Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1539
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sie 30, 2020 6:51 pm

I właśnie o to chodzi przy funkcjach takich jak domofon, brama wjazdowa itp. Jak długo trzymasz tak długo przekaźnik działa. Styki przekaźnik podłączasz w miejsce przycisku na ścianie. Czas załączenia potrzebny jest tylko jak załączasz/otwierasz przez aplikację.
Zauważ, że to nie zastępuje sterownika bramy lub domofonu. Traktuj to jako dodatek.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
krzychorna
Posty: 2
Rejestracja: pt sie 21, 2020 6:43 am

śr wrz 02, 2020 10:43 am

Witam
Dopiero zaczynam przygodę z suplą i mam pytanie co zrobić aby przyciski były widoczne ? Supla widzi termometry i przekaźniki a przycisku nie, na stronie do konfiguracji przycisk jest widoczny,
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1114
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr wrz 02, 2020 11:57 am

Espablo pisze:
ndz sie 30, 2020 6:51 pm
I właśnie o to chodzi przy funkcjach takich jak domofon, brama wjazdowa itp. Jak długo trzymasz tak długo przekaźnik działa. Styki przekaźnik podłączasz w miejsce przycisku na ścianie. Czas załączenia potrzebny jest tylko jak załączasz/otwierasz przez aplikację.
Zauważ, że to nie zastępuje sterownika bramy lub domofonu. Traktuj to jako dodatek.
Ja mam do otwierania furtki podpięty przycisk bezpośrednio pod elektrozaczep i będę to zmieniał. Przy obecnym układzie (elektrozaczep jest zwolninony tak długo, jak trzymam przycisk wciśnięty), to ciężko jest wyjść, gdy masz jedną rękę zajętą.
Dużo wygodniej jest, gdy przycisk urachamia przekaźnik na zadany czas (np 5 s). Wtedy wciskasz sobie przycisk, potem tą samą ręką otwierasz furtkę. Alternatywnym rozwiązaniem jest elektrozaczep z pamięcią. Taki zwalnia się po podaniu dowolnej długości impulsu i zatrzaskuje dopiero po otwarciu i zamknięciu furtki. Minusem takiego elektrozaczepu jest to, że możesz przypadkiem zostawić otwartą furtkę na długie godziny i wpuścić kogoś przypadkowego.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1114
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr wrz 02, 2020 11:58 am

krzychorna pisze:
śr wrz 02, 2020 10:43 am
Witam
Dopiero zaczynam przygodę z suplą i mam pytanie co zrobić aby przyciski były widoczne ? Supla widzi termometry i przekaźniki a przycisku nie, na stronie do konfiguracji przycisk jest widoczny,
Przyciski są lokalne dla danego urządzenia i one nie są widoczne w Supla cloud, ani w apce na telefonie.
Przekaźnikiem możesz sterować bezpośrednio z aplikacji. Przyciski służą do tego, aby dodać fizyczne i lokalne sterowanie do tego samego przekaźnika.

Po co chcesz widzieć przycisk w aplikacji?
krzychorna
Posty: 2
Rejestracja: pt sie 21, 2020 6:43 am

śr wrz 02, 2020 6:16 pm

Witam. Z innego sterownika mam wyprowadzone wolne styki przekaźnika i chciałbym aby po ich script podjął odpowiednie działanie, a w przyszłość chciałem podłączyć termostaty pokojowe poprzez suplę do siłowników podłogówki to mógłbym bardziej panować nad ogrzewaniem.
LukiSpajder
Posty: 7
Rejestracja: wt sie 18, 2020 2:22 pm

czw wrz 03, 2020 6:56 pm

Witam
Chciałem zapytać czy wszystkim poprawnie wykrywa czujnik DS 18B20 ?Czujnik na pewno działa ale nie ma odczytu z niego. DHT 11 i DHT 22 działają poprawnie.
dude
Posty: 7
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

czw wrz 03, 2020 8:21 pm

@Espablo
Wrzuciłem fw co udostępniłeś 17 sierpnia i jest mały problem z BME280 - czujnik ciśnienia zawyża o jakieś 14-15hPa. Czujnik jest sprawny, przez arduino odczytuje inne wartości (poprawne). Dodatkowo sprawdzałem na dwóch różnych i to samo. Możesz coś poradzić? Wystarczyłaby w sumie możliwość dostosowania czujnika, podobnie jak jest to możliwe z temperaturą i wilgotnością... ale ja początkujący człowiek z suplą jestem i zbytnio nie wiem jak to ogarnąć :roll: :D

LukiSpajder pisze:
czw wrz 03, 2020 6:56 pm
Witam
Chciałem zapytać czy wszystkim poprawnie wykrywa czujnik DS 18B20 ?Czujnik na pewno działa ale nie ma odczytu z niego. DHT 11 i DHT 22 działają poprawnie.
Na FW z 17 sierpnia od @Espablo dsy działają ok.
LukiSpajder
Posty: 7
Rejestracja: wt sie 18, 2020 2:22 pm

pt wrz 04, 2020 2:52 am

To nie wiem co jest u Mnie nie tak próbowałem przez wyszukiwanie DS-a jak i ustawianie poszczególnych GPIO ale nic to nie dało . Wgrałem InCan i działa bez problemu. Jeszcze sprawdzę to wszystko po pracy .
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1539
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 6:13 am

@dude i @LukaszH obsługa czujnika BM280 jest oparta na bibliotece supla na Arduino. Ja tam nic nie zmieniałem. Dodam tylko, że osobiście sprawdziłem tylko czy działa i czy są odczyty. Korekcja ciśnienia to może lepiej w cloud. Sami widzicie jednemu zawyża a drugiemu zaniża


@LukiSpajder ustaw i zapisz odpowiednie GPIO. Zrób reset modulu. Potem daj wyszukiwanie DS i następnie zapisz. Chociaż jak masz ustawione jeden czujnik to nie musisz wyszukiwać powinien działać od razu. Po zarejestrowaniu modułu w supla cloud temperatura powinna być widoczna po tym restarcie w aplikacji
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1114
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt wrz 04, 2020 7:37 am

Espablo pisze:
pt wrz 04, 2020 6:13 am
@dude i @LukaszH obsługa czujnika BM280 jest oparta na bibliotece supla na Arduino. Ja tam nic nie zmieniałem. Dodam tylko, że osobiście sprawdziłem tylko czy działa i czy są odczyty. Korekcja ciśnienia to może lepiej w cloud. Sami widzicie jednemu zawyża a drugiemu zaniża
Pomiar ciśnienia jest robiony z reguły na wysokości innej niż 0 m npm ;). Sensor BME ma metodę setAltitute (https://github.com/klew/arduino/blob/e5 ... E280.h#L90), którą ustawia się aktualną wysokość i wtedy biblioteka od BME przelicza ciśnienie na takie jakie byłoby na 0 m npm, czyli, takie jakie pokazuje nam pogoda.
Stacje meteo z reguły pokazują oba ciśnienia (np http://wroclaw.infometeo.pl/ )

Kod: Zaznacz cały

CIŚNIENIE...... 1022 hPa
CIŚN.BEZWZGL... 1007 hPa
Najlepiej jakby GUI pozwalało na wprowadzenie wysokości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”