ALL czujników na ESP DHT, BME, AM, NTC, DS

User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Jan 22, 2019 7:21 pm

Wojtku czy ta wersja 1,2 czujnika pyłu jest z bme czy bez? Bo nie chce mi sie zalogować do clouda i nie wiem czemu. BEM nie mam podłączonego
viewtopic.php?f=11&t=4060&start=40#p29929

putty sypie czymś takim:
.
localIP: 192.168.0.118

Soft WDT reset

ctx: cont
sp: 3ffffc90 end: 3fffffd0 offset: 01b0

>>>stack>>>
3ffffe40: 402413e9 00000004 00000009 feefeffe
3ffffe50: 4024168f 00000004 00000009 00000000
3ffffe60: 402418a4 00000004 00000000 4023ac45
3ffffe70: 4023aca9 60000a00 00000009 00000000
3ffffe80: 0009000e 00090009 00090009 00090009
3ffffe90: 00000000 00000005 402357ec 3ffef0f8
3ffffea0: 401066a8 3ffef0f8 00000009 401066d9
3ffffeb0: 3ffef108 00000009 3ffef0f8 40203208
3ffffec0: 3ffef2cd 00000009 3ffef0f8 402032ec
3ffffed0: 00000000 3fffff10 00000024 401004e4
3ffffee0: 3ffef2cd 3fffff10 3fff13cc 00000180
3ffffef0: 3fff0b84 3ffef258 00000000 40205349
3fffff00: 00000001 3ffef258 3ffefe58 40205697
3fffff10: 4020dc78 40205bf0 40206778 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 00000000 3ffef258
3fffff30: 3ffef358 3fffff80 3ffef358 402051fc
3fffff40: 3ffefe58 00000000 00000000 3ffefff4
3fffff50: 3ffeff34 3ffef224 3ffef258 40205700
3fffff60: 3ffe89ec 3ffe89c8 3ffef258 40205478
3fffff70: 0000000e 3ffef224 3ffef258 4020351b
3fffff80: 26111820 a43ac668 1202b6cc 90785634
3fffff90: a43ac668 feefb6cc feefeffe feefeffe
3fffffa0: feefeffe feefeffe feefeffe 3ffefff4
3fffffb0: 3fffdad0 00000000 3ffeffec 4020d684
3fffffc0: feefeffe feefeffe 3ffe8600 40100739
<<<stack<<<

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbb28d4a3
~ld
WiFi init
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 7:52 pm

Na drugiej stronie w tym miejscu jest tylko czujnik pyłu.
viewtopic.php?f=11&t=4060&start=10#p29714
wystarczy wpisac tam dane do sieci wifi i chmury i powinno pojawić się na chmurze.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Jan 22, 2019 8:53 pm

Tak wiem i w tej chwili go testuje. Ale chciałem jeszcze sprawdzić soft który podpisałeś jako v1.2 z tym sposobem uśredniania odczytu który podał PioKar
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 9:01 pm

Oba te softy maja tylko czujnik pyłu a różnią się tą częścią przeliczeniową w v1.2 wstawiłem wersję kolegi PioKar.
Przed ponownym wgraniem softu może wyczyść soft, moduł powinien się uruchomić nawet bez czujnika wyjątek stanowi tylko BME.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Jan 22, 2019 9:28 pm

Własnie o ten inny przelicznik mi chodzi. Czyściłem esp przed wgraniem softu. Probe robiłem 2 razy i 2 razy to samo. Jutro jeszcze spróbuje na innym esp. Temat odświeżyłem, bo mój stary czujnik pyłu bez uśredniania wartosci nie sprawdził sie do blokady wentylacji, a sąsiedzi w mroź kopca jak lokomotywa:)
User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Jan 22, 2019 9:46 pm

Wrzuciłem jeszcze raz z innego komputera i dalej to samo, te same błędy w putty.
Mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie to działa, czy chociaż loguje się do cloud'a?
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 22, 2019 9:47 pm

Zerknę później czy u mnie prawidłowo się loguje.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
dawidd
Posts: 332
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Jan 23, 2019 8:19 am

Dziś użyłem innego wemosa i wgrałem plik blank, wcześniej czyściłem opcja erase z flash_download_tool. Zmieniłem tez prędkość w arduino na 115200. W cloud pojawił się czujnik pyłu, ale cały czas widnieje jako rozłączony. Porównywałem kody, wersje pierwsza i v1,2 i faktycznie nie wiele się różnią wiec czemu ta pierwsza rusza od strzału a 1.2 nie chce w ogole?
User avatar
wojtas567
Posts: 1371
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Jan 23, 2019 8:37 am

Muszę powiedzieć, że wczoraj sam ponownie to wgrałem na sztukę do ESP i faktycznie moduł cały czas się restartuje. Coś jest z jakąś biblioteką chyba bo kod się nie zmienił a ja to miałem u siebie wgrane testowałem ale nie było dla mnie znaczących różnic i wróciłem do starego kodu.
Dziś wieczorem coś wymyślę i dam znać.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply