Firmware Multiboard

pikciu
Posts: 8
Joined: Mon Feb 04, 2019 11:20 pm

Thu Feb 07, 2019 10:50 pm

1. pewny nie jestem bo do czyszczenia (i nie tylko) używam esptool'a ale raczej plik blank powinieneś wgrywać 0x000000 - tak na chłopski rozum jeżeli ma wyczyścić całą pamięć to trzeba zacząć od początku a nie od środka :)
4. nie wrzucaj pliku esp_init_data_default.bin! tylko te dwa z multiboard

Jak masz jeszcze wątpliwości to poszperaj na forum dokładniej. W pierwszym poście tego tematu jest dokładny opis.
viewtopic.php?t=189 tu zajrzyj w pierwszej kolejności
User avatar
Lucas
Posts: 340
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Thu Feb 07, 2019 11:03 pm

pikciu wrote:
Thu Feb 07, 2019 10:50 pm
1. pewny nie jestem bo do czyszczenia (i nie tylko) używam esptool'a ale raczej plik blank powinieneś wgrywać 0x000000 - tak na chłopski rozum jeżeli ma wyczyścić całą pamięć to trzeba zacząć od początku a nie od środka :)
4. nie wrzucaj pliku esp_init_data_default.bin! tylko te dwa z multiboard

Jak masz jeszcze wątpliwości to poszperaj na forum dokładniej. W pierwszym poście tego tematu jest dokładny opis.
viewtopic.php?t=189 tu zajrzyj w pierwszej kolejności
Plik blank_1MB.bin wgrywasz pod adres 0x00000
Z punktem 4. kolegi @pikciu się nie zgodzę. Ja po czyszczeniu pamięci zawsze wgrywam esp_init_data_default.bin Szczegóły masz tutaj viewtopic.php?f=23&t=3031
zip20
Posts: 12
Joined: Sat May 05, 2018 9:33 pm

Fri Feb 08, 2019 5:20 am

Ok będę wgrywał na 0x00000
Wartość wziąłem z tej tabelki programu. Taka sama wartość jest dla 1MB jak i 512KB
abc.png
abc.png (96.49 KiB) Viewed 277 times
pikciu
Posts: 8
Joined: Mon Feb 04, 2019 11:20 pm

Fri Feb 08, 2019 6:39 am

Lucas wrote:
Thu Feb 07, 2019 11:03 pm

Plik blank_1MB.bin wgrywasz pod adres 0x00000
Z punktem 4. kolegi @pikciu się nie zgodzę. Ja po czyszczeniu pamięci zawsze wgrywam esp_init_data_default.bin Szczegóły masz tutaj viewtopic.php?f=23&t=3031

Przeczytaj wątek to będziesz wiedzieć zeby nie wgrywać tego pliku. Espablo niejednokrotnie wspominał zeby wgrywać tylko te dwa pliki. Szkoda ze nie ma tego w instrukcji nie byłoby watpliwości.
Może wygrywasz inne softy. Ja wczoraj do dwóch sonoff touch wygrywałem multiboard bez pliku esp_init_data_default

Prosze - viewtopic.php?f=11&t=3843&p=26953&hilit ... ult#p26953
Last edited by pikciu on Fri Feb 08, 2019 6:53 am, edited 1 time in total.
zip20
Posts: 12
Joined: Sat May 05, 2018 9:33 pm

Fri Feb 08, 2019 6:51 am

OK udało się wgrałem - firmware.
następnie.

1. Utworzyłem konto na supla org
2. Wybrałem swoją sieć wifi - podałem hasło na urządzaniu
3. Podałem dane serwera z supla.org oraz swój adres email
4. Pobrałem aplikacje na telefon
5. Widzę go w aplikacji

1. Czy da się zmienić sieć wifi na urządzaniu na inną (jak) ?
2.Aplikacja pyta mnie o dane dostępowe do mojej sieci wifi (po co ) jak jestem połączony i czy da się zmienić sieć na inną?
3. Działa tylko z wifi czy z LTE również ?
tcp
Posts: 138
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Fri Feb 08, 2019 6:56 am

zokopian wrote:
Thu Feb 07, 2019 6:36 pm
a możesz napisać dokładnie którego softu używasz, bo na githubie jest ich kilka
https://github.com/Espablo/ESP8266/blob ... 2.0_p5.rar
pikciu
Posts: 8
Joined: Mon Feb 04, 2019 11:20 pm

Fri Feb 08, 2019 6:59 am

zip20 wrote:
Fri Feb 08, 2019 6:51 am

1. Czy da się zmienić sieć wifi na urządzaniu na inną (jak) ?
2.Aplikacja pyta mnie o dane dostępowe do mojej sieci wifi (po co ) jak jestem połączony i czy da się zmienić sieć na inną?
3. Działa tylko z wifi czy z LTE również ?
To nie sa pytania na ten wątek - nie róbmy tu śmietnika. Jak widać potem jest problem zeby przeczytać wszystkie 85 stron.

Wyglada na to ze nie do końca wiesz jak to działa ;) poczytaj więcej na forum. Ponownie odsyłam do działu FAQ ewentualnie załóż nowy temat

W skrócie
1. Nie da sie. No dobra pisząc soft pewnie sie da - nie wiem nie znam sie ale nie chodzi o to zeby ja zmienić. Ta sieć jest tylko do konfiguracji
2. Pyta sie zeby potem wejść w normalny tryb pracy. Urzadzenie musi mieć dostęp do serwera supli wiec musi mieć dostep do internetu. Dzięki temu będziesz mógł sterować urządzeniem niezależnie czy jesteś w sieci czy nie bo komunikacja idzie przez serwer supli
3. Esp nie ma modułu LTE ale pewnie chodzi Ci o to czy telefonem z LTE będziesz mógł sterować. Odp. Tak - pkt 2 jest z tym związany

Prosze nie zadawaj juz w tym wątku pytań nie związanych z softem od Espablo
Last edited by pikciu on Fri Feb 08, 2019 7:13 am, edited 2 times in total.
Filo301
Posts: 34
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Fri Feb 08, 2019 7:02 am

zip20 wrote:
Fri Feb 08, 2019 6:51 am
OK udało się wgrałem - firmware.
następnie.

1. Utworzyłem konto na supla org
2. Wybrałem swoją sieć wifi - podałem hasło na urządzaniu
3. Podałem dane serwera z supla.org oraz swój adres email
4. Pobrałem aplikacje na telefon
5. Widzę go w aplikacji

1. Czy da się zmienić sieć wifi na urządzaniu na inną (jak) ?
2.Aplikacja pyta mnie o dane dostępowe do mojej sieci wifi (po co ) jak jestem połączony i czy da się zmienić sieć na inną?
3. Działa tylko z wifi czy z LTE również ?
1. Wystarczy wejść ponownie w tryb konfiguracji
2. Pyta o sieć w kreatorze dodawania urządzeń?
3. Jeśli korzystasz z oficjalnego serwera to działa z jakimkolwiek połączeniem internetowym
zip20
Posts: 12
Joined: Sat May 05, 2018 9:33 pm

Fri Feb 08, 2019 7:06 am

ok nie zaśmiecam więcej tutaj w sprawach obsługi.

Lecimy dalej
Mam do zmiany firmware w sonoff 4ch pro
Czy procedura jest taka sama ? chodzi mi o ustawiania wartości w programie do wgrywania firmware (są takie same jak do Basic)
Arek.kandula
Posts: 93
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Feb 08, 2019 10:11 am

A co trzeba ustawić w kreatorze dodawania urządzenia do supli żeby działały czujnika temperatury? pozdrawiam
Post Reply