ZAMEL ROW-01

Post Reply
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Wed Jan 11, 2017 3:14 pm

Darek wrote:Pokusiłem się o krótki test modułu , a właściwie jednego z jego prototypów.

Na początku wykonałem rekonesans swojej instalacji i okazało się że w moim starym domu wszystkie puszki są płytkie i w najlepszym wypadku brakuje około 1 cm żeby dokręcić włącznik. Choć sam część tych puszek wymieniałem kilka lat temu to nie przyszło mi do głowy żeby dać je głębsze :cry:
Hmm.. Z pomocą przyszedł młotek i przecinak :D . Dwa stuknięcia w tylną ściankę i jak to w starym domu od razu zrobiło się miejsce na dwa moduły :D

Następnie okazało się, że przez włącznik przebiega tylko faza, ale przewody mają 3 żyły :D , więc szybki skok do najbliższej puszki i przy pomocy złączki WAGO przewód koloru niebieskiego już nazywa się neutralny :D

Dalej już sama przyjemność połączenie modułu z 230V, krótkie przewody do włącznika, właściwe przewody do żarówki, wszystko skręcamy, trochę taśmy izolacyjnej dla ozdoby i spokoju ducha :D , włączamy bezpiecznik, kilka szybkich przełączeń i pojawia się WiFi, wpisujemy i zapisujemy ustawienia , na cloud.supla.org ustawiamy tryb pracy i gotowe.

Trochę zdjęć i na koniec krótki filmik z działania:

IMG_1224.JPG
IMG_1225.JPG
prog.png

I jeszcze krótki filmik jak to działa:
https://www.youtube.com/embed/ruQvPmQUCNg

Podsumowanie:
- Montaż, podłączenie i konfiguracja zajęła mi ok. 30 minut wliczając w to czas potrzebny na "powiększenie" małej puszki, podłączenie przewodu neutralnego, skręcenie, sprzątanie itd.
- Przewód w puszce ma przekrój 1,5mm , bez problemu można skręcić w pojedynczym złączu modułu dwie żyły, trzecia też się mieści, ale wymaga już dokładnego ułożenia.
- Moduł już zamknięty w puszce połączył się bez problemu z moim domowym WiFi - router mam piętro wyżej w sąsiadującym pomieszczeniu, czyli po drodze jest strop i ściana. Router Dlink DWR-921
- Pisząc tego posta ciągle testuję włączając i wyłączając światło (domownicy już przywykli do SUPLI :D ) narazie nie zauważyłem żadnych problemów.
- moduł zainstalowałem koło schodów łączących piętra domu, nie mam tam ciągle włącznika schodowego co niejednokrotnie wymuszało poruszanie się w ciemnościach ... teraz życie stanie się prostsze :D

otrzymałem ROW-1 czy ktos może mi rozrysować jak go podłączyc do światła ,bo jak go podłaczę to mi miga światło :)
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Wed Jan 11, 2017 4:20 pm

Pokaż jak podłączyłeś.
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Wed Jan 11, 2017 7:11 pm

Radek wrote:Pokaż jak podłączyłeś.
Attachments
ZAMEL_ROW_01A.png
ZAMEL_ROW_01A.png (668.45 KiB) Viewed 2691 times
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Jan 12, 2017 7:27 am

Tak to u mnie wygląda i działa.
Mam nadzieję, że będzie pomocne :)
Attachments
zamel-podlaczenie.jpg
Schemat podłączenia modułu Zamel ROW-01
zamel-podlaczenie.jpg (41.71 KiB) Viewed 2668 times
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Thu Jan 12, 2017 7:53 am

Jak podłączysz według schematu michaela i masz łącznik bistabilny to w konfiguracji ROW-01 przestaw IN1 na SWITCH lub przepnij kabel na IN2 (u mnie domyślnie IN1=button, IN2=switch).
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 12, 2017 7:57 am

Trzeba napisać do Zamel-a, aby zamieścili w instrukcji obsługi takie właśnie rysunki, bo jeżeli w naszym gronie są "problemy", to co na to Kowalski.
Także @michael do dzieła.
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Jan 12, 2017 8:05 am

Zybi wrote:Trzeba napisać do Zamel-a, aby zamieścili w instrukcji obsługi takie właśnie rysunki, bo jeżeli w naszym gronie są "problemy", to co na to Kowalski.
Także @michael do dzieła.
Gotowe. Napisałem tą sugestię do Zamela :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Thu Jan 12, 2017 8:50 am

Ile kosztuje taki moduł i gdzie go można kupić ?
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Thu Jan 12, 2017 8:51 am

Kowalski jak kupi od Zamela i bedzie chciał sam podłączyć odbiorniki dedykowane do Supla i tak trafi na to forum.
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Jan 12, 2017 9:36 am

byniom wrote:Ile kosztuje taki moduł i gdzie go można kupić ?
Jeszcze nie ma ich w sprzedaży. To pytanie trzeba kierować tutaj
http://www.zamel.pl/pl,105,0,kontakt
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply