Firmware Multiboard

kriz1
Posts: 1
Joined: Sat Jan 26, 2019 9:30 pm

Sun Apr 14, 2019 9:51 am

Witajcie.
Czy komuś udało się zwalczyć problem znikających odczytów z dht22 ? W zupełnie losowych odstępach czasu tarcę odczyt danych.
Dość uciążliwe gdy do czujników mam 7 km a działają na nich termostaty i kilka innych rzeczy.
Problemu raczej nie stwierdziłem przy użyciu Ds18b20. Z tego co widzę to problem ogólnie znany więc może komuś udało się go rozwiązać.
Pozdrawiam Krzysztof
Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Apr 14, 2019 10:04 am

Musisz użyć starszej wersji - nie pamiętam od którego momentu te problemy powstały (ten soft miał chyba z 12 odsłon), ale mam kilka urządzeń na starszych softach od kol Espablo i nie występuje ten problem.
Arek.kandula
Posts: 262
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sun Apr 14, 2019 1:39 pm

To podaj kolego ten soft
dobo
Posts: 38
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Sun Apr 14, 2019 2:09 pm

Panowie spotkaliście się z podobnym problemem na sofcie Multiboard jaki opisałem w temacie sprzętu Sonoff 4ch viewtopic.php?p=39898#p39898
Po paru godzinach diody przy przekaźnikach SSR dużo wyraźniej sobie migają i robią to praktycznie równocześnie. Co przy podłączonym oświetleniu działało by jako stroboskop.

Zasilanie 5V przekaźników podpiąłem później bezpośrednio do krokodylków i efekt był taki sam (brałem pod uwagę, że płytka stykowa może powodować problem z zasilaniem).
Czy to może być problem, że sterowanie jest z ESP zasilanego 3,3V? Choć załączanie przekaźnika jest stanem niskim czyli "GND".
Po odłączeniu sterowania z jednego przekaźnika przestaje on migać natomiast pozostałe dalej migają. Dla testu na wyjściu ESP dla przekaźnika dałem rezystor podciągający - efekt bez zmian.
Wychodzi na to, że to problem na wyjściach z ESP.


P.S.
Wydaje mi się, że problem leży w Firmware przy ustawieniach low level w pewnym momencie przekaźniki oszalały problemem było potem przejście w tryb zmiany ustawień bo nie łapało x10 w GPO0.
t0mek
Posts: 44
Joined: Sat Dec 02, 2017 11:24 am

Sun Apr 21, 2019 6:21 am

Czy komuś w ogóle udało się odpalić dwa sensory na Sonoff Basic? chodzi mi o kontaktrony. do wybory są nawet 3 szt np w wersjii S2x, jednak działa tylko 1.
Potrzebuję gate + 2x kontaktron - możecie coś polecić? coś co działa? najlepiej na basic-a
Pozdrawiam
Tomek
miko1282
Posts: 364
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sun Apr 21, 2019 7:21 am

t0mek wrote:
Sun Apr 21, 2019 6:21 am
Czy komuś w ogóle udało się odpalić dwa sensory na Sonoff Basic? chodzi mi o kontaktrony. do wybory są nawet 3 szt np w wersjii S2x, jednak działa tylko 1.
Potrzebuję gate + 2x kontaktron - możecie coś polecić? coś co działa? najlepiej na basic-a
Na basica to chyba ciężko ? Na wemosa jest stary firmware wemos gate x2 czy jakoś tak mam dzięki niemu na jednym wemosie mam: 2 przekaźniki, termometr, 3 kontaktrony
ragnarok
Posts: 15
Joined: Tue Dec 18, 2018 12:58 pm

Tue Apr 23, 2019 11:45 am

Hej, wrzucilem multiboarda na shelly 1 ustawilem na bistable ale na cloudzie nie mam opcji anie furtki ani bramy cos zle robie ?
Qamil_22
Posts: 46
Joined: Sun Nov 11, 2018 6:42 pm

Tue Apr 23, 2019 1:43 pm

Witam,
Mam problem z czujnikiem AM2301.
Mam go podpiętego do Sonoff TH10 w którym mam soft Multiboard wersja 2.7.2
Dziś wgrałem ponownie ten sam soft w wersji 2.7.2 do tego modułu, gdyż myślałem że pojawiło się rozszerzenie o czujnik SI7021.
Po wgraniu softu ustawiłem termometr typu DHT11 bo na takim typie wcześniej działał. Niestety po ponownym dodaniu modułu w Supla.cloud wartości z czujnika nie są odczytywane.
Na szczęście zgrałem sobie soft z wcześniejszym firmware Multiboard na którym działał czujnik, więc wgrałem go z powrotem. Niestety to samo. Czujnik nie podaje wartości.
Tak naprawdę nic się nie zmieniło i to jest dziwne, że teraz nie działa.
Sprawdziłem czujnik na innym module z softem oryginalnym - tam działa.
Co może być powodem zaistniałej sytuacji?
indr4
Posts: 2
Joined: Wed Feb 27, 2019 6:53 pm

Tue Apr 23, 2019 3:57 pm

Witam,
piszę w sprawie problemu z uruchomieniem sonoffa basic po zaniku napięcia przy zwartym kontaktronie na gpio3. Czy ktoś może znalazł jakieś rozwiązanie tego problemu? Myślałem nad włączeniem szeregowo do kontaktronu kondensatora - czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens?
User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Tue Apr 23, 2019 11:40 pm

ragnarok wrote:
Tue Apr 23, 2019 11:45 am
Hej, wrzucilem multiboarda na shelly 1 ustawilem na bistable ale na cloudzie nie mam opcji anie furtki ani bramy cos zle robie ?
Ja robie tak że jak odpale shelly i zapisze ustawienia to na komorce dodaje urzadzenie i wtedy ono sie pojawia wszedzie. Żeby sie dalo to musisz wlaczyc w cloudzie dodawanie (rejestracje) urzadzen guzikiem w prawym gornym rogu zakladki "moja supla"/
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Post Reply