8 x DS na ESP

PioKar
Posts: 152
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 24, 2018 9:55 am

Wgrałem.
Rozumiem że jak nic nie zmieniłem w programie to czujniki mają taką samą kolejność?
Pierwsze obserwacje są takie że jak zmieniam cokolwiek na chmurze to na odczytach wyskakuje od razu -127
Potem długo się odnajdują po kolei odczyty.
Trwa to tak ze dwie minuty.
TEMPERATURE_PRECISION 10
Wyświetla na stronie tylko całe stopnie i 0,5 a to trochę mało.
Czy sprawdzać na precision11 czy nie zadziała?
Na razie pytam bo sprzęt już jest zamontowany w miejscu docelowym.
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 24, 2018 11:51 am

Testuję na 8 termometrach plus 8 kanałów przekaźnikowych - TEMPERATURE_PRECISION 10 i wygląda, że odświeża normalnie, co ok. 9 sekund...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 152
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 24, 2018 11:53 am

A na stronie masz 1.0 1.5 2 czy inaczej?
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 24, 2018 12:09 pm

PioKar wrote:
Sat Nov 24, 2018 9:55 am
TEMPERATURE_PRECISION 10
Wyświetla na stronie tylko całe stopnie i 0,5 a to trochę mało.
Przy tych ustawieniach masz dokładność 0,25 stopnia...
viewtopic.php?p=27807#p27807
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 24, 2018 12:12 pm

PioKar wrote:
Sat Nov 24, 2018 11:53 am
A na stronie masz 1.0 1.5 2 czy inaczej?
Attachments
Screenshot - 2018-11-24 , 13_11_03.jpg
Screenshot - 2018-11-24 , 13_11_03.jpg (28.43 KiB) Viewed 256 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 152
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 24, 2018 12:16 pm

No to idę po wemosa do piwnicy.
Musiałem coś żle zrobić.
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 24, 2018 12:18 pm

W apce zaokrągla do 0.1 więc masz odczyty typu: 1,0 1,3 1,5 1,8
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 24, 2018 12:22 pm

Pewnie nie wpisałeś na stałe adresów - i wtedy rzeczywista TEMPERATURE_PRECISION wynosi 9 - zobacz w putty lub w oknie portu w arduino.
Abyś miał 10 musisz wpisać odczytane adresy do skeczu i przerobić wg opisu na początku.
Przynajmniej u mnie tak było... chociaż nie do końca wiem czemu... teraz mam termometry na RX więc nie mam monitora... :(
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PioKar
Posts: 152
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 24, 2018 12:25 pm

Adresy mam wpisane.
To chodziło już dwa tygodnie.
Tylko dziś podmieniłem ten plik o którym pisał Wojtas.
W kodzie nic nie zmieniałem.
Dodane.
Zmieniłem na 11 i wgrałem.
Temperatura
26.875°C

Ale było napisane że to za dużo.
Poobserwuję trochę i wgram z 10.
Last edited by PioKar on Sat Nov 24, 2018 12:40 pm, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Nov 24, 2018 12:39 pm

slawek wrote:
Sat Nov 24, 2018 12:22 pm
... teraz mam termometry na RX więc nie mam monitora... :(
Sławek odczytujesz na TX, także możesz mieć monitor.
Post Reply