Firmware Multiboard

vajera
Posty: 179
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

pt gru 21, 2018 12:14 pm

Taka historia:

Shelly 2 + Multiboard (roller shutter) - jedna roleta działa bez problemów, druga po kilku dniach dziwny objaw:
sterowanie przez Supla - ok góra/dół, ale z przycisków działa tylko góra, dół odpala tylko po restarcie zasilania - jednorazowo...?
wgrałem Multiboard do innego egzemplarza i podłączyłem - póki co jest ok, tamten czeka na diagnostykę, ale ewidentnie sprawa software?

@Espablo - przy okazji przypomnę się z pytaniem o "cichą" aktualizację Shelly 2 RS - pojawiły się te opcje przy przekaźnikach REST/RESTORE FORCE?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7410
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 21, 2018 12:18 pm

vajera pisze:
pt gru 21, 2018 12:14 pm
Taka historia:

Shelly 2 + Multiboard (roller shutter) - jedna roleta działa bez problemów, druga po kilku dniach dziwny objaw:
sterowanie przez Supla - ok góra/dół, ale z przycisków działa tylko góra, dół odpala tylko po restarcie zasilania - jednorazowo...?
wgrałem Multiboard do innego egzemplarza i podłączyłem - póki co jest ok, tamten czeka na diagnostykę, ale ewidentnie sprawa software?

@Espablo - przy okazji przypomnę się z pytaniem o "cichą" aktualizację Shelly 2 RS - pojawiły się te opcje przy przekaźnikach REST/RESTORE FORCE?
Hardware
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

sob gru 22, 2018 3:42 pm

Testuję Sonoffa Duala R2 z DS18B20 i jest prawie ok. Po zaniku zasilania moduł nie pamięta poprzednich ustawień (wł/zał). Przy odłączeniu napięcia słychać przekaźnik/i jak "cykają". Mi to akurat nie przeszkadza bo pod jednym mam TV, a pod drugim dekoder. Hardware, czy da się coś tym zrobić?
Xink
Posty: 1
Rejestracja: sob gru 22, 2018 12:46 pm

sob gru 22, 2018 11:47 pm

Witam wszystkich,

Wydaje mi się ze znalazłem "buga" w obsłudze sensora na pinie RX w sonoff Basic i TH. Sensor ustawiam jako czujnik otwarcia bramy i w przypadku gdy nie używam termometru (podczas konfiguracji ESP wybieram w polu termometr NONE ), stan sensora odświeża się tylko po jego restarcie (muszę odłączyć zasilanie sonoffa, aby w apce zaktualizował się stan czujnika). W przypadku wyboru dowolnego czujnika temperatury, wszystko działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz gru 23, 2018 7:55 am

Sprawdzę to wszystko. Teraz nie mam dostępu do komputera z linuxem na którym to robiłem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Kamus125
Posty: 13
Rejestracja: sob lut 17, 2018 8:19 am

ndz gru 23, 2018 9:12 pm

Witam,
Od wczoraj, załącza mi się jeden przekaźnik w sonoff dual, pomimo że jest ustawiony jako bistable z czasem załączeniu 8sek. Załącza się i trzyma dopóki nie klikne w aplikacji jego otwarcia, wówczas czeka te 8 sek i po jakimś czasie (różnym) łączy się ponownie i tak zostaje. Dzieje się to tylko na jednym kanale, dodam że sonoff chodził z dwa tygodnie bez zarzutu, dopiero od wczoraj coś mu się stało, jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
4-control
Posty: 9
Rejestracja: czw gru 20, 2018 11:12 am

ndz gru 23, 2018 9:32 pm

Brak odczytu temperatury z czujnika DS18B20.
Pokazuje ikonę temperatury ale nie ma aktualnego odczytu. Zarówno w Cloud jak i aplikacji.
Posiadam moduł z ESP8285 "SONOFF BASIC RF R2 POWER V1.0

Odczyt temperatury działa jedynie na firmware 2.0 by @Zybi.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

wt gru 25, 2018 8:03 am

4-control pisze:
ndz gru 23, 2018 9:32 pm
Brak odczytu temperatury z czujnika DS18B20.
Pokazuje ikonę temperatury ale nie ma aktualnego odczytu. Zarówno w Cloud jak i aplikacji.
Posiadam moduł z ESP8285 "SONOFF BASIC RF R2 POWER V1.0

Odczyt temperatury działa jedynie na firmware 2.0 by @Zybi.
Mam dokładnie ten sam moduł. Czy możesz mi podesłać soft Zibiego ? Masz na 4 piny ? Jak podłanczasz DS ?
alanzola
Posty: 31
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

czw gru 27, 2018 7:27 am

Cześć.
Wgrałem do sonoff Basic (ten z 5 pinami ) soft multiboard. Przerobiłem go by działał bez napięcia. Chciałem go teraz wykorzystać do sterowania bramą ale kiedy na stronie supli próbuję zmienić funkcję przekaźnika z włącznik zasilania na inną widzę że mam tylko dostępną funkcję włącznik zasilania lub brak. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw gru 27, 2018 7:30 am

Przeczytaj w pierwszym poście co firmware obsługuje pkt 2 i 3
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ