (wiem, że DHT11 to szit ;) ale jakoś zmieniać mi się nie chcę, mimo, że 22 już na podmiankę jest ;) ) Wszystko działa

Drugi dziś chciałem podłączyć bo przyszły mi wyżej wspominane DHT22. I nie mogę!
Termometry mogą wybrać na 192..... na GPIO 1 i 3. I niezależnie czy ustawię na 1 DHT22 i na 3 DS, lub odwrotnie to na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?

Re: Firmware Multiboard

: sob paź 19, 2019 2:43 pm
autor: Espablo
Gang pisze:
pt paź 18, 2019 10:17 pm
Panowie mam problem.

...na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?
Widzę, że nie czytałeś dokładnie opisu. Jest wyraźnie na pisane ale napiszę to jeszcze raz 1 -> czujnik DHT i 1 -> czujnik DS

Re: Firmware Multiboard

: sob paź 19, 2019 5:27 pm
autor: Gang
Espablo pisze:
sob paź 19, 2019 2:43 pm
Gang pisze:
pt paź 18, 2019 10:17 pm
Panowie mam problem.

...na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?
Widzę, że nie czytałeś dokładnie opisu. Jest wyraźnie na pisane ale napiszę to jeszcze raz 1 -> czujnik DHT i 1 -> czujnik DS
Swego czasu przeczytałem wątek od deski do deski. Ale sorki nie zrozumiałem i chyba dalej nie rozumiem.

Mam dwa czujniki do podłączenia dht 22 i ds18b2.

Ale na gpio 2 zawsze mam ustawiony dht11. Nie ważne jak ustawie konfigurowalne gpio (na 1 i 3).

Jak ustawiłem na 1 ds, na 3 none. A do gpio2 podlaczyłem dht22 to i tak nie wykrywal tego, na terminalu na stronie i tak na gpio2 był dht11 i brak pomiaru.

Re: Firmware Multiboard

: sob paź 19, 2019 7:14 pm
autor: Espablo
no właśnie masz 3 czujniki a możesz mieć tylko 2