Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw sty 17, 2019 10:31 pm

Dla pewności przydałoby się podpiąć oscyloskop, bo woltomierz wszystkiego nie pokaże
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Maniek913
Posty: 226
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw sty 17, 2019 10:43 pm

Niestety nie dysponuję oscyloskopem, ale problem jest zaskakująco powtarzalny - mam sieć trójfazową i podpinałem do różnych faz , a także jak wspomniałem przez transformator separujący.
Dunay
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

sob sty 19, 2019 11:23 am

Zybi mistrzu,

powiedz mi powiedz co ja robić źle.

wersja softu 6.0 zatem DS18B20 podłączam pod GPIO14 i tutaj zaczyna dziać się magia.
Po podłączeniu i wyłączeniu pozostałych kanałów na Cloud sonoff zapina się teoretycznie (dioda świeci ciągłym światłem) ale sam sonoff w Cloudzie jest jako rozłączony, natomiast gdy wypnę czujnik to oczywiście dioda pulsuje że coś jest nieteges ale za to łączy mi się sonoff w cloudzie. I pytanie: WTF? Czujnik sprawny, sprawdzony na innym sofcie.
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 19, 2019 11:45 am

Odłącz moduł od zasilania.
Na Cloudzie skasuj poprzednio zarejestrowaną instancję, a potem aktywuj rejestrację urządzeń.
Włącz moduł do zasilania.
Dunay
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

sob sty 19, 2019 12:13 pm

Tak zrobiłem. I teraz: gdy czujnik jest wpięty dioda świeci światłem ciągłym, moduł nie rejestruje się do Clouda. Teraz wyłączam moduł, odłączam czujnik i włączam moduł. Moduł rejestruje sie w Cloudzie oczywiście bez problemu, ale dioda miga że brak czujnika.
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 19, 2019 12:19 pm

A jakie komunikaty masz na Oledzie?
Dunay
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

sob sty 19, 2019 12:22 pm

nie uzywam oledu.
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 19, 2019 12:47 pm

Dunay pisze:
sob sty 19, 2019 12:22 pm
nie uzywam oledu.
To po Ci wersja v6 softu, bez Oledu jest v5?
Na Oledzie miałbyś komunikaty diagnostyczne.
Wrzuć screen ze strony konfiguracyjnej od Additional Settings.
Sprawdź także jak moduł zachowuje się przy zasilaniu z przejściówki USB, bo może wewnętrzna przetwornica Sonoff-a bruździ.
galickip
Posty: 3
Rejestracja: śr sty 16, 2019 8:30 pm

wt sty 22, 2019 12:54 pm

skąd można pobrać ten firmware?
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

wt sty 22, 2019 1:26 pm

galickip pisze:
wt sty 22, 2019 12:54 pm
skąd można pobrać ten firmware?
Napisz PW do autora, on Ci powie co dalej :-)
Zablokowany