Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Locked
User avatar
pilcu
Posts: 131
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Thu Jan 24, 2019 10:09 pm

Zybi wrote:
Thu Jan 24, 2019 10:06 pm
A jaki czujnik wybrałeś i podłączyłeś.
BME280 jest wybrany.

Zaczekam aż dojdzie OLED, wtedy jak wszystko będzie gotowe, to powalczę jeszcze z tym :)
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 24, 2019 10:13 pm

Jeżeli wybrałeś BME, ale go nie podłączyłeś lub źle go podłączyłeś, to układ będzię się co kilka sekund resetował.
User avatar
pilcu
Posts: 131
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Thu Jan 24, 2019 10:16 pm

Zybi wrote:
Thu Jan 24, 2019 10:13 pm
Jeżeli wybrałeś BME, ale go nie podłączyłeś lub źle go podłączyłeś, to układ będzię się co kilka sekund resetował.
Dzięki za wskazówki, tak czy inaczej, zaczekam na OLED-a i wtedy jak wszystko będzie gotowe odpalimy sprzęt.

EDIT: W panelu konfiguracyjnym deaktywowałem czujnik BME i Sonoff dodał się do CLOUDa.

Jeszcze muszę zmotać odpowiedni schemat podłączenia OLED-a i BME280.
roman0027
Posts: 10
Joined: Wed Oct 24, 2018 6:30 pm

Fri Jan 25, 2019 6:53 pm

jakby sklonowac Zybiego.... ahh to i Fibaro i inni mogli by zwiniąć interes
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Tue Jan 29, 2019 12:34 pm

W którym miejscu podłączyliście bme280 na sonofie RF R2 z układem esp8285 ? Czujnik sam ds działa bezproblemu na ic2
Last edited by dawkor on Thu Jan 31, 2019 5:12 am, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jan 30, 2019 9:09 pm

Testy softu wstrzymane!
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Thu Jan 31, 2019 10:15 am

Zybi a jest możliwość przesunąć przecinek o jedno miejsce? by w aplikacji zamiast pokazywać 98,54 pokazywalo 985,4 ?
alvaro99
Posts: 39
Joined: Wed Jan 23, 2019 10:54 pm
Location: Brzeszcze

Sat Feb 02, 2019 12:03 am

Panowie dopiero raczkuję w temacie. Zainstalowałem soft Zybiego, podpiąłem jednego DSa. Docelowo chciałbym podpiąć 2-3, jak to najlepiej zrobić od strony praktycznej (co zastosować, jakieś foto od kogoś) i do czego lutować. Pierwszy DS18B20 mam podłączony do GND, 3V3 i IO2 ("nowy model Basica).
Czy przy wydłużenie przewodów w DSie do 1,5-2m muszę zastosować jakiś inny opornik niż 4k7 ewentualnie softowo muszę korygować wskazania temperatury?

Chciałbym podpiąć też sensor otwarcia/zamknięcia bramy garażowej, kupiłem kontaktrony Sonoffa+bramkę na 433 da się z tego zrobić jakiś użytek, czy muszę kupić inny kontaktron? Jeśli bym chciał sterować bramą garażową z Basica to jak się do tego zabrać?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Sun Feb 03, 2019 3:39 pm

W takie niedzielne popołudnie małe projektowanie :D i wydruk, teraz będzie składanie :D
Attachments
IMG_20190203_163415.jpg
IMG_20190203_163415.jpg (378.8 KiB) Viewed 816 times
IMG_20190203_163325.jpg
IMG_20190203_163325.jpg (393.13 KiB) Viewed 816 times
dawkor
Posts: 125
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Sun Feb 03, 2019 3:46 pm

alvaro99 wrote:
Sat Feb 02, 2019 12:03 am
Panowie dopiero raczkuję w temacie. Zainstalowałem soft Zybiego, podpiąłem jednego DSa. Docelowo chciałbym podpiąć 2-3, jak to najlepiej zrobić od strony praktycznej (co zastosować, jakieś foto od kogoś) i do czego lutować. Pierwszy DS18B20 mam podłączony do GND, 3V3 i IO2 ("nowy model Basica).
Czy przy wydłużenie przewodów w DSie do 1,5-2m muszę zastosować jakiś inny opornik niż 4k7 ewentualnie softowo muszę korygować wskazania temperatury?

Chciałbym podpiąć też sensor otwarcia/zamknięcia bramy garażowej, kupiłem kontaktrony Sonoffa+bramkę na 433 da się z tego zrobić jakiś użytek, czy muszę kupić inny kontaktron? Jeśli bym chciał sterować bramą garażową z Basica to jak się do tego zabrać?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.
W basicu musisz poprzecinac sciezki by na przekazniuku nie bylo 230v!!! lub na wyjscie dac dodatkowy przekaznik, na basicu mozez zalozyc krancowke ktora bedzie ci pokazywala np brama zamknieta lub otwarta, po wiekszym doswiadczeniu bedziesz mogl tez zrobic pol otwarcie z sygnalizacja, co do czujnikow ds, czym dluzszy kabelek do tem, moze byc potrzebna jedynie delikatna koretka temp, ale jak bedziesz mial dobre kabelki to i nawet 5m nie zobaczysz roznicy,
Locked