Firmware Multiboard

Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn sie 17, 2020 1:23 pm

tcp pisze:
pn sie 17, 2020 12:51 pm
Kassewsky pisze:
pn sie 17, 2020 12:42 pm
Krańcówki w napędzie naperno mają jakieś napięcie. Najlepiej zastosować przekaźnik. Sam będę to robił przy napędzie Came.
Ja też mam właśnie came bx. Może warto by było założyć nowy wątek żeby to opisać szczegółowo i tu nie śmiecić.
Jak zrobię to opisze wszystko dokładnie. 🙂 Lecz będzie to pewnie dopiero w następnym tygodniu.
tcp
Posty: 201
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pn sie 17, 2020 1:32 pm

Kassewsky pisze:
pn sie 17, 2020 1:23 pm
tcp pisze:
pn sie 17, 2020 12:51 pm
Kassewsky pisze:
pn sie 17, 2020 12:42 pm
Krańcówki w napędzie naperno mają jakieś napięcie. Najlepiej zastosować przekaźnik. Sam będę to robił przy napędzie Came.
Ja też mam właśnie came bx. Może warto by było założyć nowy wątek żeby to opisać szczegółowo i tu nie śmiecić.
Jak zrobię to opisze wszystko dokładnie. 🙂 Lecz będzie to pewnie dopiero w następnym tygodniu.
Po między zaciskami 10 i FA oraz 10 i FC pojawia się napięcie 11V w zależności od tego czy brama jest otwarta czy zamknięta.
tcp
Posty: 201
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pn sie 17, 2020 6:20 pm

Espablo pisze:
pn sie 17, 2020 11:21 am
Dodałem możliwość zmiany sterowania stanem wysokim lub niskim przekaźnika. Czy ktoś może dać znać czy działa wam czujnik BME280?
Wgrałem to na sonoff basica bez problemu ale nie pojawia się sieć wifi supła i nic się nie świeci. Powinna się pojawić? Może moduł zepsuty bo wygrzebałem jakiś stary z szuflady.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1539
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn sie 17, 2020 6:46 pm

Zrób erase flash lub wgraj blanka. Zaprogramuj od nowa, zresetuj i pokarz co pokazuje terminal putty. Jeśli pokarze się w terminalu Zainicjowany tzn, że wszystko działa dobre.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tcp
Posty: 201
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pn sie 17, 2020 7:11 pm

Espablo pisze:
pn sie 17, 2020 6:46 pm
Zrób erase flash lub wgraj blanka. Zaprogramuj od nowa, zresetuj i pokarz co pokazuje terminal putty. Jeśli pokarze się w terminalu Zainicjowany tzn, że wszystko działa dobre.
Czyściłam przed wgraniem. Jutro powalczę i dam znać.
Remi
Posty: 74
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn sie 17, 2020 7:24 pm

Espablo pisze:
pn sie 17, 2020 11:21 am
Czy ktoś może dać znać czy działa wam czujnik BME280?
W sensorach jest tylko możliwość ustawienia DHT11, DHT22, DS18b20 oraz i2c
dobo
Posty: 282
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn sie 17, 2020 7:34 pm

i2c to magistrala komunikacji dla BME280 więc pewnie to trzeba ustawić tak na 99,9%
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1539
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn sie 17, 2020 7:46 pm

Jak ustawisz GPIO i2c to pojawi się możliwość włączenia BME280
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Remi
Posty: 74
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn sie 17, 2020 8:51 pm

Espablo pisze:
pn sie 17, 2020 7:46 pm
Jak ustawisz GPIO i2c to pojawi się możliwość włączenia BME280
No i jest tak jak mówisz. Jako że miałem taki czujnik to podłączyłem go i potwierdzam że działa :)

Espablo, myślałeś aby zaimplementować obsługę czujnika natężenia światła np. BH1750?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1539
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn sie 17, 2020 9:08 pm

Cieszę się że działa. Jeśli oficjalna biblioteka, nad którą pracuje @klew bedzie wspierać BH1750 to może to dołącze ale musi to jeszcze wspierać serwer cloud. Myślałem także o dodaniu pomiaru ADC ale nie ma jeszcze dedykowanego kanału, a hybrydy nie bardzo mi się podobają ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”