Firmware Multiboard

alanzola
Posts: 27
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Thu Dec 27, 2018 7:56 am

Dzięki wielkie. I przepraszam za zawracanie głowy. Nie zwróciłem uwagi że dostępne funkcje są powiązane z trybem działania przycisków. Jeszcze jedno. Czy planujesz dodać do multiboard płytkę sonoff SV ? Chciałem taką kupić bo przy bramie nie zawsze jest 230V a sonoff sv działa na niższym napięciu. Ale skoro soft nie obsługuje byłem zmuszony działać na sonoff basic.
User avatar
elhenio
Posts: 65
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Thu Dec 27, 2018 8:31 am

Oczywiście super jak by soft był rozszerzony.... bez tego też możesz zamawiać sonoff sv, mam taki na sofcie od @Zibi i sprawuje się wyśmienicie.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
kuris
Posts: 84
Joined: Wed May 23, 2018 5:02 am

Thu Dec 27, 2018 8:03 pm

witam. mam problem po podpięciu DHT11 ciągle widzę jakieś kosmiczne parametry temp jak i wilgotność po pare tysięcy , w czym jest problem ??
miko1282
Posts: 380
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Thu Dec 27, 2018 9:32 pm

vajera wrote:
Fri Dec 21, 2018 11:41 am
feszter wrote:
Wed Dec 19, 2018 6:15 am
Jest szansa na Multiboard do nowych Basic'ów v2 (SONOFF RF R2 POWER - ESP8255)? Teraz z Chin już chyba tylko takie przychodzą.
wgrałem Multiborad przed NodeMCU - działa.
A działa sterowanie ? U mnie gdy jest włączony przez jakieś 5 godzin to nie jestem w stanie go wyłączyć z poziomu aplikacji :/ da radę soft do niego jakiś dorobić ?
feszter
Posts: 76
Joined: Mon Jul 30, 2018 7:36 pm
Location: Wodzisław Śl.

Fri Dec 28, 2018 6:32 am

Czekamy na mistrza Espablo, aż będzie miał dostęp do komputera z linuxem i doda ten model i wprowadzi poprawki w pozostałych :).
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Fri Dec 28, 2018 8:24 am

Chciałem kupić ten stary i wysłałem kilka zapytań ale już tylko te nowe są - SONOFF BASIC RF R2 POWER - ESP8255 na 4 piny.
kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Sat Dec 29, 2018 12:56 am

Witam, nie ukrywam raczkuje w temacie. Natomiast nie jest to łatwe. brak jakichkolwiek manuali itd. Najbardziej podoba mi się rozwiązania Multimoard od Pablo.
Zakupiłem taki moduł:
Image


wiem mogłem zacząć najprostrzebogo sonoff Basic, ale tak wyszło. Przy zakupie sprzedający wgrał mi oprogramowanie supla. Jak podłączyłem pod putty i dostałem taką informacje:

Code: Select all

----rf[112] : 03
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 4
Board: Multiboard by Espablo
Firmware: V2.7.2
CFG READ SUCCESS!
-------------------------
CFG BTN TYPE: 5s
-------------------------
STATE READ SUCCESS!
-------------------------
Supported Module - SONOFF BASIC
-------------------------
1. Relay: GPIO 12
~~~~~~~~~~
1. Button Monostable: GPIO 14
2. Button Monostable: GPIO 0
3. Button Monostable: GPIO 0
~~~~~~~~~~
Btn Config: GPIO 0
Led Config: GPIO 13
-------------------------
Led Config: ON
-------------------------
UartSwap = 1
UART SWAP!
-------------------------------------------
Image

wychodzi że jest wgrane najnowsze multiboard.
Tylko nie mogę sobie poradzić albo mam za mało informacji. Chciałbym wykorzystać go do sterowaniu bramą. Niestety po podłączeniu do cloud.supla.org ciągle widzę go jako przełącznik. zmieniałem mu button_2 type:na bistable i ciągle występuje jako zwykły przełącznik światła. Co robię nie tak ? Jedyną rzecz jaką udało mi się załączyć to jest przestawienie GPIO3(RX) na sensor. i pojawiła mi się opcja otwarcia bramy ( ale nad tym będę myslał póżniej ). Są do tego modułu jakieś manuale ?
Nie wspomnę już o tym:
Gdzie podłączyć sensory otwarcia/zamknięcia bramy ( ale to może rozwinięcie tematu )

Patrząc na poprzednie posty to zapewne raczkuje w temacie. Nie spodziewam się konkretnej odpowiedzi ale jakieś linki lub podpowiedzi byłyby bardzo przydatne.
Yepestis
Posts: 172
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sat Dec 29, 2018 2:13 am

Jak zmieniasz typ kanału to usuń z cloud i dodaj na nowo żeby się zarejestrował z nowym typem kanału.
Arek.kandula
Posts: 283
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sat Dec 29, 2018 4:11 pm

Hej .mam problem z uruchomieniem putty.na ekranie pojawia się tylko zielony kwadracik i nic się nie dzieje. Pomoże ktoś
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Dec 29, 2018 8:06 pm

Arek.kandula wrote:
Sat Dec 29, 2018 4:11 pm
Hej .mam problem z uruchomieniem putty.na ekranie pojawia się tylko zielony kwadracik i nic się nie dzieje. Pomoże ktoś
Jeżeli masz problem z putty to załóż nowy wątek. Nie rób bałaganu na forum.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply