Firmware Multiboard

kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

czw sty 16, 2020 9:57 pm

Dobra, udało się ogarnąć, znalazłem starszą wersję softu którą mam na pierwszym esp, wgrałem i jak ręką odjął wsio działa poprawnie.
Nie rozumiem zachowania na najnowszej wersji, po testach na najnowszej działało mi poprawnie w konfiguracją sam czujnik bramy na gpio1, bądz sam sensor na gpio1. Jak chciałem ustawić i czujnik i sensor to działało tylko to co na gpio1, wszystko co ustawiałem na gpio2 badz 3 albo nie pokazywało temp albo pokazywało cały czas zamknięta bramę..
Maniek913
Posty: 203
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt sty 17, 2020 8:19 am

No to jednak nie był to ten sam soft :lol:
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt sty 17, 2020 12:32 pm

kurus pisze:
czw sty 16, 2020 9:57 pm
Dobra, udało się ogarnąć, znalazłem starszą wersję softu którą mam na pierwszym esp, wgrałem i jak ręką odjął wsio działa poprawnie.
Nie rozumiem zachowania na najnowszej wersji, po testach na najnowszej działało mi poprawnie w konfiguracją sam czujnik bramy na gpio1, bądz sam sensor na gpio1. Jak chciałem ustawić i czujnik i sensor to działało tylko to co na gpio1, wszystko co ustawiałem na gpio2 badz 3 albo nie pokazywało temp albo pokazywało cały czas zamknięta bramę..
Podziel się informacją, która wersja Ci zadziałała i podaj linka do niej
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gniazdko z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gniazdko
1x MediaTech MT3105 gniazdko
1x Yunshan (brama)
zielu3
Posty: 6
Rejestracja: pt sty 10, 2020 11:54 pm

pt sty 17, 2020 10:16 pm

Cześć. Wgrałem do Yunshana Multiboarda z zamysłem otwierania bramy, czujnika otwarcia bramy i DTH22. Brama i czujnik otwarcia wydają się dziać poprawnie ale z DTH jest problem. Po podłączeniu zasilania na Yuna DTH działa pokazuje temperaturę i wilgotność jednak po minucie czy dwóch wartości znikają i pojawiają się kreski. Nie pojawiają się w ogóle. dopiero po odłączeniu zasilania i ponownym jego podłączeniu. znów minuta dwie i znikają. O co kaman?
PioKar
Posty: 352
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob sty 18, 2020 4:30 am

zielu3 pisze:
pt sty 17, 2020 10:16 pm
Cześć. Wgrałem do Yunshana Multiboarda z zamysłem otwierania bramy, czujnika otwarcia bramy i DTH22. Brama i czujnik otwarcia wydają się dziać poprawnie ale z DTH jest problem. Po podłączeniu zasilania na Yuna DTH działa pokazuje temperaturę i wilgotność jednak po minucie czy dwóch wartości znikają i pojawiają się kreski. Nie pojawiają się w ogóle. dopiero po odłączeniu zasilania i ponownym jego podłączeniu. znów minuta dwie i znikają. O co kaman?
A nie masz tam gdzie trzymasz Yunshana za słabego wi-fi?
U mie multi na sonoff dual w okapie kuchennym też ciągle gubił odczyty z dht.
Trenowałem różne położenie sonoffa.
W końcu ustawiony pionowo anteną do góry pracuje stabilnie już kilka miesięcy.
zielu3
Posty: 6
Rejestracja: pt sty 10, 2020 11:54 pm

sob sty 18, 2020 6:49 am

Nie. To odpada bo jak narazie testuje go w domu. Jeszcze do bramy nie podłączałem.
wsosniak
Posty: 398
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 18, 2020 1:42 pm

zielu3 pisze:
pt sty 17, 2020 10:16 pm
Cześć. Wgrałem do Yunshana Multiboarda z zamysłem otwierania bramy, czujnika otwarcia bramy i DTH22. Brama i czujnik otwarcia wydają się dziać poprawnie ale z DTH jest problem. Po podłączeniu zasilania na Yuna DTH działa pokazuje temperaturę i wilgotność jednak po minucie czy dwóch wartości znikają i pojawiają się kreski. Nie pojawiają się w ogóle. dopiero po odłączeniu zasilania i ponownym jego podłączeniu. znów minuta dwie i znikają. O co kaman?
To jest znany problem opisywany też tutaj w tym wątku :
viewtopic.php?p=41986#p41986

Też z tym kiedyś walczyłem tyle że na sonoff-ie . Nie pamiętam gdzie , ale ktoś na forum (chyba @Zybi ) pisał kiedyś , żeby nie podłączać żadnych czujników do GPIO1 bo .....
A że Ty masz Yunshana i do dyspozycji wyprowadzone tylko GPIO1 , to niestety kapa. Ja przy sonoff-ie miałem rozwiązanie, bo podłączyłem do GPIO3 i było po sprawie, a na Yunshan-ie .... z multiboard , żaden czujnik na pewno nie bedzie dobrze chodził na GPIO1, nawet jeśli będzie to jeden czujnik DHTxxx lub DSxxx - szkoda Twojego czasu
kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

śr sty 22, 2020 7:09 am

Darkman pisze:
pt sty 17, 2020 12:32 pm

Podziel się informacją, która wersja Ci zadziałała i podaj linka do niej
Ciężko mi powiedzieć która to wersja, mam aby pliki na dysku, jak ci zależy to wrzucę na jakiś upload, daj znać.


Również jak kolega powyżej mam problem z dht22, z tym że u mnie działa, ale praktycznie codziennie o godzinie 23:59, zanika odczyt z czujnika są kreski moduł jest połączony. O tej godzinie u mojego opeartora internetu jest jakiś restart bo wtedy nie mam neta jakąś minute, i po tym czasie zanika mi odczyt wartości z czujnika, ktoś ma jakiś pomysł? Już zmieniałem gpio i zawsze to samo..
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 22, 2020 8:39 am

kurus pisze:
śr sty 22, 2020 7:09 am
Darkman pisze:
pt sty 17, 2020 12:32 pm

Podziel się informacją, która wersja Ci zadziałała i podaj linka do niej
Ciężko mi powiedzieć która to wersja, mam aby pliki na dysku, jak ci zależy to wrzucę na jakiś upload, daj znać.


Również jak kolega powyżej mam problem z dht22, z tym że u mnie działa, ale praktycznie codziennie o godzinie 23:59, zanika odczyt z czujnika są kreski moduł jest połączony. O tej godzinie u mojego opeartora internetu jest jakiś restart bo wtedy nie mam neta jakąś minute, i po tym czasie zanika mi odczyt wartości z czujnika, ktoś ma jakiś pomysł? Już zmieniałem gpio i zawsze to samo..
Mi to wygląda na znany błąd w starej wersji biblioteki SuplaDevice. Reset połączenia powoduje, że urządzenie na nowo rejestruje się na serwerze i wysyła "---" jako odczyt. Kreski z termometru znikają dopiero, gdy nastąpi zmiana odczytu temperatury (w porównaniu do ostatniej poprawnie wysłanej wartości) i urządzenie wyśle aktualizację.
kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

śr sty 22, 2020 12:17 pm

Jak zaktualizować ta biblioteke? Dodam że używam jedna z starszych wersji multiboard, jak pisałem w kilku postach wcześniej, ponieważ z tą działa mi poprawnie czujnik otwarcia bramy. Zaktualizować do najnowszej warsji multiboard dostępnej na githubie?
ODPOWIEDZ