Firmware Multiboard

Remi
Posty: 79
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn sie 17, 2020 9:16 pm

No to pozostaje tylko czekać. Co do ADC to by to bardzo mocno zwiększyło skalowalność Supli a więc trzymam kciuki żeby nie trzeba było długo czekać na taką funkcjonalność :)
local
Posty: 58
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

wt sie 18, 2020 2:57 pm

@Espablo będzie jakaś aktualizacja dla multiboard'a lub softu inCan_Easy by obsługiwały odliczanie na urządzeniu i stan urządzenia ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt sie 18, 2020 3:32 pm

local pisze:
wt sie 18, 2020 2:57 pm
@Espablo będzie jakaś aktualizacja dla multiboard'a lub softu inCan_Easy by obsługiwały odliczanie na urządzeniu i stan urządzenia ?
nie, nie będzie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
llemar
Posty: 1
Rejestracja: pt sie 14, 2020 5:59 am

sob sie 22, 2020 9:08 pm

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie czujników w Multiboard na płycie SonOff 4ch pro V1.0.
A mianowicie podczas konfiguracji ustawiłem pin TX - SENSOR, RX - SENSOR i byłem przekonany, że będę mógł wykorzystać dwie krańcówki do dwóch bram a tu zonk... W supli są dwa czujniki ale niestety działa tylko jeden, bez względu czy podam GND na TX czy RX to zmiana stanu jest tylko na jednej i tej samej bramie ? Czy ktoś może miał już taki problem ?
opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

wt sie 25, 2020 3:25 pm

Podłączyłem roletę do ESP8266 i ustawiłem sobie harmonogram lecz nie działa to dobrze. Roleta zamiast się częściowo otwierać to się zamyka itp. Tak jakby program nie wiedział w jakim położeniu ostatnio roleta się zatrzymała.
Co powinienem zrobić żeby to działało lepiej (jakiś dodatkowy czujnik krańcowy czy włączyć w ustawieniach zapis do pamięci EEPROM)?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt sie 25, 2020 3:38 pm

opuncja21@wp.pl pisze:
wt sie 25, 2020 3:25 pm
Podłączyłem roletę do ESP8266 i ustawiłem sobie harmonogram lecz nie działa to dobrze. Roleta zamiast się częściowo otwierać to się zamyka itp. Tak jakby program nie wiedział w jakim położeniu ostatnio roleta się zatrzymała.
Co powinienem zrobić żeby to działało lepiej (jakiś dodatkowy czujnik krańcowy czy włączyć w ustawieniach zapis do pamięci EEPROM)?
Powinieneś skalibrować roletę. Jeśli zamykanie i otwieranie działa odwrotnie to masz zamienione miejscami podłączenie silnika góra/dół.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

wt sie 25, 2020 3:45 pm

Dziękuje za odpowiedź ale jeśli chodzi o kierunki mam wszystko ok. Strzałki w apce na telefonie odpowiednio zamykają i otwierają. Czasy otwierania i zamykania też mam wpisane. Nie wiem jak jeszcze miał bym skalibrować tą roletę.
LukaszH
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

ndz sie 30, 2020 6:21 pm

Espablo pisze:
pn sie 17, 2020 11:21 am
Dodałem możliwość zmiany sterowania stanem wysokim lub niskim przekaźnika. Czy ktoś może dać znać czy działa wam czujnik BME280?
Czujnik BME ruszył (piny RX/TX) ale nie ma korekty ciśnienia ani z poziomu softu ani cloud i przekłamuje o kilka hPa w dół.
Mam też 2 pytania jest możliwość uruchomienia tego softu aby działał do rolet? Drugie pytanie czy wszystkie funkcje czasowe automat schodowy, furtka, brama jest szansa aby przycisk w trybie monostabilnym działały tak jak w cloud ? Obecnie przyciski załączają na stałe dane przekaźniki i tylko z poziomu aplikacji/cloud działa prawidłowo.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 30, 2020 6:25 pm

LukaszH pisze:
ndz sie 30, 2020 6:21 pm
Czujnik BME ruszył (piny RX/TX) ale nie ma korekty ciśnienia ani z poziomu softu ani cloud i przekłamuje o kilka hPa w dół.
Mam też 2 pytania jest możliwość uruchomienia tego softu aby działał do rolet? Drugie pytanie czy wszystkie funkcje czasowe automat schodowy, furtka, brama jest szansa aby przycisk w trybie monostabilnym działały tak jak w cloud ? Obecnie przyciski załączają na stałe dane przekaźniki i tylko z poziomu aplikacji/cloud działa prawidłowo.
Pomimio, że przyciski są monostabilne to przełącz je w tryb bistabilny i będzie OK
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
LukaszH
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

ndz sie 30, 2020 6:41 pm

Espablo pisze:
ndz sie 30, 2020 6:25 pm
LukaszH pisze:
ndz sie 30, 2020 6:21 pm
Czujnik BME ruszył (piny RX/TX) ale nie ma korekty ciśnienia ani z poziomu softu ani cloud i przekłamuje o kilka hPa w dół.
Mam też 2 pytania jest możliwość uruchomienia tego softu aby działał do rolet? Drugie pytanie czy wszystkie funkcje czasowe automat schodowy, furtka, brama jest szansa aby przycisk w trybie monostabilnym działały tak jak w cloud ? Obecnie przyciski załączają na stałe dane przekaźniki i tylko z poziomu aplikacji/cloud działa prawidłowo.
Pomimio, że przyciski są monostabilne to przełącz je w tryb bistabilny i będzie OK
Właśnie próbowałem wszelkich ustawień i na bistabilnym przekaźniki są aktywne tylko kiedy wciśnięty przycisk. Uruchamiałem też z aplikacji aby może się zapisały jakieś ustawienia ale niestety :/ A ta druga opcja rolet jest szansa ?

Zapomniałem jeszcze dodać że informacje o sile sygnału, adresie działają bardzo fajnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”