Firmware Multiboard

drivermax
Posts: 3
Joined: Sun Apr 21, 2019 12:39 pm

Wed Apr 24, 2019 7:14 am

Vallhalen wrote:
Tue Apr 23, 2019 11:40 pm
ragnarok wrote:
Tue Apr 23, 2019 11:45 am
Hej, wrzucilem multiboarda na shelly 1 ustawilem na bistable ale na cloudzie nie mam opcji anie furtki ani bramy cos zle robie ?
Ja robie tak że jak odpale shelly i zapisze ustawienia to na komorce dodaje urzadzenie i wtedy ono sie pojawia wszedzie. Żeby sie dalo to musisz wlaczyc w cloudzie dodawanie (rejestracje) urzadzen guzikiem w prawym gornym rogu zakladki "moja supla"/
I wtedy masz opcję wyboru sterowania bramą garażową/wjazdową?
Patryk
Posts: 87
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Apr 24, 2019 8:29 am

Co prawda nie mam Shelly, ale spróbuj tak.
Ustaw w Shelly na bistabilny.
Zapisz ustawienia i zresetuj ( wyłącza na chwilę zasilanie), i ponownie włącz zasilanie.
Następnie wejdź w Cloud, usuń ten moduł.
Jak już go usuniesz, włącz w górnym prawym rogu rejestrację urządzeń.
Powinien na nowo Ci się zarejestrować ten Shelly, i wtedy powinieneś już mieć możliwość wyboru bramy garażowej.
mirizag
Posts: 52
Joined: Mon Jan 02, 2017 6:36 pm

Wed May 01, 2019 9:35 pm

Witam. Do Yunshan mam wgrane Multiboard i czy jest taka możliwość, aby po wyłączeniu prądu i ponownym włączeniu prądu Yunshan przełączył się w stan przed wyłączeniem prądu. Bo obecnie jak Yunshan jest na ON i zostanie wyłączony prąd i ponownie połączy się z siecią to zostaje na OFF
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed May 01, 2019 9:37 pm

Ustaw przekaźnik na RESTORE na stronie konfiguracyjnej modułu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mirizag
Posts: 52
Joined: Mon Jan 02, 2017 6:36 pm

Wed May 01, 2019 9:46 pm

Ok. Dziękuję. A czy jest jeszcze taka możliwość aby po utracie połączenia z WiFi pamiętał ustawiony czas zał/wył
Asica10
Posts: 18
Joined: Thu Feb 28, 2019 8:12 pm

Thu May 02, 2019 10:49 am

Witam,
Czy na tym sofcie sonoff basic da sobie rade z 2sztukami DHT22?

pozdrawiam
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu May 02, 2019 12:42 pm

Asica10 wrote:
Thu May 02, 2019 10:49 am
Witam,
Czy na tym sofcie sonoff basic da sobie rade z 2sztukami DHT22?

pozdrawiam
Czasem się zastanawiam po co ja zamieściłem opis w pierwszym poście. Przeczytaj pkt6 w opisie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Gucio2607.
Posts: 358
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu May 02, 2019 3:09 pm

Czy ten soft obsługuje czujnik cieczy?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu May 02, 2019 3:52 pm

Gucio2607. wrote:
Thu May 02, 2019 3:09 pm
Czy ten soft obsługuje czujnik cieczy?
Ręce opadają! Czytajcie opis PROSZĘ. Obsługiwane rzeczy są wymienione w pierwszym poście.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Qamil_22
Posts: 44
Joined: Sun Nov 11, 2018 6:42 pm

Sun May 05, 2019 12:28 pm

Qamil_22 wrote:
Tue Apr 23, 2019 1:43 pm
Witam,
Mam problem z czujnikiem AM2301.
Mam go podpiętego do Sonoff TH10 w którym mam soft Multiboard wersja 2.7.2
Dziś wgrałem ponownie ten sam soft w wersji 2.7.2 do tego modułu, gdyż myślałem że pojawiło się rozszerzenie o czujnik SI7021.
Po wgraniu softu ustawiłem termometr typu DHT11 bo na takim typie wcześniej działał. Niestety po ponownym dodaniu modułu w Supla.cloud wartości z czujnika nie są odczytywane.
Na szczęście zgrałem sobie soft z wcześniejszym firmware Multiboard na którym działał czujnik, więc wgrałem go z powrotem. Niestety to samo. Czujnik nie podaje wartości.
Tak naprawdę nic się nie zmieniło i to jest dziwne, że teraz nie działa.
Sprawdziłem czujnik na innym module z softem oryginalnym - tam działa.
Co może być powodem zaistniałej sytuacji?
Witam ponownie.
Niestety powyższy problem nie został rozwiązany. Zakupiłem nowy czujnik DHT22, podpiąłem pod gniazdo jack w omawianym th i nadal nie działa. Sprawdziłem również z czujnikiem DS18B20 - nie działa. Na innym sonoffie tj. TH16 działa zarówno dht22, AM2301 (wpięty pod jack, ustawiono w sofcie DHT11) oraz DS18B20. Multiboard zainstalowany w wersji 2.7.2.

Próbuję w takim razie wpiąć czujnik pod pin GPIO03. Skonfigurowałem na nowo moduł TH10 ustawiając czujnik pod ten pin, usunąłem w supla-cloud moduł, ponownie się on dodał i co dziwne pokazał jakiś odczyt z czujnika, ale te wartości nie zmieniają się. Tak jakby się zawiesiły.
Odczyt zawieszony z Supla-cloud:
sonof th10 plus dht22 - odczyty zawieszone.jpg
sonof th10 plus dht22 - odczyty zawieszone.jpg (34 KiB) Viewed 166 times
Połączenie czujnika z modułem:
połączenie sonoff TH10 i DHT22.jpg
połączenie sonoff TH10 i DHT22.jpg (55.83 KiB) Viewed 166 times
Dodam, że wcześniej czujnik miałem podpięty pod sonoff Basic i także miałem ten sam problem.
Historia temperatury z poprzedniej konfiguracji:
historia temperatury - poprzednia konfiguracja.png
historia temperatury - poprzednia konfiguracja.png (23.76 KiB) Viewed 166 times
Na powyższym wykresie widać skoki temperatury. są to skoki które wzięły się z wyłączenia i ponownego włączenia modułu do zasilania. Odczyty są liniowo stałe i są różne czyli ta pierwsza wartość odczytana prawdopodobnie odpowiada rzeczywistości po czym odczyt się zawiesza.

Spróbowałem z innym czujnikiem tj. DS18B20. Zarówno na sonoff Basic jak i sonoff th10 również odczyt jest zawieszony.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Post Reply