Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw lis 01, 2018 2:50 pm

a gdyby sterowanie przekaźnikami przenieść na gpio z przycisku config i czujnika temperatury, a czujnik temperatury i przycisk config na tx i rx? ?
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt lis 02, 2018 9:06 am

Filo301 pisze:
śr paź 31, 2018 11:58 pm
Ryrzy pisze:
śr paź 31, 2018 4:06 pm
kolejny mega soft :) dzięki ;)
btw. już kiedyś w jakimś temacie o to pytałem, ale zapytam raz jeszcze, mam wemosa + plytke z 2 i 4 przekaźnikami i sterowanie nimi jest odwrotne do tego co pokazuje supla. teoretycznie mozna plytki te przerobic, ale moze jest opcja dodania plytki wemos (czyli takiej zupelnie uniwersalnej) z opcja wyboru sposobu sterowania przekaznikiem?
dzieki i pozdrawiam
Espablo pisze:
pt paź 26, 2018 10:33 pm
Dodałem opcję wyboru LOW LEVEL do wszystkich modułów.
dziękuję :) nie zwrociłem uwagi, wgrałem firmware i faktycznie działa jak ta lala :) mimo wszystko przydałaby się płytka wemos/nodemcu do wyboru w której zmieniamy dosłownie wszystko wtedy już nikt nie będzie marudził, że brakuje konkretnego modelu, bo wystarczy wtedy sprawdzic wyjscia gpio i takie sobie ustawic w sofcie :)

btw. nie ma na liście SonOff dual :D :D
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lis 02, 2018 10:15 am

Skoro jest soft Multiboard to tak sobie myślę że można by zrobić coś w rodzaju EspEasy dla naszej Supli. Byłoby świetnie.
wsosniak
Posty: 404
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt lis 02, 2018 1:32 pm

Witam. Przy każdym oknie (jest ich 7) mam kontaktrony których kabelki schodzą się w jedno miejsce. Chciałbym teraz to podpiąć do SUpli i widzieć stan otwarcia okien. Widze w oprogramowaniu MULIBOARD ze jest wersja SENSOR x 8 (zakładam że takie jedno urządzenie by wystarczyło) i chciałbym takie urządzenie kupić i podpiąć do tego moje kontaktrony . Podpowiedzcie mi , jakie urządzenie najbardziej się nadaje pod tą wersję SENSOR x 8 ? gdzie kupić ?
dzieki

EDIT:
coś takiego ? https://allegro.pl/modul-wifi-nodemcu-v ... 39336.html
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt lis 02, 2018 4:28 pm

Nada się, może być też wemos albo nawet gole esp12. Różnica polega na tym że przy wemos czy nodemcu nie musisz używać programatora tylko podpinasz pod usb
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1085
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lis 02, 2018 9:28 pm

Pamiętać należy o zwarciu gpio15 do masy ( gnd), ja cały dzień zmarnowałem szukając przyczyny dlaczego zasilając wemos’a z usb laptopa działa a z ładowarki już nie 😰
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt lis 02, 2018 10:07 pm

A co to powoduje i jakie sa objawy nie podłączenia gpio15 do masy ? . W Każdym przypadku gpio15 powinno byc podpięte do masy ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1085
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lis 02, 2018 10:47 pm

Tak to już chłopaki z krainy ryżu wymyślili ze aby układ wystartował z wgranym programem muszą być spełnione warunki (czyt. stany logiczne ) czyli gpio2 - Hi, gpio0-Hi, gpio15-Lo, ch-pd - Hi.
W przeciwnym razie coś tam „wypluje” na terminalu i d..a nic się nie dzieje a tobie rośnie ciśnienie 😁.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 429
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

sob lis 03, 2018 5:00 am

nigdy tego nie robiłem a moduły działają choć z jednym mam problem bo co jakiś czas przestaje przesyłać dane a pokazuje że działa ale to nie na ten temat . To ma być połączone na sztywno czy przez rezystor ?
elmaya
Posty: 813
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob lis 03, 2018 9:31 am

4,7 k ohm
ODPOWIEDZ