8 x DS na ESP

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 30, 2018 10:18 pm

Piotr61 pisze:
wt paź 30, 2018 8:04 pm
[
Ja to robię tak:
.................................
Wadą tego rozwiązania jest to, że temperatury wysyłane do serwera, są "przestarzałe" o ~20s.
Działa bezbłędnie nawet na 13 DS-ach czy to piąty czy trzynasty reaguje natychmiast na zmianę temperatury, tzn odczyty są co ok 10s więc z taką częstotliwością aktualizują się też odczyty w aplikacji.
Dzięki za podpowiedz.
Podmień na mój kod a nie będziesz miał opóźnienia :)
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

śr paź 31, 2018 9:42 am

wojtas567 pisze:
wt paź 30, 2018 4:52 pm
Wgraj soft przez arduino, włącz terminal i adresy Ci się wyświetlą.
w takiej postaci : 28371BCB050000E2 a trzeba zmienić na postać jak poniżej

Kod: Zaznacz cały

DeviceAddress osiem = { 0x28, 0x37, 0x1B, 0xCB, 0x05, 0x00, 0x00, 0xE2 }; 
No nie jest to takie proste.
Wycerowałem na płytce 4 x ds i podłączyłem do wemosa.
Program się wgrywa ale w monitorze tylko kropki się pokazują .......
Idę do szkoły Google bo pewnie coś w ustawieniach żle robię.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 31, 2018 9:55 am

Brak połączenia z wifi
a dokładniej próba połączenia zły login lub hasło do wifi

Kod: Zaznacz cały

// Setup Supla connection
const char* ssid     = "nazwasieciWIFI";
const char* password = "hasłodosieciWIFI";
Pozdrawiam
Wojtek
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

śr paź 31, 2018 10:19 am

Widzę że jja też nie ogarniam... same kwadraty mi się wyświetlają.
Trzeba o arduino jeszcze poczytać... (dane wifi wklepane prawidłowo ale nie wiem czy coś z bibliotekami nie mam zamieszane).
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

śr paź 31, 2018 10:21 am

Odczyt już mam.
Działam dalej.
Dzięki.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 31, 2018 10:22 am

Tzn?
Może prędkość na terminalu nie ta?
Pozdrawiam
Wojtek
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

śr paź 31, 2018 10:33 am

Prędkość faktycznie miałem złą, ale teraz za to mam same kropki :shock:
a dodatkowo jakieś błędy...
Niestety do pracy się zbieram więc czasu brak. Jak sobie nie poradzę to jeszcze będę męczył forum :D
PioKar
Posty: 387
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

śr paź 31, 2018 11:21 am

Uff.
Zrobiłem dla czterech bo tyle miałem pod ręką.
Temp 1 : 22.00
Temp 2 : 22.50
Temp 3 : 22.50
Temp 4 : 22.50
***********GOTOWE*************
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 31, 2018 11:29 am

Mogłeś nic nie przerabiać to podałby Ci, że masz 4 czujniki a na reszcie miałbyś -127st.
Pozdrawiam
Wojtek
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

śr paź 31, 2018 5:50 pm

Wkońcu dałem rady :P Dzięki serdeczne.
Mam tylko pytanie czy nie ma możliwości automatycznego zapisu adresów bez ręcznego wpisywania?
Załączniki
3xDS18b20
3xDS18b20
Screenshot_20181031-184555.png (81.46 KiB) Przejrzano 1843 razy
ODPOWIEDZ