Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 20, 2020 5:01 pm


Nie powinno być problemu.
Tak prosto to bym nie odpowiadał, gdyż zleży to od wielu czynników to, że u Ciebie może działa prawidłowo nie oznacza, że u innych też zadziała na takich długich kablach. Zakłóceń w okół jest sporo i nie jeden już się o tym przekonał. Zasada jest prosta czym krótsze tym pewniejsze, że coś nie zakłóci połączenia. Czasem lepiej dać dłuższe przewody zasilające i moduł przenieść bliżej jakiegoś czujnika niż ciągnąć te przewody od tego czujnika które robią za antenę.
Ostatnio zmieniony sob lut 29, 2020 1:37 pm przez wojtas567, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek
bicker
Posty: 358
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

śr lut 26, 2020 7:56 pm

Witam,
a jaka jest możliwość zrobienia na jednym esp sterowanie dwiema roletami
czyli 4 przyciski i 4 przekaźniki ...

czy ktoś by pomógł
Rafallok
Posty: 1
Rejestracja: sob lut 29, 2020 11:59 am

sob lut 29, 2020 12:44 pm

Witam wszystkich. Mam ogromna prośbę o pomoc bo nie potrafię ustalić przyczyny braku pomiaru temp na pinie RX GPIO3 w sofcie multiboard wersja Electroragon i wersja sonoff 4ch. Z tego co wyczytałem na pierwszej stronie tematu ,zrozumiałem ze na tych softach powinienem mieć możliwość odczytu temperatury na pinie rx i tx w tym samym czasie z tym ze na dwóch innych czujnikach np. ds18 i dth22 ? ,czy dobrze to rozumiem ? Bo jeśli tak to w wymienionych wcześniej wersjach oprogramowania tj. electrodragon i sonoff4ch pomiar temperatury dziala tylko na pinie tx (działa każdy z czujników ds,dth11,dth22 )natomiast na pinie RX mam całkowity brak odczytu (wprzypadku wersji electrodragon nie działają też sensory ).Szukając przyczyny wybrałem dla testu wersje oprogramowania multiboard sonoff basic i tam pomiar temperatury działał na gpio3 i gpio1 (podłączony miałem czujnik ds18b20 i dth11 z tym że czujnik dth11 miał nieprwidłowe wskazania tzn 600stopni i wilgotnośc ponad 1000%) Próbowałem sprawdzać to na kilka układach ESP8266 i w każdym to samo .Proszę o wskazówki co można z tym zrobić bo taka konfiguracja czujników odpowidaa moim potrzebą i zależy mi żeby to uruchomić .Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ