ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Nov 29, 2018 7:04 pm

Dodam że czujnik mam ten z płytką.
https://allegro.pl/sharp-gp2y1010au0f-c ... 58350.html
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 29, 2018 7:11 pm

Wygląda na brak czujnika
a wgraj sam kod od czujnika tu jest na stronie http://arduinodev.woofex.net/2012/12/01 ... st-sensor/
czy coś się pojawi
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Thu Nov 29, 2018 8:50 pm

Wojtku a czy na tym drugim sofcie da radę odpalić moduł tylko z kilkoma dht i da,ami bez czujnikówna szynie i2c?
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 29, 2018 9:17 pm

Proszę bardzo, bez BME i AM powinien działać wgrywa się i do chmury loguje
Attachments
SuplaESP_DHT_DS_NTC_START.rar
(3.42 KiB) Downloaded 80 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Fri Nov 30, 2018 5:13 am

Dzięki😁
PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Nov 30, 2018 4:01 pm

wojtas567 wrote:
Thu Nov 29, 2018 7:11 pm
Wygląda na brak czujnika
a wgraj sam kod od czujnika tu jest na stronie http://arduinodev.woofex.net/2012/12/01 ... st-sensor/
czy coś się pojawi
No więc tak.
Doszedł BME i postanowiłem zacząć od początku z dwoma czujnikami.
Pewnie zaraz wrócę do podłączania samego czujnika pyłowego.
BME zasiliłem z 3,3 do wemosa wpisałem:
//sensors.begin();
Wire.begin(); //(5,4); // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4
5,4 i wyskoczył błąd bibliotek.
Zainstalowałem tak jak chciało. Adafruit BME280 Library
Ale i tak po wgraniu pojawia się to co poniżej.
Zmieniałem gpio1 i gpio 3 i wpinałem pod rx tx ale ciągle to samo.
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,0)

load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbb28d4a3
~ld
Nie można znaleźć prawidłowego czujnika BME280, sprawdź okablowanie!
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Nov 30, 2018 4:16 pm

Brak czujnika
zostaw domyślnie to będą port 4 i 5, ale w wemosie to chyba one są jako D... ale tu chyba nie ma znaczenia, może odwrotnie go podłączyłeś?
https://escapequotes.net/wp-content/upl ... pinout.png
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Nov 30, 2018 4:24 pm

wojtas567 wrote:
Fri Nov 30, 2018 4:16 pm
Brak czujnika
zostaw domyślnie to będą port 4 i 5, ale w wemosie to chyba one są jako D... ale tu chyba nie ma znaczenia, może odwrotnie go podłączyłeś?
https://escapequotes.net/wp-content/upl ... pinout.png
I tak kombinowałem zmieniłem w programie na 4,5 a do wemosa podłączyłem D1 i D2 i odwrotnie i nie działa.
Mamy czas kombinuję dalej.
Bardziej mi chodziło o to czy dobrze że tą bibliotekę zainstalowałem.
Bo myślałem że Ty modyfikowałeś biblioteki i u mnie ten monit o którym napisałem nie powinien sie pojawić.
User avatar
wojtas567
Posts: 1778
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Nov 30, 2018 4:29 pm

#include <Adafruit_BME280.h> //1.0.4
tą bibliotekę masz w tej wersji?
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Nov 30, 2018 4:36 pm

wojtas567 wrote:
Fri Nov 30, 2018 4:29 pm
#include <Adafruit_BME280.h> //1.0.4
tą bibliotekę masz w tej wersji?
Nie do końca.
Najnowsza była 1.0.7
https://www.arduinolibraries.info/libra ... 80-library
Zaraz podmienię na tą 1.0.4
Post Reply