Firmware Multiboard

Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob sie 08, 2020 2:39 pm

opuncja21@wp.pl pisze:
sob sie 08, 2020 2:22 pm
OK. W takim razie przerabiam przekaźniki. A przewidujesz kiedy możemy się spodziewać nowej wersji Mulitiboard?
Dodaj może instrukcje dla potomnych jak to wykonać 🙂
elmaya
Posty: 957
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob sie 08, 2020 2:43 pm

opuncja21@wp.pl pisze:
sob sie 08, 2020 10:38 am
Wrzuciłem do ESP8266 soft Multiboard i skonfigurowałem go do sterowania roletą. Mam dwa pytania.
- pierwsze dotyczy przekaźników. Mam takie od arduino, sterowane stanem niskim i po skonfigurowaniu w multiboard stanu niskiego na wyjściach, zauważyłem że po podłączeniu zasilania przekaźniki „klapną” na chwile oba równocześnie co może byś bardzo szkodliwe dla silnika rolety. Czy jak zmienię (lub przerobię) przekaźniki na takie sterowane stanem wysokim tego efektu się pozbędę?
- drugie pytanie, chciałem wyprowadzić do skrzynki rolety czujnik temperatury. Kupiłem już DHT11, lecz niestety nie działa on prawidłowo z obecna wersją Mulitiboard (pokazuje się temperatura ponad 700 stopni C). Czujnik mam dobrze podłączony bo sprawdzałem na inCan i działa. Czy jak kupię i zamienię na czujnik DS18B20 problem zniknie?
you should connect the relays so that it is impossible for the two outputs to activate simultaneously "hardware protection" even if both relays are active.
protect_bb.png
protect_bb.png (84.02 KiB) Przejrzano 654 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1546
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sie 08, 2020 3:24 pm

opuncja21@wp.pl pisze:
sob sie 08, 2020 2:22 pm
A przewidujesz kiedy możemy się spodziewać nowej wersji Mulitiboard?
Jeszcze nie zacząłem przerabiać Multiboard. Skoncze tylko ten jeden. Pozwól mi się rozkręcić ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

sob sie 08, 2020 7:24 pm

Kassewsky pisze:
sob sie 08, 2020 2:39 pm
Dodaj może instrukcje dla potomnych jak to wykonać
Nie ma co dodawać. Dwa rezystory i tranzystor. Schemat masz tutaj:

Obrazek
ja odlutowałem wszystkie elementy SMD, zostawiłem tylko diody. A co do sposobu podłączenia - raczej nie maił bym się czym chwalić bo ładnie to to nie wygląda ;) Żeby zrobić czysto trzeba by robić od nowa całą płytkę drukowaną.
elmaya pisze:
sob sie 08, 2020 2:43 pm

you should connect the relays so that it is impossible for the two outputs to activate simultaneously "hardware protection" even if both relays are active.
Obrazek
protect_bb.png
Super, nie wpadł bym na to. Warto tak podłączyć, nawet gdy już przekaźniki nie "klapią" przy starcie.
Espablo pisze:
sob sie 08, 2020 3:24 pm
Jeszcze nie zacząłem przerabiać Multiboard. Skoncze tylko ten jeden. Pozwól mi się rozkręcić ;)
Luzik, tylko pytałem.
plnuker
Posty: 82
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

czw sie 13, 2020 10:16 pm

Espablo pisze:
czw sie 06, 2020 3:18 pm
Wypróbuj tą wersję. Nie jest to jeszcze wersja ostateczna ale większość powinna już działać. Wgrywasz to pod adres 0x00000. Przed wgraniem zalecam erase flash albo wgranie blanka. Nie działają jeszcze led cfg i button cfg
Własnie go testuje, jak wejść w tryb konfiguracji? działa tylko raz po świeżym flashowaniu. Przytrzymanie przyciski nie działa ;/
Alpines
Posty: 26
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

pt sie 14, 2020 6:43 am

I moze tylku u mnie ale czasem w czasie przejscia pomiedzy konfiguracjami sensor- przekaźnik itd - zrywa połączenie z 192.168.4.1

Rozumiem ze soft zapamiętuje konfiguracje na samym koncu po nacisnieciu Zapisz - a przechodzenie "powrotem" pomiedzy ustawieniami nadpisuje sie za kazdym razem aby na koncu zapisac "głowną" konfiguracje
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1546
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 14, 2020 6:54 am

@plnuker przecież napisałem że nie działa Led cfg i button cfg. Jeśli nie działa to jak chcesz wejść w tryb konfiguracji. Możesz za to wejść na stronę konfiguracji po nr IP podajesz dane do logowania login: admin, haslo: pass i zmieniasz to co chcesz.

@Alpines na każdej stronie konfiguracji jest przycisk zapisz ale tylko na stronie głównej przycisk zapisz powoduje jeszcze celowo i dodatkowo reset modulu. Jak nie wycelujesz dobrze w napis-link np Sensory to moduł zapisuje ustawienia i robi reset tak jakbyś nacisnął zapisz na tej stronie. Na razie tak będzie bo nie znalazłem jeszcze rozwiązania na ten problem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Alpines
Posty: 26
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

pt sie 14, 2020 7:44 am

rozumiem - dzieki za info

Ale soft robi robote którą ma - to najwazniejsze :)
Czujnik i kontrakton 2 dzien bez problemu dzialają

!!!
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1546
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sie 14, 2020 6:35 pm

Tutaj ulepszona wersja z LED CFG i BUTTON CFG. Tryb konfiguracji uruchamia się przez wciśnięcie przycisku 3 razy
Załączniki
Primary_GUI_GEN.zip
(362.98 KiB) Pobrany 31 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
jarsyb
Posty: 20
Rejestracja: ndz maja 31, 2020 4:03 pm

sob sie 15, 2020 12:22 pm

Witam Espablo, testuje twój sofcik na 3 urządzeniach już :) jest prawie idealny ;) to co zauważyłem to:
1) ustawienie reakcji na przycisk nie działa, bez znaczenia co się ustawi to działa na zbocze narastające
2) nie można dodać nazw czujników DS18B20 na stronie konfiguracji
3) czasami strona konfiguracji nie otwiera się w pełni (ta niebieska)

i to co bym jeszcze z miła chęcią widział, to reakcja przekaźnika na restart urządzenia i ewentualnie zdjąć blokadę na podwójne użycie gpio. (przeszkadza trochę w konfiguracji przycisku fizycznego na płytce i button config)

Pozdrawiam serdecznie.
Jarek
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”