Firmware Multiboard

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 03, 2018 4:05 pm

shimano73 pisze:
pt lis 02, 2018 9:28 pm
Pamiętać należy o zwarciu gpio15 do masy ( gnd), ja cały dzień zmarnowałem szukając przyczyny dlaczego zasilając wemos’a z usb laptopa działa a z ładowarki już nie 😰
A ładowarka była z wymiennym kablem czy na stałe? Trochę mnie kolega zaskoczył z tym info bo czy z lapa czy kompa czy kabla ładowarki "-" i "+" idą na te same miejsca. Jutro aż muszę sprawdzić.
Natomiast w gołych Esp07 tez to miałem że zmarnowalem cały wieczór zanim doczytałem o tym GPIO15 😁
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 789
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob lis 03, 2018 7:20 pm

A co z soft ami typu dimmer np. do sonoff basic, kiedyś widziałem że zibi takie tworzył, czy jest szansa na coś takiego w multiboard? I czy przy takim sofcie trzeba coś przerabiać czy dorabia w module czy to tylko kwestia softu i podłączenia?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lis 03, 2018 7:45 pm

PuteR pisze:
sob lis 03, 2018 7:20 pm
A co z soft ami typu dimmer np. do sonoff basic, kiedyś widziałem że zibi takie tworzył, czy jest szansa na coś takiego w multiboard? I czy przy takim sofcie trzeba coś przerabiać czy dorabia w module czy to tylko kwestia softu i podłączenia?
Nie mam dimmera i nie zamierzam kupować w najbliższym czasie. A to się wiąże z tym, że takiego softu nie przewiduję dodawać bo nie miałbym na czym testować.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 789
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob lis 03, 2018 7:52 pm

Ok, dzięki za odpowiedź.
scoobi
Posty: 26
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 9:38 am

ndz lis 04, 2018 1:40 pm

mam problem z muliboard:
poprzednio na płytce "witty" jakiś clon wemosa miałem wgrane soft incan i podłączony dht11 wszystko działało, teraz po wgraniu multiboard i ustawieniu incan wyświetla kosmiczne wyniki typu temperatura 450 stopni wilgotność 1500% - ( przy powrocie do incan wszystko działa) są jakieś różnice w sofcie ?

edit takie samo są objawy na sonoff basic z wgranym multiboard- elektrodaragon ( dht11 podłaczone pod pin 14 i tak tez ustawione w opcjach) tez pokazuje kosmiczne wartości
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

ndz lis 04, 2018 3:15 pm

@Espablo, mam zainstalowany soft ściągnięty 12 października zainstalowany na Basic i 2xYunshan i te moduły maja nieraz problemy z łączeniem się z siecią, tzn. po zaniku internetu lub wyłączeniu routera ciągle miga dioda, a moduł się nie łączy. Inne moduły które leżą obok nie mają takich problemów. Jest na to jakaś rada? Po włączeniu ponownie zasilania łączą się od strzału.
mihu
Posty: 145
Rejestracja: śr lut 28, 2018 6:00 pm

ndz lis 04, 2018 6:40 pm

scoobi pisze:
ndz lis 04, 2018 1:40 pm
mam problem z muliboard:
poprzednio na płytce "witty" jakiś clon wemosa miałem wgrane soft incan i podłączony dht11 wszystko działało, teraz po wgraniu multiboard i ustawieniu incan wyświetla kosmiczne wyniki typu temperatura 450 stopni wilgotność 1500% - ( przy powrocie do incan wszystko działa) są jakieś różnice w sofcie ?

edit takie samo są objawy na sonoff basic z wgranym multiboard- elektrodaragon ( dht11 podłaczone pod pin 14 i tak tez ustawione w opcjach) tez pokazuje kosmiczne wartości
potwierdzam sprawdzałem na kilku między innymi sonoff basic ,th,elektrodragon i inne i dht11 pokazuje kosmiczne wartości
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

ndz lis 04, 2018 7:53 pm

mihu pisze:
ndz lis 04, 2018 6:40 pm
scoobi pisze:
ndz lis 04, 2018 1:40 pm
mam problem z muliboard:
poprzednio na płytce "witty" jakiś clon wemosa miałem wgrane soft incan i podłączony dht11 wszystko działało, teraz po wgraniu multiboard i ustawieniu incan wyświetla kosmiczne wyniki typu temperatura 450 stopni wilgotność 1500% - ( przy powrocie do incan wszystko działa) są jakieś różnice w sofcie ?

edit takie samo są objawy na sonoff basic z wgranym multiboard- elektrodaragon ( dht11 podłaczone pod pin 14 i tak tez ustawione w opcjach) tez pokazuje kosmiczne wartości
potwierdzam sprawdzałem na kilku między innymi sonoff basic ,th,elektrodragon i inne i dht11 pokazuje kosmiczne wartości
Wczoraj wgrywałem multiboard do sonoff basic z DHT11. Pokazywał mi kosmiczne wartości, ale po odpięciu i ponownym podpięciu czujnika (tylko sygnału, gnd i zasilanie zostawiałem) na włączonym sonoffie wszystko zaczeło grać. Działa od jakichś 30h i nie zauważyłem już tych objawów.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 04, 2018 11:19 pm

Panowie - umówmy się, że testy i związane z tym zgłaszane błędy powinny mieć konkretne podstawy.
Płytka stykowa, połączenia "na styk", kablami wtyczkowymi od majfrienda czy tzw. "ruski śrubokręt", przypadkowe kable - to nie jest środowisko do miarodajnych testów.
Te softy są "popełniane" kosztem wolnego czasu chłopaków i stąd moja prośba - bardziej w imieniu kolegów, którzy piszą, (a których wymieniał nie będę bo nie chciałbym nikogo pominąć) niż własnym - zanim zgłosimy błąd - sprawdźmy - czy to nie wina naszego niechlujstwa, niewiedzy czy prowizorki...
Nagminny problem to brak pullup-ów - i dywagacje - "a u mnie działa bez, więc nie jest potrzebny" - i problem z sensorami, czujnikami zwalamy na soft...
Spełniamy wymogi - testujemy - zgłaszamy wnioski opisując sposób testowania...
Inaczej naprawa softu sprowadza się do szukania "dziury w całym".
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn lis 05, 2018 12:04 pm

Ja mam uwagę do softu 9x przekaźnik. Po utracie połączenie z suplą nie tylko przekaźniki na lini tx i rx przechodzą na ON, ale tez traci się odczyt z czujnika DHT22. Wraca on dopiero po odłączeniu i ponownym włączeniu zasilania
Czy da sie to poprawić?
ODPOWIEDZ