ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Dec 08, 2018 8:30 pm

To podeślij i do mnie
Zybi
Posts: 1280
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Dec 08, 2018 8:41 pm

dawidd wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:30 pm
To podeślij i do mnie
Sorry, ale takie teksty to na priv sobie piszcie, a nie w wątku.
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 08, 2018 8:46 pm

PioKar wrote:
Sat Dec 08, 2018 3:31 pm
Ja zmieniłem zasadę podświetlania diody IR, zobaczysz w kodzie.
Jak nie chcesz całego to pokaż co tu zmieniłeś bo widzę, że u Ciebie zmiany są znaczące a to jest na dworze?
Bo albo mój czujnik jest uszkodzony albo ja nie potrafię go ogarnąć zmieniłem na inny odczytywanie ale też ten pomiar jest jakby constans gdzie na dworze waha się między 10 a 50 ug. U Ciebie wykres dobowy wygląda ładnie.
Chyba, że nie chcesz tu to też bym poprosił na priw.
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 165
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Dec 08, 2018 9:53 pm

Zybi wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:41 pm
dawidd wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:30 pm
To podeślij i do mnie
Sorry, ale takie teksty to na priv sobie piszcie, a nie w wątku.
Zybi ale po co się mieszasz.
Nie pozjadałem jeszcze wszystkich rozumów i poprosiłem mądrzejszych od siebie o weryfikację.
Ja nie wiem dla czego to działa ale działa.
Nie wypowiadam się jak autorytet bo nim nie jestem.
Każdy kto chce na priw kod dostanie.
Ale na forum oficjalnie niech wklei ktoś kto to przetestuje dokładniej niż Ja.
PioKar
Posts: 165
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Dec 08, 2018 10:01 pm

wojtas567 wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:46 pm
PioKar wrote:
Sat Dec 08, 2018 3:31 pm
Ja zmieniłem zasadę podświetlania diody IR, zobaczysz w kodzie.
Jak nie chcesz całego to pokaż co tu zmieniłeś bo widzę, że u Ciebie zmiany są znaczące a to jest na dworze?
Bo albo mój czujnik jest uszkodzony albo ja nie potrafię go ogarnąć zmieniłem na inny odczytywanie ale też ten pomiar jest jakby constans gdzie na dworze waha się między 10 a 50 ug. U Ciebie wykres dobowy wygląda ładnie.
Chyba, że nie chcesz tu to też bym poprosił na priw.
Na priw poszedł kod.
Pomiary są z pokoju w którym siedzę i palę papierosy.
Patrząc na mapę Airly. https://airly.eu/map/pl/
To mają się do siebie nijak.
Pewnie wystawię czujnik za okno i sprawdzę czy wtedy będą podobne.
PioKar
Posts: 165
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Tue Dec 11, 2018 12:08 pm

wojtas567 wrote:
Sat Dec 08, 2018 8:46 pm
PioKar wrote:
Sat Dec 08, 2018 3:31 pm
Ja zmieniłem zasadę podświetlania diody IR, zobaczysz w kodzie.
Jak nie chcesz całego to pokaż co tu zmieniłeś bo widzę, że u Ciebie zmiany są znaczące a to jest na dworze?
Bo albo mój czujnik jest uszkodzony albo ja nie potrafię go ogarnąć zmieniłem na inny odczytywanie ale też ten pomiar jest jakby constans gdzie na dworze waha się między 10 a 50 ug. U Ciebie wykres dobowy wygląda ładnie.
Chyba, że nie chcesz tu to też bym poprosił na priw.
Sporo osób się odezwało a Ja nie bardzo pamiętałem na czym się wzorowałem.
Jak ktoś jest dalej zainteresowany to niech zerknie na link.
Tak jak pisałem ja mam czujnik z tą płytką adaptacyjną Dust_Sensor i do niej jest inny kod.
https://www.waveshare.com/wiki/Dust_Sensor
PioKar
Posts: 165
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Tue Dec 18, 2018 5:05 pm

Obiecuję. Ostatni raz piszę sam do siebie.
Czujnik pyłu może nie jest profesjonalny i nie działa jak "Airly".
Ale do sterowania wentylacją w pomieszczeniach gdzie się pali papierosy jest Zaje-fajny.
A mi akurat to było potrzebne.
Dziękuję wszystkim dzięki którym byłem w stanie to uruchomić.
Działa świetnie.
A nowe pomysły w czystszej atmosferze już kiełkują :)
User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Dec 18, 2018 5:20 pm

A co zrobiłeś za zaczęło działać
PioKar
Posts: 165
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Tue Dec 18, 2018 5:46 pm

Wszystko jest opisane.
User avatar
dawidd
Posts: 362
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Dec 22, 2018 5:09 am

Poskładałem w końcu układ na płytce i wczoraj chwile się nim pobawiłem. Na "pająka" przez parę ładnych dni działał stabilnie. Sprawdzałem pobór energii na ładowarce sony-ericsson z 3 dht, 2 ds i czujnikiem analogowym + wemosd d1 - pobór poniżej 0.5W
Dalej, na 1 i 2 kanale DHT czujnik na przewodzie 87m działa, natomiast już na 3, 4 i 5 na tak długim kablu, nie ma odczytu wcale albo pojawia sie na moment i jest mocno zafałszowany. Na skrętce 6m cat 6 działało na wszystkich kanałach. Rezystory pull up dałem 4,1 kom na wszystkie kanały
To taka mała garść informacji, może sie komuś przyda
Post Reply