Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

śr lis 27, 2019 6:36 pm

Na TX mam ds, chodziło mi o RX. Na RX niestety nie można ustawić buttona, jedynie termometry, sensor lub relay.
Czy jest jakiś sposób aby sensor np. podłączyć pod przycisk dzwonkowy i w ten sposób włączać lub wyłączać przekaźnik w zależności od jego obecnego stanu?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 27, 2019 8:18 pm

A nie możesz podpiąć się pod przycisk?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

śr lis 27, 2019 9:52 pm

wojtas567 pisze:
śr lis 27, 2019 8:18 pm
A nie możesz podpiąć się pod przycisk?
Ja z lutowaniem baaardzo słabo, ale bym sobie kogoś do tego ogarnął (@budek szykuj się) gdzie się trzeba w r2 wlutować? Przyciski potem na bistabilny trzeba ustawić?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr lis 27, 2019 10:01 pm

Zależy jaki podepniesz przełącznik ścienny, tylko nie puszczaj nimi przypadkiem 230V, one muszą być bez napięcia - mają zrobić zwarcie miedzy pinami do których się przylutujesz.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

czw lis 28, 2019 5:24 am

Właśnie dlatego wybrałem sonoffa, żeby mieć 230 na przekaźniku :). To zasila pompę cwu, nie bramę. Brama zrobiona na incanie i przekaźniku bezpotencjałowym.

W otchłani internetu znalazłem:
źródło
Obrazek

̶E̶d̶i̶t̶:̶ ̶d̶l̶a̶ ̶i̶n̶n̶y̶c̶h̶ ̶m̶o̶ż̶e̶ ̶t̶o̶ ̶o̶c̶z̶y̶w̶i̶s̶t̶o̶ś̶ć̶,̶ ̶d̶l̶a̶ ̶m̶n̶i̶e̶ ̶n̶i̶e̶ ̶b̶y̶ł̶a̶.̶ ̶M̶o̶ż̶e̶ ̶t̶e̶ż̶ ̶s̶a̶ ̶t̶a̶c̶y̶ ̶j̶a̶k̶ ̶j̶a̶.̶.̶.̶ ̶
̶
̶P̶o̶t̶w̶i̶e̶r̶d̶z̶a̶m̶,̶ ̶ż̶e̶ ̶p̶i̶n̶ ̶K̶e̶y̶ ̶t̶o̶ ̶g̶p̶i̶o̶ ̶1̶4̶.̶ ̶
̶P̶o̶ ̶d̶o̶l̶u̶t̶o̶w̶a̶n̶i̶u̶ ̶k̶a̶b̶e̶l̶k̶a̶ ̶m̶a̶m̶y̶ ̶d̶z̶i̶a̶ł̶a̶j̶ą̶c̶y̶ ̶p̶r̶z̶y̶c̶i̶s̶k̶,̶ ̶k̶t̶ó̶r̶y̶ ̶w̶ł̶ą̶c̶z̶a̶ ̶i̶ ̶w̶y̶ł̶ą̶c̶z̶a̶ ̶p̶r̶z̶e̶k̶a̶ź̶n̶i̶k̶.̶

Na tamtej stronie jest już aktualizacja, key to gpio0 prawdopodobnie ;) w każdym razie działa przy podłączeniu do dzwonka
Ostatnio zmieniony czw gru 19, 2019 6:16 am przez Gang, łącznie zmieniany 2 razy.
hamelele
Posty: 2
Rejestracja: wt gru 10, 2019 3:04 pm

wt gru 10, 2019 3:18 pm

Witam,
Wgrałem multiboard do sonofa rf r2. Dolutowalem przewody pod istniejący przełącznik i ustawiłem go na bistabile. Oprócz tego wyzwalanie konfiguracji na x10 ( co by bistabile miało prawo działać) Wszystko działa, z tym ze status przełącznika jest odwrotnie. Tzn jak „wyłączaniem włączam” i odwrotnie. Da się to jakoś przestawić?
Oprócz tego zrobiłem pull up między 3.3v a pinem niemasowym do istniejącego przycisku( w starych sonoff było to miedzy gpio14 a 3.3v - może złe zinterpretowałem metodę preciwzakloceniowa?).
Mimo tego nadal bywa tak, ze przełącznik sam się włącza (raz w tygodniu, czasem częściej czasem rzadziej- różnie).
Jest na to jakiś sposób, co by się pozbyć przypadkowego włączania?
Dodam, ze mam spięte masą dwa sonoffy, żeby dało się podłączyć podwójny bistabilny ścienny wyłącznik. Ma to jakieś znaczenie? ( mam tez pojedyncze sonoffy podłączone i problem również występuje)
jarzomp
Posty: 8
Rejestracja: pn kwie 03, 2017 1:00 pm

sob gru 14, 2019 5:05 pm

Panowie zgłupłem.
Sonoff basic. Wgrany multiboard. na gpio14 zewnętrzny włącznik monostabilny , na gpio3 (RX) DS18b20.
Włącznik działa termometr nie. Wlutowany rezystorek pomiędzy vcc a gpio . Testowane na różnych termometrach. Testowane na różnych sonoffach. 5h psu w ........

Czy coś się zmieniło w obsłudze bo w takiej konfiguracji już robiłem zestawy.


Dzięki za pomoc
wsosniak
Posty: 405
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob gru 14, 2019 6:33 pm

jarzomp pisze:
sob gru 14, 2019 5:05 pm
Panowie zgłupłem.
Sonoff basic. Wgrany multiboard. na gpio14 zewnętrzny włącznik monostabilny , na gpio3 (RX) DS18b20.
Włącznik działa termometr nie. Wlutowany rezystorek pomiędzy vcc a gpio . Testowane na różnych termometrach. Testowane na różnych sonoffach. 5h psu w ........

Czy coś się zmieniło w obsłudze bo w takiej konfiguracji już robiłem zestawy.


Dzięki za pomoc
Też się kiedyś męczyłem z ta temperaturą na multiboardzie.
spróbuj tak : w konfiguracji multiboardu -> SONOFF BASIC ustaw tak:
- Themometer type : wybierz DSxxxxx
- GPIO3 też ustaw na DSxxxxx

Potem jak urządzenie zarejestruje się w Supli to w cloud wyłącz ten pierwszy czujnik DSxxx ktory wybrałeś w polu "Thermometer type" (BRAK FUNKCJI ), tak żeby został tylko ten czujnik na GPIO3.

U mnie tylko przy takich ustawieniach ta temperatura chodzi
jarzomp
Posty: 8
Rejestracja: pn kwie 03, 2017 1:00 pm

ndz gru 15, 2019 9:41 am

Dzięki za pomoc. Ale na żadnym termometrze nie pokazuje wskazań. Testowane na kilku sztukach.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

ndz gru 15, 2019 2:57 pm

Wyczysc cache przegladarki w telefonie albo uzyj innego, wprowadz jezcze raz dane do odulu jak polecal powyzej kolega.
Kilka razy taka glupota pomogla ruszyc.
ODPOWIEDZ