Firmware Multiboard

kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

śr sty 22, 2020 12:25 pm

Złapałem również bakcyla z automatyką, lecz dopiero raczkuję i chciałem się upewnić czy dobrze myślę.

Chce zrobić sterowanie zaczepem furtki z 12V wraz z kontaktronem NO informującym o stanie otwarcia/zamknięcia. Schemat podpięcia znalazłem w innym wątku już zablokowanym z uwagi na niewspierany soft, mówię o module ESP Yunshan.

Czy jeżeli zamówię:
1/ moduł polecany na tym formu https://pl.aliexpress.com/item/32738602028.html
2/ programator https://allegro.pl/oferta/konwerter-ft2 ... 8682011802 lub ta sama wersja tylko z kablami https://allegro.pl/oferta/programator-s ... 8365980703, jeżeli macie jakiś godny polecenia z Ali to chętnie,
3/ i tu jest pytanie który soft należy wgrać z paczki "SUPLA_Firmware/multiboard/"
a/ multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin
b/ multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin

I to będzie wszystko czego potrzebuję aby zrobić pierwszy projekt?

Schematy zaporzyczone z innych wątków:
Obrazek
a tu jak kontaktron:
Obrazek

Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony śr sty 29, 2020 8:08 am przez kerad, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 22, 2020 12:48 pm

kurus pisze:
śr sty 22, 2020 12:17 pm
Jak zaktualizować ta biblioteke? Dodam że używam jedna z starszych wersji multiboard, jak pisałem w kilku postach wcześniej, ponieważ z tą działa mi poprawnie czujnik otwarcia bramy. Zaktualizować do najnowszej warsji multiboard dostępnej na githubie?
Odgrzebałem stary temat i tam pojawiało się "0" a nie "---".
Tutaj są szczegóły i informacja jak to na szybko załatać: viewtopic.php?p=55170#p55170

Przepięcie gotowego projektu na nową (ciągle rozwijaną) bibliotekę, to trochę więcej pracy.
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 22, 2020 1:25 pm

klew pisze:
śr sty 22, 2020 12:48 pm


Odgrzebałem stary temat i tam pojawiało się "0" a nie "---".
Tutaj są szczegóły i informacja jak to na szybko załatać: viewtopic.php?p=55170#p55170

Przepięcie gotowego projektu na nową (ciągle rozwijaną) bibliotekę, to trochę więcej pracy.
Tylko, że multiboard jest napisany w Linuksie, a Ty podajesz przyklad dla Arduino IDE.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 22, 2020 1:43 pm

Patryk pisze:
śr sty 22, 2020 1:25 pm
klew pisze:
śr sty 22, 2020 12:48 pm


Odgrzebałem stary temat i tam pojawiało się "0" a nie "---".
Tutaj są szczegóły i informacja jak to na szybko załatać: viewtopic.php?p=55170#p55170

Przepięcie gotowego projektu na nową (ciągle rozwijaną) bibliotekę, to trochę więcej pracy.
Tylko, że multiboard jest napisany w Linuksie, a Ty podajesz przyklad dla Arduino IDE.
Mój błąd. Przepraszam za zamieszanie

Natomiast objaw wygląda podobnie, to może root cause być podobny ;).
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

śr sty 22, 2020 6:52 pm

Pod TX mam termometr ds18b20 a pod RX kontaktron (NO). Wszystko pod jeden pin GND.
Co może być źle - kontaktron nie zmienia swojego stanu, a termometr działa, ale potrafi chwilami pokazywać albo - albo wartości odchylone o dziesiątki lub setki C.
Ostatnio zmieniony pt sty 24, 2020 11:28 am przez Pawele, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 216
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw sty 23, 2020 9:44 am

Pawele pisze:
śr sty 22, 2020 6:52 pm
Pod TX mam termometr ds18b20 a pod TX kontaktron (NO). Wszystko pod jeden pin GND.
Co może być źle - kontaktron nie zmienia swojego stanu, a termometr działa, ale potrafi chwilami pokazywać albo - albo wartości odchylone o dziesiątki lub setki C.
Napisałeś dwa razy TX, to jak w końcu?:)
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pt sty 24, 2020 11:29 am

uchnast.michal pisze:
czw sty 23, 2020 9:44 am
Pawele pisze:
śr sty 22, 2020 6:52 pm
Pod TX mam termometr ds18b20 a pod RX kontaktron (NO). Wszystko pod jeden pin GND.
Co może być źle - kontaktron nie zmienia swojego stanu, a termometr działa, ale potrafi chwilami pokazywać albo - albo wartości odchylone o dziesiątki lub setki C.
Napisałeś dwa razy TX, to jak w końcu?:)
Poprawione :)
kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

pn sty 27, 2020 12:24 pm

kurus pisze:
śr sty 22, 2020 7:09 am

Również jak kolega powyżej mam problem z dht22, z tym że u mnie działa, ale praktycznie codziennie o godzinie 23:59, zanika odczyt z czujnika są kreski moduł jest połączony. O tej godzinie u mojego opeartora internetu jest jakiś restart bo wtedy nie mam neta jakąś minute, i po tym czasie zanika mi odczyt wartości z czujnika, ktoś ma jakiś pomysł? Już zmieniałem gpio i zawsze to samo..
Witam nadal mam ten problem z znikaniem odczutu wartości z dht22 po zerwaniu połączenia z internetem, załaczam zrzut jak to wyglada w aplikacji, codziennie od 23:56 wywala i muszę robić restart modułu aby działało znów..

https://share.icloud.com/photos/0AnVOTA ... gMz8Y0m0Ow

Jest to esp 8266 sprawdzałem juz na wszystkich gpio i zawsze to samo..
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

wt sty 28, 2020 8:05 am

U mnie nadal potrafi zrywać temperaturę z db18b20 a kontaktron działający jako sensor niby wskazuje prawidłowo ale zmianę jego stanu w aplikacji widać po dość długim czasie.
LukaszH
Posty: 5
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

wt sty 28, 2020 11:04 pm

Nie wiem czy Autor Espablo jeszcze tu zagląda - swoją drogą genialny soft za który powinny iść podziękowania za podziękowaniami:) ale chciałem się zapytać o taką prostą funkcjonalność która mnie pokonuje. Mianowicie automat schodowy pokazuję się tylko w ustawieniu bistabilnego przycisku (zgodnie z instrukcją autora) i tutaj o tyle z chmury jak i aplikacji ustawiony czas działa bardzo dobrze to niestety button już nie. Po naciśnięciu przycisku podawany jest stan (w moim przypadku niski) na przekaźnik tylko na tyle ile wciśnięty jest przycisk.
Czy jest opcja aby dla funkcji monostabilnej też pokazała się opcja automatu schodowego ? Może ktoś pomoże mi rozwikłać ten temat ?

Chciałem wykorzystać to dodatkowe oświetlenie schodów gdzie impulsem (button) byłby mały czujnik mikrofalowy (https://pl.aliexpress.com/item/32814835 ... 5c0fX8t7HC) i moduł MOSFET (https://pl.aliexpress.com/item/32898589 ... 5c0fHe2dwi) do wysterowania oświetlenia led. Przez chmurę można by sobie dostosowywać czas świecenia, jakiś harmonogram itp. co było by bardzo fajną funkcjonalnością oświetlenia także np ganku.

Tak przy okazji po przeczytaniu całego tematu i moich wielu testach mogę podpowiedzieć że jeśli ktoś ma problem z czujnikiem DHT11/22 to poprzednia wersja InCan Multiboard działa poprawnie. Dodatkowo najnowsza wersja nie wiem czemu potrafi czasem po resetach/braku wi-fi zmienić stan na GPIO (przekaźniku), a w starszej wersji tego nie zaobserwowałem. Polecam także poczytać o stabilności odpowiednich GPIO w esp8266 i czemu czasem tak trudno ogarnąć coś na RX i TX.

Będę wdzięczny za pomoc lub sugestie z tym automatem schodowym.
ODPOWIEDZ