8 x DS na ESP

Post Reply
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 01, 2018 7:58 pm

Maniek913 wrote:
Thu Nov 01, 2018 7:33 pm

Zaczynam coś klepać ale tak na początek mam może głupie pytanie : jak ci się udało włączyć tryb AP w module po wgraniu kodu? (trzeba wpisać dane sieci wifi i serwera supli w kodzie przed kompilacją? Na monitorze portu com widzę odczyt czujników , ale po chwili w kółko jest init WIFi i kropki - wysoki stan na 5s Gpio 00 nie działa.
Wifi managera w tu nie ma gdyż z nim potrafiły być problemy, dane do sieci wifi i chmury należy wpisać w kodzie
tu

Code: Select all

// Setup Supla connection
const char* ssid     = "nazwasieciWIFI";
const char* password = "hasłodosieciWIFI";
i tu

Code: Select all

  SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier 
                    mac,               // Ethernet MAC address
                    "svr1.supla.org",  // SUPLA server address
                    1234,                 // Location ID 
                    "abcd");               // Location Password
co do adresów czujników na dzień dzisiejszy nie potrafię jeszcze tego zapisać, :(, jeżeli ktoś to potrafi to mile widziana pomoc :)
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 01, 2018 8:04 pm

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 8:19 pm

Zari wrote:
Wed Oct 31, 2018 5:50 pm
...
Mam tylko pytanie czy nie ma możliwości automatycznego zapisu adresów bez ręcznego wpisywania?
A do czego potrzebne Ci adresy DS-ów i po co chcesz je zapisywać :?:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 01, 2018 8:21 pm

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 8:36 pm

Espablo wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:21 pm
do tego viewtopic.php?p=27873#p27873
Funkcja onewire SEARCH, wyszukuje adresy w/g numerów rosnąco lub malejąco(zależy kto tę funkcję napisze :mrgreen: ), a więc kolejność w jakiej są wyszukiwane nie zmieni się , dopuki nie podmienisz któregoś z danego zestawu DS-ów.
Łatwo to sprawdzić ponumerowawszy najpierw czujnik na stole i w chmurze, a potem resetować, odcinać zasilanie, reflaszować ESP, kolejność będzie niezmienna.

PS
W elektronice nic nie dzieje się przypadkiem :D
Last edited by Piotr61 on Thu Nov 01, 2018 8:39 pm, edited 1 time in total.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 01, 2018 8:38 pm

A co jak jeden z np. ośmiu padnie?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 8:42 pm

slawek wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:38 pm
A co jak jeden z np. ośmiu padnie?
To wtedy na nowo przeprowadzasz "parowanie" :mrgreen:
Ja to robię organoleptycznie, czyli DS w łapkę i obserwuję w telefonie który kanał zmienił temperaturę.
Prostszej metody nie znam :?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 01, 2018 8:47 pm

Ja to wiem, ty to wiesz - ale przeciętny użyszkodnik nie "zaskoczy"... i... jak zimą zamieni temp. zewnętrzną na temp. zasilania z CO to będzie jazda... :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 01, 2018 8:51 pm

Piotr61 wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:36 pm
W elektronice nic nie dzieje się przypadkiem :D
slawek wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:38 pm
A co jak jeden z np. ośmiu padnie?
Taki przypadek trzeba przewidzieć.
Kolego @Piotr61 załóżmy, że nie masz adresów czujników. Jeśli będziesz miał np 4 czujniki to na początku jeśli działają to jest OK. W supla-cloud pokazują się 4 czujniki. Jeśli padnie np pierwszy w kolejności wyświetlania to na jego miejsce wskoczy następny w kolejce i tak dalej. Skutkiem tego będzie wyświetlanie 3-ech termometrów a ostatni termometr nie będzie pokazywał już nic. Czujniki zamienią się miejscami.
Jeśli masz zapamiętane adresy to taka sytuacja nie nastąpi. Program będzie wiedział, że padł pierwszy czujnik.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 8:52 pm

slawek wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:47 pm
Ja to wiem, ty to wiesz - ale przeciętny użyszkodnik nie "zaskoczy"... i... jak zimą zamieni temp. zewnętrzną na temp. zasilania z CO to będzie jazda... :lol:
To o czym napisałem, dotyczy WYŁĄCZNIE obserwacji wielu temperatur na raz, we wszelkich termostatach, czy też innych "poważniejszych" zastosowaniach, ze względów bezpieczeństwa używam osobnych pinów.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Post Reply