Firmware Multiboard

andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr paź 10, 2018 4:41 pm

@Espablo Robie tak-zaloguje moduł do cloud.Usuwam następnie moduł i wgrywam poprawioną wersję twojego softu . Po wgraniu moduł nigdy nie przechodzi do trybu ustawień board -wyboru modułu, tylko przy włączonej aktywacji loguje się od razu do cloud jak na poprzednim sofcie, tylko jest zresetowane ustawienie kanałów.Czy to prawidłowy objaw?
miko1282
Posty: 409
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr paź 10, 2018 4:51 pm

andrzejano pisze:
śr paź 10, 2018 4:41 pm
@Espablo Robie tak-zaloguje moduł do cloud.Usuwam następnie moduł i wgrywam poprawioną wersję twojego softu . Po wgraniu moduł nigdy nie przechodzi do trybu ustawień board -wyboru modułu, tylko przy włączonej aktywacji loguje się od razu do cloud jak na poprzednim sofcie, tylko jest zresetowane ustawienie kanałów.Czy to prawidłowy objaw?
Nie, poprostu nie wyczyściłeś modułu plikiem blank 1mb.bin
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr paź 10, 2018 4:57 pm

miko1282 pisze:
śr paź 10, 2018 4:51 pm
andrzejano pisze:
śr paź 10, 2018 4:41 pm
@Espablo Robie tak-zaloguje moduł do cloud.Usuwam następnie moduł i wgrywam poprawioną wersję twojego softu . Po wgraniu moduł nigdy nie przechodzi do trybu ustawień board -wyboru modułu, tylko przy włączonej aktywacji loguje się od razu do cloud jak na poprzednim sofcie, tylko jest zresetowane ustawienie kanałów.Czy to prawidłowy objaw?
Nie, poprostu nie wyczyściłeś modułu plikiem blank 1mb.bin
Dokładnie tak. Moduł zapisuje do flashu dane logowanie itp. Trzeba robić erase flash przed wgraniem nowego softu bo inaczej dane z poprzedniej kompilacji mogą zostać zapamiętane i przeniesione do nowej
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr paź 10, 2018 5:06 pm

walanar1 pisze:
śr paź 10, 2018 4:26 pm
Dzień dobry.
Czy można by dodać do tego softu
Moduł z esp8266 ESP-12S oraz dwoma przekaźnikami z tego linku
https://elty.pl/pl/p/Modul-z-esp8266-ES ... ikami/2139
Wgraj sobie do niego inCan-Easy. Jest na githubie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr paź 10, 2018 7:10 pm

Espablo pisze:
śr paź 10, 2018 4:57 pm
miko1282 pisze:
śr paź 10, 2018 4:51 pm
andrzejano pisze:
śr paź 10, 2018 4:41 pm
@Espablo Robie tak-zaloguje moduł do cloud.Usuwam następnie moduł i wgrywam poprawioną wersję twojego softu . Po wgraniu moduł nigdy nie przechodzi do trybu ustawień board -wyboru modułu, tylko przy włączonej aktywacji loguje się od razu do cloud jak na poprzednim sofcie, tylko jest zresetowane ustawienie kanałów.Czy to prawidłowy objaw?
Nie, poprostu nie wyczyściłeś modułu plikiem blank 1mb.bin
Dokładnie tak. Moduł zapisuje do flashu dane logowanie itp. Trzeba robić erase flash przed wgraniem nowego softu bo inaczej dane z poprzedniej kompilacji mogą zostać zapamiętane i przeniesione do nowej
A jeśli kasowałem plikiem esp_init_data_default pod adres 0xFC000 t źle?
miko1282
Posty: 409
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr paź 10, 2018 7:11 pm

andrzejano pisze:
śr paź 10, 2018 7:10 pm
Espablo pisze:
śr paź 10, 2018 4:57 pm
miko1282 pisze:
śr paź 10, 2018 4:51 pm


Nie, poprostu nie wyczyściłeś modułu plikiem blank 1mb.bin
Dokładnie tak. Moduł zapisuje do flashu dane logowanie itp. Trzeba robić erase flash przed wgraniem nowego softu bo inaczej dane z poprzedniej kompilacji mogą zostać zapamiętane i przeniesione do nowej
A jeśli kasowałem plikiem esp_init_data_default pod adres 0xFC000 t źle?
Ten plik nie kasuje zawartości, musi byc plik blank i whrywamy go pod 0x00000
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr paź 10, 2018 7:18 pm

A to błąd dziękuję
Zybi
Posty: 1430
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr paź 10, 2018 7:26 pm

Dane samego configa można kasować blankiem o wielkości 4096 Byte wgranym np. dla flash-a 4MByte pod adres 0x3c000
Załączniki
blank.rar
(87 Bajtów) Pobrany 94 razy
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

śr paź 10, 2018 7:56 pm

esp_init_data_default pod adres 0xFC000 tego nie wgrywamy?
więć jak w całości żeby było ok ? pod 1M np. sonoff basic
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr paź 10, 2018 9:47 pm

Ja ZAWSZE robię erase flash przed wgraniem i wgrywam tylko te 2 pliki, które są na githubie. Do czyszczenia i wgrywania używam esptool'a. NIE UŻYWAM żadnych blanków i esp_init_data_default. Kompilacja jest 1MByte czyli FLASH SIZE 8Mbit i takie parametry trzeba ustawić przy wgrywaniu dla każdego sonoffa.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ