ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 27, 2018 12:24 pm

Na terminalu wyświetla informację
mihu wrote:
Tue Nov 27, 2018 11:37 am

mój czujnik ma jeszcze wyjścia
CS
ADDR/MISO
nie wiem do czego służą
te piny są do łączności po SPI
nie wiem który masz czujnik ale uważaj bo niektóre są tylko na 3V3.
Pozdrawiam
Wojtek
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Nov 27, 2018 12:54 pm

wojtas567 wrote:
Tue Nov 27, 2018 11:47 am
Powinno wyświetlać tak samo jak w dystansie tylko z przesunięciem przecinka
a powiedz na którym kanale masz odczyt wifi?
a na chmurze jest na którymś termometrze coś poza wifi?

Code: Select all

            case 0:
                    t = (bme.readPressure() + 1450) / 1000.0F;
                    break;                                 
czujnik pyłu Termometr DS18B20, Numer kanału: 0
ciśnienie atm. w (kPa) Termometr DS18B20, Numer kanału: 1
siła sygnału Wifi Termometr DS18B20, Numer kanału: 2
bme Czujnik temperatury i wilgotności DHT22, Numer kanału: 3
cisnienie Czujnik odległości, Numer kanału: 4
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 27, 2018 1:02 pm

To podałeś mi ze szkicu na chmurze masz identycznie?
na kanale 0 powinieneś mieć ciśnienie
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Nov 27, 2018 1:53 pm

No nareszcie kilka dht na jednym ESP. Dzięki Wojtku za kawał dobrej roboty
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Nov 27, 2018 7:51 pm

wojtas567 wrote:
Tue Nov 27, 2018 1:02 pm
To podałeś mi ze szkicu na chmurze masz identycznie?
na kanale 0 powinieneś mieć ciśnienie
ok mam tak

ciśnienie atm. w (kPa)Termometr DS18B20, Numer kanału: 0 Temperatura102.831902°C
czujnik pyłuTermometr DS18B20, Numer kanału: 1 0
siła sygnału Wifi Termometr DS18B20, Numer kanału: 2 -58°C
bme Czujnik temperatury i wilgotności DHT22, Numer kanału: 3 Temperatura 25.009°C Wilgotność56.011%
cisnienie Czujnik odległości, Numer kanału: 4 Odległość1028.330811m

teraz jak to ustawić jak terz mam na stacji pogodowej 1010 Hph

żeby było podobnie
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 27, 2018 9:24 pm

Jest ok.
żeby dopasować do swojego ciśnienia musisz zmienić w tym miejscu wartość 1450 na ok - 350 ? wychodzi mi na minusie gdzie Ty mieszkasz, w depresji??

Code: Select all

                    t = (bme.readPressure() + 1450) / 1000.0F; // kPa
a jeżeli nie potrzebujesz wykresów u fracza to podziel tą wartość przez 100.0F a nie 1000.0F
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 244
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Nov 29, 2018 4:37 pm

wojtas567 wrote:
Tue Nov 27, 2018 12:15 pm
Nic nie pokaże nawet się nie zaloguje do sieci, bo w pierwszej kolejności szuka BME na szynie jak jest prawidłowo podłączony to przechodzi dalej.
Prośba jeśli masz chwilę.
Doszedł dziś czujnik pyłu ale nie wiadomo kiedy dojdzie BME.
Modzę już godzinę ale nie potrafię zmodyfikować softu ( ciągle gdzieś błąd kompilacji)tylko dla czujnika pyłu a chciałbym go już podłączyć.
Miałbyś chwilę by wystawić taką wersję?
Jak nie to świat się nie zawali.
BME kiedyś dojedzie.
Pozdrawiam.
Piotr.
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 29, 2018 5:08 pm

Mówisz i masz, powinien działać.
W tym sofcie do czujnika pyłu wymaga uwagi jedna linijka

Code: Select all

   calcVoltage = (5000.0 / 1024.0) * usrednionaWartosc;
wartość 5000.0 - jest domyślną przy przeliczaniu pod arduino nao w modułach ESP takich jak wemos lub podobnych na wejściu A0 jest zazwyczaj zamontowany dzielnik napięcia i wtedy tu powinna być wartość 3300.0, Jak ktoś montuje na samym ESP wtedy graniczne napięcie wejściowe na tym wejściu jest ok 1V i należy zamontować samemu ten dzielnik z rezystorów 220k i 100k.

Jeżeli ktoś nie chce mieć uśredniania to: usrednionaWartosc należy zastąpić voMeasured

Code: Select all

   calcVoltage = (5000.0 / 1024.0) * voMeasured;
Attachments
Supla_GP2Y10_START.rar
(3.04 KiB) Downloaded 55 times
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 244
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Nov 29, 2018 5:14 pm

Nosz, kurde nie ma nic darmo.
Z jednej strony super z drugiej schody :)
Ja to chcę podłączyć pod mojego ukochanego wemosa.
Przeczytam ze sto razy to co napisałeś i zacznę podłączanie.
Dzięki za zorganizowanie czasu - wcale nie wolnego.
Pozdrawiam.
PioKar
Posts: 244
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Nov 29, 2018 6:52 pm

coś żle robię.

Czujnik w wemos pod A0 i gpio 14
bo:
int measurePin = A0; // numer pinu AOUT
int ledPower = 14; // numer pinu LED

Wskazania są stałe bez względu na zadymianie petem.
Dwie fajki wydymiłem :)
Proszę o wskazówki.
Na 3300.0, tak samo.
Czujnik zasilałem 3,3 i 5 v i to samo.
Czy tu chodzi o ten dzielnik?
Jak tak to poproszę o skan schematu.

Nieprzetworzona wartość sygnału (0-1023): 4.00 - uśredniona wartość: 4.00 - miliwolty: 12.89 - Gęstość pyłu [ug/m3]: 2.09
Value changed
Nieprzetworzona wartość sygnału (0-1023): 4.00 - uśredniona wartość: 4.00 - miliwolty: 12.89 - Gęstość pyłu [ug/m3]: 2.09
Value changed
Nieprzetworzona wartość sygnału (0-1023): 5.00 - uśredniona wartość: 4.00 - miliwolty: 12.89 - Gęstość pyłu [ug/m3]: 2.09
Value changed
Nieprzetworzona wartość sygnału (0-1023): 4.00 - uśredniona wartość: 4.00 - miliwolty: 12.89 - Gęstość pyłu [ug/m3]: 2.09
Post Reply