Firmware Multiboard

Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Sat Jan 05, 2019 3:43 pm

Podłączyłeś rezystory pull-up i kontaktrony między gnd? Jeślim możesz, wrzuć zdjęcie. IO2 to prawdopodobnie gpio2 ale sprawdź czy rzeczywiście tak jest.
Last edited by Filo301 on Sat Jan 05, 2019 4:37 pm, edited 1 time in total.
muchac35
Posts: 118
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Sat Jan 05, 2019 4:13 pm

jeszcze kilka pytań
Button_1 type Monostable/bistable
Button_2 type Monostable/bistableto - który to guziki na płytce?
Realy_1 low i high level za co odpowiada?
realy flag co tym konfigurujemy?
i jeszcze przy konfigurowaniu GPIO3 można wygrać external relay - wtedy do podpinamy do GPIO3?
muchac35
Posts: 118
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Sat Jan 05, 2019 4:15 pm

Filo301 wrote:
Sat Jan 05, 2019 3:43 pm
Podłączyłeś rezystory pull-up i kontrktrony między gnd? Jeślim możesz, wrzuć zdjęcie. IO2 to prawdopodobnie gpio2 ale sprawdź czy rzeczywiście tak jest.
oto zdjęcie jest na min IO2
Attachments
20190101_141711.jpg
20190101_141711.jpg (421.95 KiB) Viewed 662 times
Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Sat Jan 05, 2019 4:53 pm

muchac35 wrote:
Sat Jan 05, 2019 4:13 pm
jeszcze kilka pytań
Button_1 type Monostable/bistable
Button_2 type Monostable/bistableto - który to guziki na płytce?
Realy_1 low i high level za co odpowiada?
realy flag co tym konfigurujemy?
i jeszcze przy konfigurowaniu GPIO3 można wygrać external relay - wtedy do podpinamy do GPIO3?
Jeśli piszesz o opcjach po wybraniu płytki jako sonoff basic to:
1. Wybierasz typ przycisku.
2. wg. informacji na githubie:
GPIO1 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO14 - Button2
GPIO12 - Relay
GPIO0 - Button Configure
GPIO13 - LED CFG
GPIO3 - User Configurable
fabryczny przycisk jest na gpio0
3. Wybierasz jakim stanem jest wyzwalany przekaźnik.
4. Nie wiem.
5. Tak.

Na zdjęciu nie widzę rezystorów pull-up jak i sposobu podłączenia reszty.
fxsystem
Posts: 43
Joined: Fri Jan 04, 2019 2:48 pm

Sat Jan 05, 2019 5:07 pm

Mam problem,

Zainstalowałem, multiboard'a

Co jakiś czas wyłączają mi się włączone przekaźniki, w sensie wyłącza urządzenie które jest włączone. Dzieje się to losowo czy ktoś miał już do czynienia z taką przypadłością?

Mam włączone oświetlenie domu po czym jedna ze stref gaśnie. Sterowanie ustawione jest prostym harmonogramem. Lampy zapalają się po zachodzie słońca i święcą do 22.
--
1 x Zamel MEW-01 | 1 x Zamel SBW-01 | 1 x Nice WiFi | 1 x Sonoff TH10 | 2 x Yunshan | 14 x Sonoff Basic
muchac35
Posts: 118
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Sat Jan 05, 2019 5:54 pm

Filo301 wrote:
Sat Jan 05, 2019 4:53 pm
muchac35 wrote:
Sat Jan 05, 2019 4:13 pm
jeszcze kilka pytań
Button_1 type Monostable/bistable
Button_2 type Monostable/bistableto - który to guziki na płytce?
Realy_1 low i high level za co odpowiada?
realy flag co tym konfigurujemy?
i jeszcze przy konfigurowaniu GPIO3 można wygrać external relay - wtedy do podpinamy do GPIO3?
Jeśli piszesz o opcjach po wybraniu płytki jako sonoff basic to:
1. Wybierasz typ przycisku.
2. wg. informacji na githubie:
GPIO1 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO14 - Button2
GPIO12 - Relay
GPIO0 - Button Configure
GPIO13 - LED CFG
GPIO3 - User Configurable
fabryczny przycisk jest na gpio0
3. Wybierasz jakim stanem jest wyzwalany przekaźnik.
4. Nie wiem.
5. Tak.

Na zdjęciu nie widzę rezystorów pull-up jak i sposobu podłączenia reszty.
więc od początku mam wgrany Multiboard
przy pierwszej konfiguracji wybieram sonoff S2X
na GPIO1 będzie czujnik którego jeszcze nie mam (zamówiony)
na GPIO2 senstor tzn krańcówka
na GPIO3 senstor tzn krańcówka

i na GPIO3 (RX) działa ten sensor
ale na GPIO2 (wyprowadzony biały kabelek z IO2) nie działa
i na GPIO1 pomarańczowy też testowałem i sensor nie działa (tam gdzie docelowo będzie termometr)
kolory kableków czerwony v3v a GND czarny

na zdjęciu podłaczenie z pomarańczowym (GPIO3 RX)
gdy podłacze w miejsce pomarańczowego zielony to wyświetla że załącza i włącza
a ja potrzebuje 2 działające sensory + czujnik temp
proszę o podpowiedzi
Attachments
dd.jpg
dd.jpg (420.81 KiB) Viewed 646 times
emil
Posts: 23
Joined: Tue Nov 13, 2018 5:09 pm

Sat Jan 05, 2019 5:55 pm

emil wrote:
Sat Jan 05, 2019 2:07 pm
Wystarczy odłączyć go od zasilania? Jako takiego przycisku reset w nim nie ma.
Wyczyściłem od nowa całą pamięć, wgrałem multiborda, zaczął rozgłaszanie sieci. Skonfigurowałem dane dostępowe i poprzez aplikacje na telefonie dodałem urządzenie
Screenshot_20190105-181948.jpg
Screenshot_20190105-181948.jpg (29.24 KiB) Viewed 644 times
. Niestety po wciśnięciu OK dalej rozgłaszany jest adres wifi, urządzenie nie jest widoczne w cloudzie.


Pozdrawiam
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Jan 05, 2019 10:04 pm

Po wciśnięciu OK musisz zresetować Shelly. Są na to 2 sposoby:
1 - wylaczasz zasilanie lub
2 - klikasz w przycisk na sianie x3
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
emil
Posts: 23
Joined: Tue Nov 13, 2018 5:09 pm

Sat Jan 05, 2019 10:32 pm

Po wyłączeniu zasilania i ponownym podaniu rozgłasza się ponownie wifi. Spróbuję jutro z przyciskiem.

EDIT
Z przyciskiem sprawa ma się podobnie jak z wyłączeniem zasilania. Sieć jest dalej rozgłaszana. Żadnych zmian w cloudzie.
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Jan 06, 2019 7:56 am

Wejdź na stronę konfiguracji modułu i zobacz jaki ma status
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply