Firmware Multiboard

sk8rudex
Posts: 1
Joined: Tue Oct 29, 2019 12:01 pm

Tue Nov 05, 2019 6:15 pm

Chłopaki przewertowałem cały temat i dalej nie wiem gdzie się wlutować, aby podłączyć zewnętrzny przycisk dwustanowy. Znalazłem tylko info, że GIPO0, GPIO14 i chyba GPIO3. Ale nie znalazłem już informacji które to piny na płytce. Posiadam sonoff basic RF R2 (nowa płytka prostokątna). Napiszcie jak laikowi, gdzie jest najprostsze miejsce do wlutowania. Nogi od przełącznika na płytce? Muszę stosować pull-up? Jeżeli tak, to czy są piny gdzie nie trzeba stosować pull-up?
Lukasz_171990
Posts: 24
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Thu Nov 07, 2019 7:51 am

Panowie pomoże ktoś co wybrać w rodzaju sterownika podczas pierwszego configu multiboard do sonoff sv żeby można bylo podlaczyc dwa kontraktony?
jgsado@wp.pl
Posts: 4
Joined: Sat Oct 28, 2017 4:41 am

Sun Nov 17, 2019 8:25 pm

Witam.
Może to już było, ale to 115 stron...
Co zrobić, żeby moduł przekaźnikowy nie gubił stanu po powrocie zasilania?
User avatar
milion81
Posts: 188
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Mon Nov 18, 2019 8:35 am

Wgrałem soft Multiboard *InCan do NodeMCU w którym wykorzystać chciałem 4 RELAY + 2 BUTTON + SENSOR + DS, wszystko zamontowałem na miejscu docelowym i uzyskałem taki wynik:
1. DS działał bez problemu
2. SENSOR na GPIO4 (D2) każda zmiana na cloudzie po zapisaniu (np jak zmienię nazwę jakiego modułu) powoduje zmianę stanu SENSORA
3. 2xBUTTON OK
4. 4xRELAY, załączane przez BUTTON działają prawidłowo (GPIO5 i GPIO13), ten na GPIO3 RX (User Configurable) działa prawidłowo za to kolejny na GPIO1 TX (User Configurable) po podłączeniu do do modułu przekaźnika powodował że NodeMCU nie chciał się wpiąć do Clouda, dopiero odłączenie od modułu przekaźnika powodowało ponowne zalogowanie się do Clouda.

Ten czwarty przekaźnik na TX nie jest dla mnie aż tak istotnym w tym zastosowaniu wiec sobie odpuściłem ale stan SENSORA był dla mnie ważny stąd przylutowałem SENOSR na GPIO16 (D0).
Chciałem wgrać "czystego" InCana ale tam niema GPIO1 TX (User Configurable) i GPIO3 RX (User Configurable) ?

Wyczyściłem i wgrałem ponownie Multiboard *InCan. Teraz jest tak:
1. DS działał bez problemu
2. SENSOR na GPIO16 (D0) działa bez problemu nie występuje problem jak na GPIO4 (D2) opisany wyżej
3. 2xBUTTON, BUTTON na GPIO14 (D5) jest OK, BUTTON na GPIO12 (D6) zmiana na cloudzie po zapisaniu (np jak zmienię nazwę jakiego modułu) powoduje włączenie BUTTONa :o
4. 4xRELAY, bez zmian jak wyżej

Ktoś mi coś podpowie ? :shock:

temat zacząłem opisywać w innym poście, bo myślałem że korzystam z "czystego" incana :?
viewtopic.php?p=52986#p52986
User avatar
milion81
Posts: 188
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Mon Nov 18, 2019 8:58 am

jgsado@wp.pl wrote:
Sun Nov 17, 2019 8:25 pm
Witam.
Może to już było, ale to 115 stron...
Co zrobić, żeby moduł przekaźnikowy nie gubił stanu po powrocie zasilania?
podczas konfiguracji zmień zaznaczone pole
Attachments
relay flag.jpg
relay flag.jpg (920.31 KiB) Viewed 508 times
jgsado@wp.pl
Posts: 4
Joined: Sat Oct 28, 2017 4:41 am

Tue Nov 19, 2019 1:04 pm

Dzięki :D
Pawele
Posts: 84
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Wed Nov 20, 2019 5:28 pm

Jest elegancko pod sonoff basic - cała konfiguracja w 1 miejscu.

Mam pytanie co do dodatkowego wyjścia - czyli RX - jeśli ustawię drugi raz DHT22 lub na przemiennie 2 rożne termometry to nie będzie jakiś problemów z odczytem/przekłamaniem? Jakiś czas temu gdzieś tu na forum czytałem, że do 2 termometrów sonoff basic nie jest polecany, stąd moje pytanie.
Crey
Posts: 1
Joined: Mon May 06, 2019 7:37 pm

Thu Nov 21, 2019 10:20 pm

Czy jest możliwość dodania sonoffa basica z supla multiboard i sonoffa SV z softem Gate by Zybi poprzez chmure do Home assistanta? Po dodaniu serwera i tokenu do configuration.yaml udaje mi się dodać tylko basica ( włącznik światła).
User avatar
Gang
Posts: 61
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Wed Nov 27, 2019 10:02 am

Czy w sonofie Basicu TX mogę ustawić jako button, podłączyć przycisk dzwonkowy i w ten sposób załączać lub rozłączać obieg?
1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Wed Nov 27, 2019 4:15 pm

Uzywam tx do termometru DS, warunek usuniecie lub komentarz portu monitora.
Post Reply