ZAMEL ROW-01

Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 328
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

czw sty 12, 2017 10:53 am

michael pisze:Tak to u mnie wygląda i działa.
Mam nadzieję, że będzie pomocne :)

ale ja mam tylko dwa przewody , zwarcie ich załącza światło
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

czw sty 12, 2017 11:07 am

ale ja mam tylko dwa przewody , zwarcie ich załącza światło
Te dwa powinny być podłączone pod środkowe zaciski. Potrzebujesz jeszcze L fazowy(zwykle czarny lub brązowy, najlepiej sprawdzić prubówką) lub N neutralny ( zwykle niebieski).
Bez jednego z nich nie podłączysz.

Masz nową czy starą (aluminiowa) instalację?
Najlepiej jakbyś wkleił zdjęcie.
Ostatnio zmieniony czw sty 12, 2017 11:35 am przez Radek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1178
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 12, 2017 11:13 am

No trochę lipa. Chyba nie obędzie się bez kucia. Albo zastosuj ten moduł tam gdzie masz podłączony podwójny wyłącznik wtedy przy lampie masz 3 przewody i przy wyłączniku 3. Przy lampie zmostkuj 2 i tym oto sposobem w puszce z wyłącznikiem będziesz mieć L,N oraz przewód do zasilenia lampy.
Niestety kosztem pojedynczego już wyłącznika.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kris.gie
Posty: 191
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

czw sty 12, 2017 11:17 am

Dokładnie tak samo musiałem sobie poradzić przy montażu Supli V2 by Espablo ;)
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 12, 2017 11:21 am

Moduł wymaga doprowadzenia zasilania 230V (czyli dwie żyły) oraz conajmniej jedną dodatkową żyłę do zamknięcia obwodu żarówki.
Jeśli do puszki z włącznikiem doprowadzony jest tylko przewód dwużyłowy to niestety brakuje jednej żyły.
Jeśli w puszcze mamy do dyspozycji conajmniej 3 żyły to już sprawa jest dużo prostsza.

Przy dwóch żyłach sprawa nie jest zamknięta, ale bardziej skomplikowana. Moduł można umieścić w innym miejscu np. w kolejnej puszcze w której jest napięcie 230V , a do której dochodzi dwużyłowy przewód z włącznika pod warunkiem, że tak rozwiązana jest instalacja, że mamy do tego dostęp i że jest tam wystarczająca ilość miejsca...

Dodatkowych rozwiązań byłoby jeszcze conajmniej kilka, ale zależą one od tego w jaki sposób jest wykonana instalacja oraz gdzie w tej instalacji znajdziemy miejsce na umieszczenie modułu...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

czw sty 12, 2017 1:42 pm

Ja znalazłem babolca i ciekawe czy to ten sam co znalazł Zybi
Podłączcie dwa przyciski w trybie switch
Na jednym wszystko ok
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1178
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 12, 2017 2:02 pm

A co się dzieje?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 328
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

czw sty 12, 2017 2:34 pm

besix pisze:Ja znalazłem babolca i ciekawe czy to ten sam co znalazł Zybi
Podłączcie dwa przyciski w trybie switch
Na jednym wszystko ok
Miga
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 328
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

czw sty 12, 2017 2:52 pm

Radek pisze:
ale ja mam tylko dwa przewody , zwarcie ich załącza światło
Te dwa powinny być podłączone pod środkowe zaciski. Potrzebujesz jeszcze L fazowy(zwykle czarny lub brązowy, najlepiej sprawdzić prubówką) lub N neutralny ( zwykle niebieski).
Bez jednego z nich nie podłączysz.

Masz nową czy starą (aluminiowa) instalację?
Najlepiej jakbyś wkleił zdjęcie.
mam instalacje miedzianą 3 przewody

czarny (L) niebieski i brązowy

Chyba zmostkuja na górze oświetlnia jeden kabel i wtedy sprawa załatwiona
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 12, 2017 3:05 pm

Jak masz trzy przewody to już sprawa prosta, zostaje tylko odpowiednio połączyć najlepiej brązowy L ,niebieski N, a czarnym załączać żarówkę.
Wtedy pod żarówkę podłączony jest przewód czarny i np. brązowy. W module mostkujesz linię N (niebieski) do 1 zacisku przekaźnika , a czarnym przewodem z 2 zacisku przekaźnika zamykasz obwód. Przełącznik między linię L , a jedno z wejść i powinno działać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”