ZAMEL ROW-01

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9604
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 14, 2016 11:05 am

Jak się zniszczy obudowę to tak.
W przyszłości najprawdopodobniej będzie możliwość aktualizacji softu ale to wymaga jeszcze testów i kilku dodatkowych zabezpieczeń
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr gru 14, 2016 8:05 pm

Pokusiłem się o krótki test modułu , a właściwie jednego z jego prototypów.

Na początku wykonałem rekonesans swojej instalacji i okazało się że w moim starym domu wszystkie puszki są płytkie i w najlepszym wypadku brakuje około 1 cm żeby dokręcić włącznik. Choć sam część tych puszek wymieniałem kilka lat temu to nie przyszło mi do głowy żeby dać je głębsze :cry:
Hmm.. Z pomocą przyszedł młotek i przecinak :D . Dwa stuknięcia w tylną ściankę i jak to w starym domu od razu zrobiło się miejsce na dwa moduły :D

Następnie okazało się, że przez włącznik przebiega tylko faza, ale przewody mają 3 żyły :D , więc szybki skok do najbliższej puszki i przy pomocy złączki WAGO przewód koloru niebieskiego już nazywa się neutralny :D

Dalej już sama przyjemność połączenie modułu z 230V, krótkie przewody do włącznika, właściwe przewody do żarówki, wszystko skręcamy, trochę taśmy izolacyjnej dla ozdoby i spokoju ducha :D , włączamy bezpiecznik, kilka szybkich przełączeń i pojawia się WiFi, wpisujemy i zapisujemy ustawienia , na cloud.supla.org ustawiamy tryb pracy i gotowe.

Trochę zdjęć i na koniec krótki filmik z działania:

IMG_1224.JPG
IMG_1224.JPG (170.25 KiB) Przejrzano 2730 razy
IMG_1225.JPG
IMG_1225.JPG (175.37 KiB) Przejrzano 2730 razy
prog.png
prog.png (111.89 KiB) Przejrzano 2730 razy

I jeszcze krótki filmik jak to działa:
https://www.youtube.com/embed/ruQvPmQUCNg

Podsumowanie:
- Montaż, podłączenie i konfiguracja zajęła mi ok. 30 minut wliczając w to czas potrzebny na "powiększenie" małej puszki, podłączenie przewodu neutralnego, skręcenie, sprzątanie itd.
- Przewód w puszce ma przekrój 1,5mm , bez problemu można skręcić w pojedynczym złączu modułu dwie żyły, trzecia też się mieści, ale wymaga już dokładnego ułożenia.
- Moduł już zamknięty w puszce połączył się bez problemu z moim domowym WiFi - router mam piętro wyżej w sąsiadującym pomieszczeniu, czyli po drodze jest strop i ściana. Router Dlink DWR-921
- Pisząc tego posta ciągle testuję włączając i wyłączając światło (domownicy już przywykli do SUPLI :D ) narazie nie zauważyłem żadnych problemów.
- moduł zainstalowałem koło schodów łączących piętra domu, nie mam tam ciągle włącznika schodowego co niejednokrotnie wymuszało poruszanie się w ciemnościach ... teraz życie stanie się prostsze :D
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1176
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 15, 2016 7:06 am

Fajny filmik, ale brakuje mi tam jednej pozycji i stąd mam pytanie.
Czy przy wyłączonym załączniku można również załączyć obwód aplikacją oraz jak się zachowa wtedy przy załączeniu włącznika?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 15, 2016 7:38 am

michael pisze: Czy przy wyłączonym załączniku można również załączyć obwód aplikacją oraz jak się zachowa wtedy przy załączeniu włącznika?
Pozycja włącznika mechanicznego jest niezależna od aplikacji, w każdej jego pozycji możemy zmienić stan oświetlenia za pomocą aplikacji. Zachowuje się to podobnie do włącznika schodowego, czyli jego pozycja nie powinna sugerować stanu oświetlenia.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1176
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 15, 2016 7:50 am

Dzięki za odpowiedź :)
Bardzo podoba mi się to rozwiązanie. Jestem jeszcze ciekawy jak będzie to działać przy zastosowaniu dwóch modułów do jednej żarówki zamiast wyłączników schodowych.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 15, 2016 8:04 am

Moduł ma dwa wejścia, więc można podłączyć dwa włączniki i z dwóch miejsc załączać jedno oświetlenie
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1176
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 15, 2016 8:07 am

:D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Zybi
Posty: 1489
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw gru 15, 2016 1:53 pm

Darek, a masz zdjęcie środka modułu, bo widzę, że był rozbierany.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1176
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw gru 15, 2016 2:00 pm

Zastanawia mnie jeszcze jaki soft jest wgrany do tego modułu. Czy najnowszy z wszystkimi usprawnieniami, tj. pamięć stanu z przed zaniku prądu?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 15, 2016 2:28 pm

Zybi pisze:Darek, a masz zdjęcie środka modułu, bo widzę, że był rozbierany.
Nie mam niestety.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”