Firmware Multiboard

alanzola
Posty: 31
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

czw gru 27, 2018 7:56 am

Dzięki wielkie. I przepraszam za zawracanie głowy. Nie zwróciłem uwagi że dostępne funkcje są powiązane z trybem działania przycisków. Jeszcze jedno. Czy planujesz dodać do multiboard płytkę sonoff SV ? Chciałem taką kupić bo przy bramie nie zawsze jest 230V a sonoff sv działa na niższym napięciu. Ale skoro soft nie obsługuje byłem zmuszony działać na sonoff basic.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 86
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

czw gru 27, 2018 8:31 am

Oczywiście super jak by soft był rozszerzony.... bez tego też możesz zamawiać sonoff sv, mam taki na sofcie od @Zibi i sprawuje się wyśmienicie.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
kuris
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

czw gru 27, 2018 8:03 pm

witam. mam problem po podpięciu DHT11 ciągle widzę jakieś kosmiczne parametry temp jak i wilgotność po pare tysięcy , w czym jest problem ??
miko1282
Posty: 403
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

czw gru 27, 2018 9:32 pm

vajera pisze:
pt gru 21, 2018 11:41 am
feszter pisze:
śr gru 19, 2018 6:15 am
Jest szansa na Multiboard do nowych Basic'ów v2 (SONOFF RF R2 POWER - ESP8255)? Teraz z Chin już chyba tylko takie przychodzą.
wgrałem Multiborad przed NodeMCU - działa.
A działa sterowanie ? U mnie gdy jest włączony przez jakieś 5 godzin to nie jestem w stanie go wyłączyć z poziomu aplikacji :/ da radę soft do niego jakiś dorobić ?
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

pt gru 28, 2018 6:32 am

Czekamy na mistrza Espablo, aż będzie miał dostęp do komputera z linuxem i doda ten model i wprowadzi poprawki w pozostałych :).
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pt gru 28, 2018 8:24 am

Chciałem kupić ten stary i wysłałem kilka zapytań ale już tylko te nowe są - SONOFF BASIC RF R2 POWER - ESP8255 na 4 piny.
kwlp81@gmail.com
Posty: 11
Rejestracja: ndz gru 16, 2018 10:17 pm

sob gru 29, 2018 12:56 am

Witam, nie ukrywam raczkuje w temacie. Natomiast nie jest to łatwe. brak jakichkolwiek manuali itd. Najbardziej podoba mi się rozwiązania Multimoard od Pablo.
Zakupiłem taki moduł:
Obrazek


wiem mogłem zacząć najprostrzebogo sonoff Basic, ale tak wyszło. Przy zakupie sprzedający wgrał mi oprogramowanie supla. Jak podłączyłem pod putty i dostałem taką informacje:

Kod: Zaznacz cały

----rf[112] : 03
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 4
Board: Multiboard by Espablo
Firmware: V2.7.2
CFG READ SUCCESS!
-------------------------
CFG BTN TYPE: 5s
-------------------------
STATE READ SUCCESS!
-------------------------
Supported Module - SONOFF BASIC
-------------------------
1. Relay: GPIO 12
~~~~~~~~~~
1. Button Monostable: GPIO 14
2. Button Monostable: GPIO 0
3. Button Monostable: GPIO 0
~~~~~~~~~~
Btn Config: GPIO 0
Led Config: GPIO 13
-------------------------
Led Config: ON
-------------------------
UartSwap = 1
UART SWAP!
-------------------------------------------
Obrazek

wychodzi że jest wgrane najnowsze multiboard.
Tylko nie mogę sobie poradzić albo mam za mało informacji. Chciałbym wykorzystać go do sterowaniu bramą. Niestety po podłączeniu do cloud.supla.org ciągle widzę go jako przełącznik. zmieniałem mu button_2 type:na bistable i ciągle występuje jako zwykły przełącznik światła. Co robię nie tak ? Jedyną rzecz jaką udało mi się załączyć to jest przestawienie GPIO3(RX) na sensor. i pojawiła mi się opcja otwarcia bramy ( ale nad tym będę myslał póżniej ). Są do tego modułu jakieś manuale ?
Nie wspomnę już o tym:
Gdzie podłączyć sensory otwarcia/zamknięcia bramy ( ale to może rozwinięcie tematu )

Patrząc na poprzednie posty to zapewne raczkuje w temacie. Nie spodziewam się konkretnej odpowiedzi ale jakieś linki lub podpowiedzi byłyby bardzo przydatne.
Yepestis
Posty: 206
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

sob gru 29, 2018 2:13 am

Jak zmieniasz typ kanału to usuń z cloud i dodaj na nowo żeby się zarejestrował z nowym typem kanału.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

sob gru 29, 2018 4:11 pm

Hej .mam problem z uruchomieniem putty.na ekranie pojawia się tylko zielony kwadracik i nic się nie dzieje. Pomoże ktoś
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1462
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob gru 29, 2018 8:06 pm

Arek.kandula pisze:
sob gru 29, 2018 4:11 pm
Hej .mam problem z uruchomieniem putty.na ekranie pojawia się tylko zielony kwadracik i nic się nie dzieje. Pomoże ktoś
Jeżeli masz problem z putty to załóż nowy wątek. Nie rób bałaganu na forum.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ