8 x DS na ESP

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 31, 2018 5:54 pm

Od razu byś chciał wszystko ;)
Jeszcze do tego działu nie doszedłem :), potrafię tylko tyle .
Ale powoli może któryś z kolegów będzie szybszy coś dopisze do kodu, a na razie trzeba trochę poklikać
Pozdrawiam
Wojtek
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

śr paź 31, 2018 6:00 pm

Na chwilę obecną Twój soft mi wystarczy, odczytać adresy i wklepać już potrafię :lol:
Tak więc ponownie dzięki serdeczne, mogę powiedzieć kumplowi żeby pakował nodemcu i wszystkie czujki to mu sofcik wgram :D
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 31, 2018 6:27 pm

Zari pisze:
śr paź 31, 2018 6:00 pm
...mogę powiedzieć kumplowi żeby pakował nodemcu i wszystkie czujki to mu sofcik wgram :D
Proponuję ostrożny optymizm, bo nie wiadomo jak czujniki zaadaptują się na kablach, a z tym różnie bywa...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

śr paź 31, 2018 6:34 pm

Aktualnie na sofcie od Zybiego 8 sztuk DS na dosyć chyba długich przewodach działa poprawnie więc jestem optymistycznie nastawiony (czujki są gdzieś pod dachem - pomiar temp. na kolektorach diy chyba).
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 31, 2018 6:42 pm

Podstawa to zasilanie, jak są na długich kablach to można je zasilić z oddzielnego zasilania niż moduł ESP.
Pozdrawiam
Wojtek
Maniek913
Posty: 239
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw lis 01, 2018 7:33 pm

Zari pisze:
śr paź 31, 2018 6:00 pm
Na chwilę obecną Twój soft mi wystarczy, odczytać adresy i wklepać już potrafię :lol:
Tak więc ponownie dzięki serdeczne, mogę powiedzieć kumplowi żeby pakował nodemcu i wszystkie czujki to mu sofcik wgram :D
Zaczynam coś klepać ale tak na początek mam może głupie pytanie : jak ci się udało włączyć tryb AP w module po wgraniu kodu? (trzeba wpisać dane sieci wifi i serwera supli w kodzie przed kompilacją? Na monitorze portu com widzę odczyt czujników , ale po chwili w kółko jest init WIFi i kropki - wysoki stan na 5s Gpio 00 nie działa.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 7:39 pm

Odczytujesz adresy i wklepujesz ręcznie do sketcha... i wgrywasz jeszcze raz po zrobieniu tego, co @wojtas567 napisał w nagłówku.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lis 01, 2018 7:42 pm

slawek pisze:
czw lis 01, 2018 7:39 pm
Odczytujesz adresy i wklepujesz ręcznie do sketcha... i wgrywasz jeszcze raz po zrobieniu tego, co @wojtas567 napisał w nagłówku.
Trochę to kłopotliwe. Ja bym ta próbował zautomatyzować :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 7:44 pm

Bardzo byś mnie tym ucieszył... :)
Niestety - za "rzadki" jestem :(
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 7:49 pm

Espablo pisze:
czw lis 01, 2018 7:42 pm
Trochę to kłopotliwe. Ja bym ta próbował zautomatyzować :D
Pomijając problem z numerowaniem kanałów fajnie to działa w raspberry-dev - tam wpisuje adres czujnika do konkretnego kanału w momencie wykrycia i zapisuje w .cfg, ale czy da się to zaimplementować w arduino - pewnie tak, ale trzeba "fahofca"
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ