ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 01, 2018 6:12 pm

Z tym ciśnieniem to jest problem gdyż każda pogoda potrafi podawać inne wartości.
Ja dopasowałem do pogody z telefonu
Attachments
pog.jpg
pog.jpg (27.69 KiB) Viewed 879 times
Screenshot_20181201-190539.jpg
Screenshot_20181201-190539.jpg (24.52 KiB) Viewed 879 times
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 11:11 am

Prośbę mam.
Czy mógłbyś zerknąć na kod z załącznika i ewentualnie dla testu wkleić do Twojego kombajnu?
Gdzieś w necie znalazłem ten kod jest bardzo czuły i momentalnie wyłapuje palenie papierosów.
Trochę go pozmieniałem pod wemosa mini pro ale wynik chyba jest ok.
Sam nie bardzo czuję się na siłach we wklejeniu go do Twojego kodu.
Jeden załącznik to szkic a drugi to txt
Tu widać jak czujnik reaguje na dym z papierosa.
- miliwolty: 2631.84D = 19.14ug/m3
- miliwolty: 2578.13D = 17.15ug/m3
- miliwolty: 2578.13D = 15.86ug/m3
- miliwolty: 1933.59D = 55.28ug/m3
- miliwolty: 6284.18D = 55.82ug/m3
- miliwolty: 6230.47D = 54.05ug/m3
Attachments
Czujnikjakościpowietrza..rar
(932 Bytes) Downloaded 40 times
Cz.jpowietrza..rar
(918 Bytes) Downloaded 35 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 4:16 pm

Nie natrafiłem na ten kod podoba mi się ta wersja uśredniająca :)
Reszta kodu jest prawie taka sama, wartości są wyższe gdyż przeliczasz z 5000mV a na dodatek jest zastosowany dzielnik 10k/1k (*11) w ESP mamy 3300mV no i dzielnik będzie inny ja mam 220k/100k wychodzi *3.

Chyba, że ja to źle przeliczam i coś mi nie wychodzi może ktoś to zweryfikować ?
Attachments
Supla_GP2Y10_STARTv1.2.rar
(3.14 KiB) Downloaded 44 times
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 4:39 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 02, 2018 4:16 pm
Nie natrafiłem na ten kod podoba mi się ta wersja uśredniająca :)
Reszta kodu jest prawie taka sama, wartości są wyższe gdyż przeliczasz z 5000mV a na dodatek jest zastosowany dzielnik 10k/1k (*11) w ESP mamy 3300mV no i dzielnik będzie inny ja mam 220k/100k wychodzi *3.

Chyba, że ja to źle przeliczam i coś mi nie wychodzi może ktoś to zweryfikować ?
Ja sugerowałem się tym że czujnik zasilam z wemosa 5v. Mój czujnik ma w specyfikacji zasilanie 5v.
Na 3,3v tak samo działa tylko ma inne wskazania. o dzielniku 220K/100k w wemosie właśnie przed chwilą się doczytałem.
Zanim wgram to się jeszcze dopytam.
Mam zasilić czujnik z 3,3 czy zostawić z 5v?
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 4:56 pm

Ja zasilam czujnik z 5V a ta wartość 5000mV to dotyczy wejścia analogowego A0 w arduino przyjmuje takie napięcie, ESP tylko 1V a czujnik na wyjściu może mieć teoretycznie ponad 3V i dla tego trzeba zastosować ten dzielnik napięcia.
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 5:15 pm

wojtas567 wrote:
Sun Dec 02, 2018 4:56 pm
Ja zasilam czujnik z 5V a ta wartość 5000mV to dotyczy wejścia analogowego A0 w arduino przyjmuje takie napięcie, ESP tylko 1V a czujnik na wyjściu może mieć teoretycznie ponad 3V i dla tego trzeba zastosować ten dzielnik napięcia.
To ok. Ustawiłem dzielnik na 3 tak jak dla wemosa ale konsola wali błędami.
Nie ma na pewno obsługi BME.
Nie widzę
//sensors.begin();
Wire.begin(5,4); //(1,3); // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4

if (!bme.begin(0x76)) {
Serial.println("Nie można znaleźć prawidłowego czujnika BME280, sprawdź okablowanie!");
while (1);
}
Ja szukam dalej ale Ty na pewno znalazłbyś szybciej.
To if (!bme.begin(0x76))
Dodałem po lekturze forum bo bez tego BME nie działało.
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 5:28 pm

Na razie kiepsko.
WiFi init
...
localIP: 192.168.1.58

Soft WDT reset

ctx: cont
sp: 3ffffc90 end: 3fffffd0 offset: 01b0

>>>stack>>>
3ffffe40: 402413e1 00000004 00000009 feefeffe
3ffffe50: 40241687 00000004 00000009 00000000
3ffffe60: 4024189c 00000004 00000000 4023ac41
3ffffe70: 4023aca5 60000a00 00000009 00000000
3ffffe80: 00090009 00080009 00090008 00090009
3ffffe90: 00000000 00000004 402357e4 3ffef108
3ffffea0: 4010665c 3ffef108 00000009 4010668d
3ffffeb0: 3ffef118 00000009 3ffef108 40203208
3ffffec0: 3ffef2dd 00000009 3ffef108 402032ec
3ffffed0: 00000000 3fffff10 00000024 401004e4
3ffffee0: 3ffef2dd 3fffff10 3fff13c4 00000180
3ffffef0: 3fff0b94 3ffef268 00000000 4020533d
3fffff00: 00000001 3ffef268 3ffefe68 4020568b
3fffff10: 4020dc6c 40205be4 4020676c 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 00000000 3ffef268
3fffff30: 3ffef368 3fffff80 3ffef368 402051f0
3fffff40: 3ffefe68 00000000 00000000 3fff0134
3fffff50: 3ffef268 3fff005c 3ffef234 402056f4
3fffff60: 3ffe89f4 3ffe89c8 3ffef268 4020546c
3fffff70: 0000000e 3fff005c 3ffef234 40203513
3fffff80: 26111820 532de6b4 1202aa1e 90785634
3fffff90: 532de6b4 feefaa1e feefeffe feefeffe
3fffffa0: feefeffe feefeffe feefeffe 3fff0134
3fffffb0: 3fffdad0 00000000 3fff012c 4020d7b8
3fffffc0: feefeffe feefeffe 3ffe8600 40100739
<<<stack<<<

ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,5)

load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbb28d4a3
~ld
WiFi init
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 5:30 pm

to był kod bez bme
zaraz podmienię i w tym drugim.
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 262
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 5:40 pm

Tak czy inaczej na razie nie idzie.
Poczekam na ten kompletny bo już mi w oczach majaczy.
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Dec 02, 2018 5:40 pm

zerknij czy zadziaa
Attachments
Supla_GP2Y10_bme_STARTv1.2.rar
(3.95 KiB) Downloaded 45 times
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply