ZAMEL ROW-01

Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 18, 2017 7:07 pm

Pomęczyłem trochę moduł :) i jedyne co udało mi się uzyskać to jego restart przy dość intensywnym używaniu przełącznika, wtedy na kilka chwil moduł robi się niedostępny i naciskanie przełącznika nic nie daje.Trwa to krótką chwilę, ale mając moduł zamknięty w puszce daje to złudzenie, że potrzebne są dodatkowe "martwe" naciśnięcia przełącznika żeby zmienić stan światła.
Przy mniej intensywnym używaniu (przełączenia raz na kilka minut) nie udało mi się narazie tego osiągnąć, moduł działa stabilnie, testy trwają :)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1055
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 19, 2017 6:22 am

również wczoraj trochę klikałem :D
kilkakrotnie udało mi się uzyskać opisany przeze mnie efekt z tym wyjątkiem, że "wymuszałem go specjalnie". W życiu codziennym raczej nikt tak nie pstryka :P
w każdym razie bez użycia aplikacji nauczyłem się jak przerzucić drugi raz przycisk nie zmieniając stanu oświetlenia. Wymaga to pewnej wprawy ponieważ zanim przekaźnik zdąży zareagować szybko przełączamy i stan pozostaje bez zmian.
Ciężko mi to opisać, może uda mi się w weekend zrobić film z testów.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sty 19, 2017 5:18 pm

Takie przeskakiwanie działa na zwykłym (starszym) sofcie też.
Tak jak michael pisze da się to zrobić tylko szybko, a jak będziesz dalej klikał to u mnie w końcu zawieszał się moduł na kilka sekund.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw sty 19, 2017 5:25 pm

To jest celowo zaprogramowane, aby impuls załączający trwał nie mniej niż... milisekund w celu uniknięcia przypadkowych zakłóceń.
Przy normalnym użytkowaniu tego efektu nie ma.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sty 19, 2017 5:51 pm

Dlatego nie uważam tego za błąd softu ale niektórym domownikom u mnie zdarzało się to często na początku jak zamontowałem moduły.
Większość żarówek zapala się od razu po kliknięciu to z minimalnym opóźnieniem.
Trzeba się nauczyć spokojnie "klikać" i wtedy nie ma takich sytuacji.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 20, 2017 2:58 pm

Zybi pisze:
wt sty 10, 2017 6:18 pm
Do mnie też wczoraj dotarł.

Szkoda, że przyciski nie są izolowane od sieci.
Ponadto, na możliwość odwrócenia logiki świecenia diody, czyli to co stosuję już w swoich kompilacjach, ale na stale, a tu mamy wybór programowy.
Znalazłem też już jednego bug-a.

Ale tak w ogóle to bardzo mi się podoba, mały i bezgłośny.
Możesz opisać znalezionego bug-a ?
Zybi
Posty: 1430
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 21, 2017 12:58 pm

pzygmunt pisze:
pt sty 20, 2017 2:58 pm
Zybi pisze:
wt sty 10, 2017 6:18 pm
Do mnie też wczoraj dotarł.

Szkoda, że przyciski nie są izolowane od sieci.
Ponadto, na możliwość odwrócenia logiki świecenia diody, czyli to co stosuję już w swoich kompilacjach, ale na stale, a tu mamy wybór programowy.
Znalazłem też już jednego bug-a.

Ale tak w ogóle to bardzo mi się podoba, mały i bezgłośny.
Możesz opisać znalezionego bug-a ?
Są dwie kwestie:

Pierwsza już znana i opisywana na forum - "niedoskonałość trybu switch". Moduł Zamel-a zapewne jest skompilowany przy standardowych ustawieniach, przy których bardzo łatwo w trybie przycisku jako "switch" uzyskać krótkim impulsem niechciane przełączenie kanału na stałe, a nie tylko na czas jego trzymania. W przypadku załączania żarówki nie ma wielkiego znaczenia, ale w przypadku sterowania takich elementów jak np. rygiel furtki może to doprowadzić do jego spalenia. U siebie bardzo znacząco to wyeliminowałem przy ustawieniach:
#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT 7
#define INPUT_CYCLE_TIME 20
wprowadza to trochę większe opóźnienie, ale dużo większa jest pewność działania.

Druga sprawa dotyczy całości oprogramowania, a wygląda to tak - modułu, który jest połączony z routerem (dostał IP), ale nie ma połączenia z serwerem (serwer nie działa, jest wyłączony, etc) nie można wprowadzić w tryb konfiguracji. Aby to uczynić należy wyłączyć router.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 21, 2017 1:31 pm

Tam jest inna obsługa wejść. Sprzętowo i programowo
jest to inaczej rozwiązane. Co do problemu z konfiguracją
to tez w 1.8.2 nie powinno być z tym problemu ale jeszcze to sprawdzę.
Zybi
Posty: 1430
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 21, 2017 1:59 pm

pzygmunt pisze:
sob sty 21, 2017 1:31 pm
Tam jest inna obsługa wejść. Sprzętowo i programowo
jest to inaczej rozwiązane.
Inna niż w 1.8.2 ?
Wątek "z niedoskonałością trybu switch" zaczął się przy wersji 1.6 ale niestety nie skończył się w 1.8.2 pomimo znaczących zmian w sofcie (eliminacja sterownika key.c) i stąd moje spostrzeżenia.

Przy ustawieniach:
#define INPUT_MIN_CYCLE_COUNT 7
#define INPUT_CYCLE_TIME 20
czyli tak jak kompiluję swoje moduły, próba wymuszenia nieprawidłowego działania modułu Zamel-a i np LightSwitcha jest jak 10:1 na korzyść LightSwitch-a.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 21, 2017 3:30 pm

Jest tam zupełnie inna implementacja wejść. Również sprzętowo jest to inaczej rozwiązane. Nie ma zwykłego 0 i 1 z tego co wiem.
Włącznikiem można wywołać załączenie krótkim impulsem ale zakłócenia nie są w stanie zasymulować "naciśnięcia" jak to było w dotychczasowych rozwiązaniach. Z dotychczasowych opinii użytkowników testowych ROW-ów w normalnym użytkowaniu nie "widać", że pod włącznikiem jest jakiś moduł. Muszę jeszcze zweryfikować to zachowanie o którym ktoś już pisał - z dwoma wejściami w trybie "switch" tylko czekam na jakiś testowy sprzęt od Zamela bo już nic u siebie nie mam.
ODPOWIEDZ