Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz lut 03, 2019 3:52 pm

Co to kolego za pudełko
dawkor
Posty: 125
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

ndz lut 03, 2019 3:58 pm

W środku montuje basica wyświetlacz oled czujnik bme280 i przycisk do włączania wykańczania, do garażu by ładnie całość wyglądała :D a pudełko sobie wydrukowałem :D
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

ndz lut 03, 2019 4:16 pm

dawkor pisze:
ndz lut 03, 2019 3:46 pm
alvaro99 pisze:
sob lut 02, 2019 12:03 am
Panowie dopiero raczkuję w temacie. Zainstalowałem soft Zybiego, podpiąłem jednego DSa. Docelowo chciałbym podpiąć 2-3, jak to najlepiej zrobić od strony praktycznej (co zastosować, jakieś foto od kogoś) i do czego lutować. Pierwszy DS18B20 mam podłączony do GND, 3V3 i IO2 ("nowy model Basica).
Czy przy wydłużenie przewodów w DSie do 1,5-2m muszę zastosować jakiś inny opornik niż 4k7 ewentualnie softowo muszę korygować wskazania temperatury?

Chciałbym podpiąć też sensor otwarcia/zamknięcia bramy garażowej, kupiłem kontaktrony Sonoffa+bramkę na 433 da się z tego zrobić jakiś użytek, czy muszę kupić inny kontaktron? Jeśli bym chciał sterować bramą garażową z Basica to jak się do tego zabrać?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.
W basicu musisz poprzecinac sciezki by na przekazniuku nie bylo 230v!!! lub na wyjscie dac dodatkowy przekaznik, na basicu mozez zalozyc krancowke ktora bedzie ci pokazywala np brama zamknieta lub otwarta, po wiekszym doswiadczeniu bedziesz mogl tez zrobic pol otwarcie z sygnalizacja, co do czujnikow ds, czym dluzszy kabelek do tem, moze byc potrzebna jedynie delikatna koretka temp, ale jak bedziesz mial dobre kabelki to i nawet 5m nie zobaczysz roznicy,
A tak konkretnie co i jak? Może najpierw się skupmy na tym drugim DSie, gdzie się go podpina, jak go supla rozpoznaje, jakieś praktyczne/łatwe rozwiązanie do upakowania tego w środku?
dawkor
Posty: 125
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

ndz lut 03, 2019 4:21 pm

Nie chce cię wprowadzać w błąd, niech ktoś potwierdzi, ale wszystkie ds. podłączasz pod to samo miejsce :D
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz lut 03, 2019 6:00 pm

Szacunek piękne dzieło
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz lut 03, 2019 6:26 pm

dawkor pisze:
ndz lut 03, 2019 3:39 pm
W takie niedzielne popołudnie małe projektowanie :D i wydruk, teraz będzie składanie :D
Pokaż fotkę z odpalonym Oled-em.

A tak na uwadze, to płytki czujnik BME nie przytykałbym do samej obudowy tylko zostawił jakiś odstęp.
Wskazania temperatury byłyby zapewne bardziej wiarygodne.
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

pn lut 04, 2019 6:36 am

Boshe, uwielbiam to forum, jestem tu krótko ale takiego chaosu jak tutaj to nigdzie nie ma... :shock: Zamiast zrobić jedną zwartą instrukcję od początku do końca, co gdzie i jak podpiąć, dodać zdjęcia, to co setna osoba coś tam "pierdnie"... tematów milon trzysta i każdy pyta o to samo. :?
dawkor
Posty: 125
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

pn lut 04, 2019 8:45 am

Zybi pisze:
ndz lut 03, 2019 6:26 pm
dawkor pisze:
ndz lut 03, 2019 3:39 pm
W takie niedzielne popołudnie małe projektowanie :D i wydruk, teraz będzie składanie :D
Pokaż fotkę z odpalonym Oled-em.

A tak na uwadze, to płytki czujnik BME nie przytykałbym do samej obudowy tylko zostawił jakiś odstęp.
Wskazania temperatury byłyby zapewne bardziej wiarygodne.
BME jest odsuniety od obudowy na 4mm na goldpinach, i z tylu jest wdrukowana puszka zamknieta jako izolacja, od wnetrza nie bedzie nic go grzac :D
Załączniki
IMG_20190204_094040.jpg
IMG_20190204_094040.jpg (404.43 KiB) Przejrzano 980 razy
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

pn lut 04, 2019 10:41 am

Super
alvaro99
Posty: 39
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

pn lut 04, 2019 7:58 pm

dawkor pisze:
ndz lut 03, 2019 4:21 pm
Nie chce cię wprowadzać w błąd, niech ktoś potwierdzi, ale wszystkie ds. podłączasz pod to samo miejsce :D
do każdego DSa dawać opornik?
Zablokowany