ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

PioKar
Posts: 183
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Dec 02, 2018 6:08 pm

Nie poszło ale równie dobrze sam coś mogłem żle wpisać.
Soryy. Dziś już muszę się wylogować bo rodzina ...
Jutro wrócimy do tematu.
PioKar
Posts: 183
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Mon Dec 03, 2018 5:07 pm

No niestety 1.2 nie uruchomiłem.
Ale nauczony wczoraj wgrałem do pierwszej wersji inne ustawienia
calcVoltage = (3300.0 / 1024.0) * usrednionaWartosc * 3;
I mam takie wyniki.
Value changed
Nieprzetworzona wartość sygnału (0-1023): 5.00 - uśredniona wartość: 5.00 - miliwolty: 48.34 - Gęstość pyłu [ug/m3]: 8.12
BME Temp : 22.36 Wilgotność : 40.25
Value changed
Na razie tak zostawiam.
Dzięki za poświęcony czas.
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Dec 03, 2018 6:05 pm

wojtas567 wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:17 pm
Proszę bardzo, bez BME i AM powinien działać wgrywa się i do chmury loguje
Dzis była chwila i sprawdziłem kod
Zalezy mi głownie na dht i tylko to podpinałem. Niestety nie ma odczytu na
gpio1, sa ta ---,
na gpio 3 działa prawidłowo
na gpio 12 sa tylko odczyty wilgotności i pokazuje taka sama wartość na temperaturze - czyli jak wilgotność 50 to temp tez 50. Jak sie zrobi jakaś zmianę w cloud to temp wskakuje ale sie nie zmienia
na gpio 13 to samo, jak wyżej
na gpio 14 to samo, jak wszej

Wszystkie dht podciągnąłem do +5V i zasilane sa tez z 5V
Wojtku coś poradzisz?
Nie mam BME, a zanim dojdzie mi z chin to zakwitnę :)
User avatar
wojtas567
Posts: 1671
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Dec 03, 2018 7:07 pm

A podmieniłeś plik z bibliteki DHT?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Dec 03, 2018 7:22 pm

własnie teraz to zrobiłem i efekt jest taki ze teraz zadziałał mi piaty kanał z dht a kanał drugi(ktory wcześniej działał) teraz przestał. Zaraz poprzepinam dht (bo mam luźne tylko 2 sztuki) i sprawdzę pozostałe kanały
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Dec 03, 2018 7:35 pm

Podmieniłem obie biblioteki i teraz śmiga wszystkie 5 kanałów dht :)
Powiedz jeszcze czy termistor 10kom mam podłączyć do A0 i masy, a dodatkowo A0 podciągnąć do +VCC ? Jakim rezystorem?
Kolejne pytanie: DS' na których gpio maja być? W kodzie znalazłem ze gpio2 a drugi?
User avatar
wojtas567
Posts: 1671
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Dec 03, 2018 7:42 pm

NTC 10k jak w kodzie elmaya, a DS na jednej szynie jak powielisz kawałek kodu to możesz ich tam podpiąć i 8 szt.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Dec 04, 2018 7:10 am

od wczoraj testuje 3 dht i dzialaja stabilnie :)
Co do ds'ow, to muszę wpisać fizycznie ich adres do kodu czy wystarczy podpiąć je pod esp i powinno działać?
wilu88
Posts: 13
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:00 pm

Tue Dec 04, 2018 11:34 am

Witam może głupie pytanie ale jakie są minimalne wymagania co do płytek ESP na których można oprzeć ten projekt? W skrócie co minimalnie muszę kupić aby cieszyć się taką stacją pogodową? Pytam gdyż do tej pory bazowałem tylko na przerabianiu SonOff pod suple
User avatar
wojtas567
Posts: 1671
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Dec 04, 2018 12:33 pm

dawidd jeżeli chcesz żeby było na 100% że DS1 to salon a DS2 kuchnia to musisz przepisać na stała.

wilu88 to zależy ile i które chcesz tych czujników podłączyć na sonofie też da radę kilka podłączyć masz 3 a nawet 4 jak pozbędziesz się LED-a wyjścia, nie ma analogowego więc nie podłączysz NTC czy czujnika pyłu.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply