Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1993
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 20, 2020 5:01 pm


Nie powinno być problemu.
Tak prosto to bym nie odpowiadał, gdyż zleży to od wielu czynników to, że u Ciebie może działa prawidłowo nie oznacza, że u innych też zadziała na takich długich kablach. Zakłóceń w okół jest sporo i nie jeden już się o tym przekonał. Zasada jest prosta czym krótsze tym pewniejsze, że coś nie zakłóci połączenia. Czasem lepiej dać dłuższe przewody zasilające i moduł przenieść bliżej jakiegoś czujnika niż ciągnąć te przewody od tego czujnika które robią za antenę.
Ostatnio zmieniony sob lut 29, 2020 1:37 pm przez wojtas567, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
bicker
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

śr lut 26, 2020 7:56 pm

Witam,
a jaka jest możliwość zrobienia na jednym esp sterowanie dwiema roletami
czyli 4 przyciski i 4 przekaźniki ...

czy ktoś by pomógł
Rafallok
Posty: 1
Rejestracja: sob lut 29, 2020 11:59 am

sob lut 29, 2020 12:44 pm

Witam wszystkich. Mam ogromna prośbę o pomoc bo nie potrafię ustalić przyczyny braku pomiaru temp na pinie RX GPIO3 w sofcie multiboard wersja Electroragon i wersja sonoff 4ch. Z tego co wyczytałem na pierwszej stronie tematu ,zrozumiałem ze na tych softach powinienem mieć możliwość odczytu temperatury na pinie rx i tx w tym samym czasie z tym ze na dwóch innych czujnikach np. ds18 i dth22 ? ,czy dobrze to rozumiem ? Bo jeśli tak to w wymienionych wcześniej wersjach oprogramowania tj. electrodragon i sonoff4ch pomiar temperatury dziala tylko na pinie tx (działa każdy z czujników ds,dth11,dth22 )natomiast na pinie RX mam całkowity brak odczytu (wprzypadku wersji electrodragon nie działają też sensory ).Szukając przyczyny wybrałem dla testu wersje oprogramowania multiboard sonoff basic i tam pomiar temperatury działał na gpio3 i gpio1 (podłączony miałem czujnik ds18b20 i dth11 z tym że czujnik dth11 miał nieprwidłowe wskazania tzn 600stopni i wilgotnośc ponad 1000%) Próbowałem sprawdzać to na kilka układach ESP8266 i w każdym to samo .Proszę o wskazówki co można z tym zrobić bo taka konfiguracja czujników odpowidaa moim potrzebą i zależy mi żeby to uruchomić .Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

sob kwie 04, 2020 11:08 pm

Rafallok pisze:
sob lut 29, 2020 12:44 pm
... czujnik dth11 miał nieprwidłowe wskazania tzn 600stopni i wilgotnośc ponad 1000%) Próbowałem sprawdzać to na kilka układach ESP8266 i w każdym to samo
Ja też próbowałem ruszyć DHT11 na różnych softach.
Jedyny, na którym mam normalne odczyty to soft od Zybi:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/e ... 5.3_p5.rar
TH11 testowałem na Sonoff Basic R3 i Sonoff Mini - odczyty poprawne. :D
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1128
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz kwie 05, 2020 8:33 pm

Dht11 dane takie odjechane pomiary, że wg mnie powinni go zakazać ;).
Biedronek
Posty: 18
Rejestracja: śr lut 24, 2016 1:19 pm

ndz kwie 12, 2020 10:03 pm

Czesc,
kilkanascie dni temu przeczytalem chyba w tym wlasnie watku, ze jest problem z ponownym polaczeniem sie urzadzenia dzialajacego po kontrola multiboards do WiFi. Mam podobne doswiadczenie, choc nie identyczne.

Od 2-3 miesiecy testuje Sonoff 4ChPro R2, docelowo zamierzam miec 4-5 sztuk w rozdzielni, zalezy mi wiec za stabilnosci rozwiazania a kwestia montazu na szybie jest cenna! I nie moze to byc zwykly 4Ch (tego tez mam) bo potrzebuje robic wlacznik krzyzowy. Ale od rzeczy: problem pojawia sie po utracie zasilania za sonoffie jak i na najblizszym ruterze. Z moich obserwacji problemem nie jest samo polaczenie sie do sieci wifi, gdyz urzadzenie dostaje 'lease' a brak mozliwosci zarejestrowania do clouda - o ile dobrze kojarze swiadczy tez o tym powoli migajace dioda. Po resecie urzadzenia i zarejestrowaniu na supla.org sytuacja wraca do normy, wszystko dziala. Wylaczenie na kilka minut z pradu sterownika nie tworzy problemow - testowane kilka razy (ale nie np.100 ;-).

Czy to jest problem danego urzadzenia czy tez multiboarda? Wykluczam na razie serwer gdyz inne sonoffy (kilka urzadze, rozne typy, soft suplowy) nie ma tego problemu i wszystko ladnie wstaje. Bede wdzieczny za sugestie i dodatkowe obserwacje, byc moze pominalem opis rozwiazania w innych watkach, choc sporo czasu spedzilem na szukaniu.
fido
Posty: 20
Rejestracja: wt cze 18, 2019 9:49 am

śr kwie 15, 2020 12:57 am

Jak w tym firmware zrobić factory reset przycisków sonoff jedno i dwu przyciskowego ?
Domin
Posty: 16
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 10:15 am

pt kwie 17, 2020 2:17 pm

Hej chce spiąć sonoff Basic i podpiąć bistabilny włącznik pod przycisk sonoffa. Wiem że można to zrobić pod s2x ale... Ilo voltowy włącznik tam musi być? 3,3? Zna ktoś jakiś pasujący do szyny aluminiowej pod taśmę LED?
Patryk
Posty: 868
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt kwie 17, 2020 2:52 pm

Domin pisze:
pt kwie 17, 2020 2:17 pm
Hej chce spiąć sonoff Basic i podpiąć bistabilny włącznik pod przycisk sonoffa. Wiem że można to zrobić pod s2x ale...
Nie !!!  można podpiąć bistabilnego wyłącznika  pod oryginalny przycisk.
Gdyż przycisk jest na gpio0.
Domin
Posty: 16
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 10:15 am

pt kwie 17, 2020 3:48 pm

Dzięki za odpowiedź. Czyli tu wprowadzają w błąd? (Na sam dole strony)
Jeśli chodzi o przełącznik jeśli bylby dotykowy/bezdotykowy to może byc i monostabliny. Dla mnie bez różnicy.

https://sekrety-supli.blogspot.com/2019 ... y.html?m=1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”