8 x DS na ESP

Post Reply
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 01, 2018 8:56 pm

Piotr61 wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:52 pm
To o czym napisałem, dotyczy WYŁĄCZNIE obserwacji wielu temperatur na raz, we wszelkich termostatach, czy też innych "poważniejszych" zastosowaniach, ze względów bezpieczeństwa używam osobnych pinów.
Tylko, że czasem masz tylko jeden pin do wykorzystania. Odczytanie adresu też jest bezpieczne.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 9:01 pm

Espablo wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:51 pm
...
Taki przypadek trzeba przewidzieć.
Kolego @Piotr61 załóżmy, że nie masz adresów czujników. Jeśli będziesz miał np 4 czujniki to na początku jeśli działają to jest OK. W supla-cloud pokazują się 4 czujniki. Jeśli padnie np pierwszy w kolejności wyświetlania to na jego miejsce wskoczy następny w kolejce i tak dalej. Skutkiem tego będzie wyświetlanie 3-ech termometrów a ostatni termometr nie będzie pokazywał już nic. Czujniki zamienią się miejscami.
Jeśli masz zapamiętane adresy to taka sytuacja nie nastąpi. Program będzie wiedział, że padł pierwszy czujnik.
W moim kodzie , taki przypadek wyglądałby inaczej.
Jeżeli padnie czujnik, to w aplikacji na jego pozycji pojawi się -127.0 lub ---.-- i tak pędzie do najbliższego resetu/zaniku zasilania,.
Jak ESP ponownie wstanie, to funkcja search znajdzie o jeden DS mniej niż było , a w takim przypadku wogóle nie połączy się z chmurą, bo nastąpi "chanell conflict". Wtedy trzeba albo wymienić DS-a i przeprowadzić "parowanie", albo usunąć "device" z chmury i ponownie zarejestrować z mniejszą ilością DS-ów.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 01, 2018 9:04 pm

I w takim momencie po ponownym podaniu napięcia nie masz już żadnych pomiarów bo moduł nie może sie połączyć i nie wiesz, który czujnik nie działa. Mając ID zapisane masz nadal działający układ bez jednego czujnika.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Thu Nov 01, 2018 9:08 pm

Espablo wrote:
Thu Nov 01, 2018 8:56 pm
...
Tylko, że czasem masz tylko jeden pin do wykorzystania. Odczytanie adresu też jest bezpieczne.
Nie buduję urządzeń na "jednopinowcach" :mrgreen:
Adresy owszem, tylko wtedy należy odczytać z każdego DS-a osobno numer, wydrukować i przytwierdzić do konkretnego egzemplarza.
W takim przypadku jak najbardziej OK. Np. w konfiguratorze, można konkretny numer przypisać do konkretnej funkcji.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Maniek913
Posts: 159
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Nov 01, 2018 9:08 pm

wojtas567 wrote:
Thu Nov 01, 2018 7:58 pm
Maniek913 wrote:
Thu Nov 01, 2018 7:33 pm

Zaczynam coś klepać ale tak na początek mam może głupie pytanie : jak ci się udało włączyć tryb AP w module po wgraniu kodu? (trzeba wpisać dane sieci wifi i serwera supli w kodzie przed kompilacją? Na monitorze portu com widzę odczyt czujników , ale po chwili w kółko jest init WIFi i kropki - wysoki stan na 5s Gpio 00 nie działa.
Wifi managera w tu nie ma gdyż z nim potrafiły być problemy, dane do sieci wifi i chmury należy wpisać w kodzie
tu

Code: Select all

// Setup Supla connection
const char* ssid     = "nazwasieciWIFI";
const char* password = "hasłodosieciWIFI";
i tu

Code: Select all

  SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier 
                    mac,               // Ethernet MAC address
                    "svr1.supla.org",  // SUPLA server address
                    1234,                 // Location ID 
                    "abcd");               // Location Password
co do adresów czujników na dzień dzisiejszy nie potrafię jeszcze tego zapisać, :(, jeżeli ktoś to potrafi to mile widziana pomoc :)
Dzięki za wyjaśnienie - już działa- popróbuję moich sił :-) jeszcze nie wiem dlaczego wyświetla mi wskazania z 8 czujników, a mam podłączone tylko 6 ( te nadmiarowe pokazują ciągle 25,3)- oczywiście nie wpisałem ich jeszcze do tablicy, ale zastanawia mnie brak błędu odczytu. Ale pomału, pomału....
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 01, 2018 9:11 pm

Maniek913 wrote:
Thu Nov 01, 2018 9:08 pm
jeszcze nie wiem dlaczego wyświetla mi wskazania z 8 czujników, a mam podłączone tylko 6 ( te nadmiarowe pokazują ciągle 25,3)- oczywiście nie wpisałem ich jeszcze do tablicy, ale zastanawia mnie brak błędu odczytu. Ale pomału, pomału....
Bo zdefiniowałeś 8 kanałów... 2 dubluje
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Maniek913
Posts: 159
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Nov 01, 2018 9:14 pm

OK już kumam..... Ale nie - zmieniłem definicje, wpisałem odczytane adresy czujników do tablicy, usunąłem wskazane linie kodu, lecz teraz z 6-ciu czujników działają cztery- pozostałe dwa pokazują stałe wskazania - i nawet po fizycznym ich odłączeniu nic się nie zmienia - dalej mam wskazania z 6-ciu czujników,ale tylko 4 są prawdziwe. Natomiast na cloudzie widoczne są 8, lecz dwa prawidłowo nie prezentują wskazań.
Mam pomysł na wpis adresów - jutro pokombinuję.
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 10, 2018 4:20 pm

Witam ponownie.
Dwa tygodnie chodziły sobie na płytce stykowej 4xDS.
Dziś wykonałem na wemos mini 6xDS w wersji do zainstalowania w kotłowni.
DS-y już te okute i wszystko profeska.
Tylko że podkusiło mnie grzebanie w programie i ustawiłem dokładniejszy odczyt.
Wszystko działa i będę sprawdzał czy się nie będzie wieszało.
Ale ponieważ korzystam z udostępnionych serwerów.
Proszę adminów o info czy takim działaniem nie nadużywam zaufania :)
Jeśli tak to mam jeszcze wszystko na stole i mogę szybko powrócić do ustawień rekomendowanych przez @wojtas567
A generalnie to po raz kolejny dzięki.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 10, 2018 4:55 pm

PioKar wrote:
Sat Nov 10, 2018 4:20 pm
Tylko że podkusiło mnie grzebanie w programie i ustawiłem dokładniejszy odczyt.
Nie rozumiem sensu, skoro fabryczna dokładność jest 0.5 stopnia...
No i zwróć uwagę na częstotliwość odświeżania poszczególnych pomiarów.
Wydaje mi się też, że admini cię raczej nie powieszą :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 10, 2018 5:05 pm

No uczę się.
Nie mówię że tak zostanie.
Mnie rajcuje że coś pozmieniałem a to dalej działa.
Post Reply