Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 28, 2020 11:17 pm

LukaszH pisze:
wt sty 28, 2020 11:04 pm
Nie wiem czy Autor Espablo jeszcze tu zagląda - swoją drogą genialny soft za który powinny iść podziękowania za podziękowaniami:) ale chciałem się zapytać o taką prostą funkcjonalność która mnie pokonuje. Mianowicie automat schodowy pokazuję się tylko w ustawieniu bistabilnego przycisku (zgodnie z instrukcją autora) i tutaj o tyle z chmury jak i aplikacji ustawiony czas działa bardzo dobrze to niestety button już nie. Po naciśnięciu przycisku podawany jest stan (w moim przypadku niski) na przekaźnik tylko na tyle ile wciśnięty jest przycisk.
Czy jest opcja aby dla funkcji monostabilnej też pokazała się opcja automatu schodowego ? Może ktoś pomoże mi rozwikłać ten temat ?

Chciałem wykorzystać to dodatkowe oświetlenie schodów gdzie impulsem (button) byłby mały czujnik mikrofalowy (https://pl.aliexpress.com/item/32814835 ... 5c0fX8t7HC) i moduł MOSFET (https://pl.aliexpress.com/item/32898589 ... 5c0fHe2dwi) do wysterowania oświetlenia led. Przez chmurę można by sobie dostosowywać czas świecenia, jakiś harmonogram itp. co było by bardzo fajną funkcjonalnością oświetlenia także np ganku.

Tak przy okazji po przeczytaniu całego tematu i moich wielu testach mogę podpowiedzieć że jeśli ktoś ma problem z czujnikiem DHT11/22 to poprzednia wersja InCan Multiboard działa poprawnie. Dodatkowo najnowsza wersja nie wiem czemu potrafi czasem po resetach/braku wi-fi zmienić stan na GPIO (przekaźniku), a w starszej wersji tego nie zaobserwowałem. Polecam także poczytać o stabilności odpowiednich GPIO w esp8266 i czemu czasem tak trudno ogarnąć coś na RX i TX.

Będę wdzięczny za pomoc lub sugestie z tym automatem schodowym.
@krycha88 to u siebie w Primary GUI v2 zaimplementował tak, że urządzenie zapamiętuje ostatnio wywołany czas przez serwer. Więc wystarczy ustawić na serwerze i przynajmniej raz wykonać operację za pomocą telefonu. Następne ręcznie wyzwolenie z przycisku będzie robione z czasem z serwera.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr sty 29, 2020 12:50 pm

LukaszH pisze:
wt sty 28, 2020 11:04 pm
Nie wiem czy Autor Espablo jeszcze tu zagląda -
Zaglądam ale z powodu ciągłych rozjazdów, kodowanie supli zeszło na bardzo daleki plan. Kodowanie wiąże się z ciągłymi testami poprawnego działania softu. Ja niestety nie jestem teraz w stanie tego pogodzić. Na dodatek padł mi komputer na którym pisałem kod do Multiboard. Musiałem zmienić komputer. Teraz mam nowego z win10 i nie ukrywam, że łatwiej mi będzie stworzyć Multiboard już w Arduino. Jak kolega @klew skończy przepisywać SuplaDevice to może powstanie Multiboard Arduino. Na razie powstał tylko nowy moduł inCan v4.1, który jest mniejszy od v3.3 i jest w fazie testów na sofcie Primary v2.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
LukaszH
Posty: 5
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

śr sty 29, 2020 2:30 pm

Dzięki Klew za nakierowanie na tematy - będę musiał trochę podziałać na arduino IDE i się podszkolić. Doskonale także rozumiem o czym pisze Espablo ile jest czasu - może jak by doba miała 36h to by człowiek się obrobił :)
Ale ta płytka InCan v4.1 wygląda genialnie - nawet nie wiedziałem że zrobili moduł esp-01m i jest jeszcze mniejsza przetwornica WX do 5V. Tak tylko się zastanawiam ESP-01m ma trochę inną budowę że inne GPIO są teraz wykorzystywane np. z tego co patrzyłem w schemat użycie na przekaźniki 10 i 15 ?
Rozumiem że powstanie nowy temat aby już tego nie zaśmiecać ale bardzo zaciekawiła mnie nowa konstrukcja InCan v4.1 i byłbym chętny na zakup płytek/testy :)
kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

śr sty 29, 2020 2:34 pm

LukaszH pisze:
wt sty 28, 2020 11:04 pm
Tak przy okazji po przeczytaniu całego tematu i moich wielu testach mogę podpowiedzieć że jeśli ktoś ma problem z czujnikiem DHT11/22 to poprzednia wersja InCan Multiboard działa poprawnie. Dodatkowo najnowsza wersja nie wiem czemu potrafi czasem po resetach/braku wi-fi zmienić stan na GPIO (przekaźniku), a w starszej wersji tego nie zaobserwowałem. Polecam także poczytać o stabilności odpowiednich GPIO w esp8266 i czemu czasem tak trudno ogarnąć coś na RX i TX.

Będę wdzięczny za pomoc lub sugestie z tym automatem schodowym.
Podasz link do tej wersji incan o której piszesz?
LukaszH
Posty: 5
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

śr sty 29, 2020 3:47 pm

kurus pisze:
śr sty 29, 2020 2:34 pm
LukaszH pisze:
wt sty 28, 2020 11:04 pm
Tak przy okazji po przeczytaniu całego tematu i moich wielu testach mogę podpowiedzieć że jeśli ktoś ma problem z czujnikiem DHT11/22 to poprzednia wersja InCan Multiboard działa poprawnie. Dodatkowo najnowsza wersja nie wiem czemu potrafi czasem po resetach/braku wi-fi zmienić stan na GPIO (przekaźniku), a w starszej wersji tego nie zaobserwowałem. Polecam także poczytać o stabilności odpowiednich GPIO w esp8266 i czemu czasem tak trudno ogarnąć coś na RX i TX.

Będę wdzięczny za pomoc lub sugestie z tym automatem schodowym.
Podasz link do tej wersji incan o której piszesz?
Nie pamiętam dokładnie która poprzednia wersja u mnie działa najlepiej chyba 4 od góry. Jest na stronie Github Espablo https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard - po prawej stronie jest ikonka historia, a dalej klikasz w poprzednią wersję i są takie małe ikonki do ściągnięcia odpowiedniego pliku.
krycha88
Posty: 651
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 29, 2020 5:28 pm

Espablo pisze:
śr sty 29, 2020 12:50 pm
Zaglądam ale z powodu ciągłych rozjazdów, kodowanie supli zeszło na bardzo daleki plan. Kodowanie wiąże się z ciągłymi testami poprawnego działania softu. Ja niestety nie jestem teraz w stanie tego pogodzić. Na dodatek padł mi komputer na którym pisałem kod do Multiboard. Musiałem zmienić komputer. Teraz mam nowego z win10 i nie ukrywam, że łatwiej mi będzie stworzyć Multiboard już w Arduino. Jak kolega @klew skończy przepisywać SuplaDevice to może powstanie Multiboard Arduino. Na razie powstał tylko nowy moduł inCan v4.1, który jest mniejszy od v3.3 i jest w fazie testów na sofcie Primary v2.
Nie możesz tego zrobić bo wtedy prawie nikt nie będzie robił softów na podstawie SDK ;)

Niebawem wrzucę nową wersję Primary oparta o bibliotekę @klew aby go jeszcze bardziej zmotywować do działania :D będzie napisana zupełnie inaczej...
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 29, 2020 5:53 pm

;)
krycha88 pisze:
śr sty 29, 2020 5:28 pm
Espablo pisze:
śr sty 29, 2020 12:50 pm
Nie możesz tego zrobić bo wtedy prawie nikt nie będzie robił softów na podstawie SDK ;)
No właśnie.
NIE MOŻESZ. ;)
Mmof
Posty: 29
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

śr sty 29, 2020 9:22 pm

jarzomp pisze:
ndz gru 15, 2019 9:41 am
Dzięki za pomoc. Ale na żadnym termometrze nie pokazuje wskazań. Testowane na kilku sztukach.
Umnie na nowym basicu jak miałem PUL UPY nie działay mi ani temperatura ani kontaktron wygrałem firmware od Zybiego wywaliłem PULL UPY a włącznik podpielem pod przycisk i działa.
kurus
Posty: 10
Rejestracja: śr sty 15, 2020 8:17 pm

czw sty 30, 2020 6:54 pm

Poleci ktoś jakiś inny soft na modemcu v3 esp 8266 z obsługą czujnika bramy, przekaźnika i dht22, sprawdziałem już wszystkie możliwe kombinacje i zawsze po rozłączeniu z internetem i ponownym polączeniu modułu od dht22 nie wczytuje mi wartości temp i wilgotności, są ---.
Tak samo dzieje się jak zmieniam coś w cloud supli i po zapisaniu ustawień rozłączy moduły, po tym nie wczyta już wartości i pomaga tylko restart z ręki..
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 31, 2020 6:58 pm

kurus pisze:
czw sty 30, 2020 6:54 pm
Poleci ktoś jakiś inny soft na modemcu v3 esp 8266 z obsługą czujnika bramy, przekaźnika i dht22, sprawdziałem już wszystkie możliwe kombinacje i zawsze po rozłączeniu z internetem i ponownym polączeniu modułu od dht22 nie wczytuje mi wartości temp i wilgotności, są ---.
Tak samo dzieje się jak zmieniam coś w cloud supli i po zapisaniu ustawień rozłączy moduły, po tym nie wczyta już wartości i pomaga tylko restart z ręki..
Ogarniasz Arduino ide? Jeśli tak, to sprawdź bibliotekę supladevice branch develop. Sprawdź tylko czy dht dobrze działa. Jeśli będzie działać, c to będziemy mieć jasność że to kwestia softu
ODPOWIEDZ