Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt gru 28, 2018 11:31 pm

Gucio2607. pisze:
pt gru 28, 2018 10:38 pm
Miej na uwadze ze sa juz 4gang
https://s.click.aliexpress.com/e/cpSB3APn
Coś się z linkiem nie powiodło...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Gucio2607.
Posty: 466
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob gru 29, 2018 8:50 am

Mi dziala
Załączniki
Screenshot_20181229-085007_AliExpress.png
Screenshot_20181229-085007_AliExpress.png (423.01 KiB) Przejrzano 1575 razy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
mareks6
Posty: 135
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pn gru 31, 2018 8:14 pm

aż strach pomyśleć jakiej jakości przekaźniki siedzą tam w środku mając na uwadze ilość dostępnego miejsca...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 795
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr sty 02, 2019 7:52 am

Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr sty 02, 2019 5:31 pm

Wersję softu z OLED-em "wzbogaciłem" o czujnik BME280.
Ponadto wprowadziłem dla niego oraz dla DHT11 i DHT22 korekcję temperatury i wilgotności na poziomie modułu, aby te same wskazania były na wyświetlaczu OLED oraz w apce na smartfonie.

.
Załączniki
BME280.png
BME280.png (515.76 KiB) Przejrzano 1303 razy
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw sty 03, 2019 5:22 pm

PuteR pisze:
śr sty 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Pawele
Posty: 108
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw sty 03, 2019 6:07 pm

@Zybi - taki sonoff można zasilić 5V? Ewentualnie takie firmware wrzucić można na Wemos/ESP?

Chciałbym zbierać zewnętrzne dane temperatur z kilku czujników i planuję zasilić to albo solarnie + baterie albo 5V z pomieszczenia (nie chciałbym 230V mieć na zewnątrz). A taki sonoff z obsługą tylu czujników wręcz idealny byłby do czegoś takiego ;)
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw sty 03, 2019 7:56 pm

Pawele pisze:
czw sty 03, 2019 6:07 pm
@Zybi - taki sonoff można zasilić 5V? Ewentualnie takie firmware wrzucić można na Wemos/ESP?

Chciałbym zbierać zewnętrzne dane temperatur z kilku czujników i planuję zasilić to albo solarnie + baterie albo 5V z pomieszczenia (nie chciałbym 230V mieć na zewnątrz). A taki sonoff z obsługą tylu czujników wręcz idealny byłby do czegoś takiego ;)
Jest przecież wersja Sonoff SV

https://elty.pl/pl/p/Sonoff-SV-modul-Wi ... ikiem/1817
dawkor
Posty: 129
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

pt sty 04, 2019 2:17 pm

Zybi pisze:
czw sty 03, 2019 5:22 pm
PuteR pisze:
śr sty 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Ja zglaslem ze po zgubieniu sieci wylacza sie i tzreba ponownie wlanczac urzadzenie ale nic nie odpisales.
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt sty 04, 2019 6:29 pm

dawkor pisze:
pt sty 04, 2019 2:17 pm
Zybi pisze:
czw sty 03, 2019 5:22 pm
PuteR pisze:
śr sty 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Ja zglaslem ze po zgubieniu sieci wylacza sie i tzreba ponownie wlanczac urzadzenie ale nic nie odpisales.
Czy o tym piszesz:

"Witam, biorąc pod uwagę ze na pograniczu (zasiegu) gdzie miałem klekotanie(tj mrugniecie światłami) było denerwujące, ale teraz już nie mruga, porostu wyłącza ja i musze ponownie włączyć jak straci zasięg. Lepsze było by rozwiązanie nie zmieniające stanu przekaźnika".

bo jeżeli tak, to nie widzę związku. Ponadto ten soft nie powinien zmieniać stanu przekaźnika po utracie połączenia z siecią - czy na pewno testujesz na Basic-u, w grę mogą wchodzić uwarunkowania sprzętowe.
Zablokowany