Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

alvaro99
Posts: 31
Joined: Wed Jan 23, 2019 10:54 pm

Mon Feb 04, 2019 10:11 pm

Przylutowałem dwa w te same miejsca, każdy z osobnym opornikiem, usunąłem zapisanego wcześniej Sonoffa z Supli, potem zmieniłem w Basicu 2 termometry i nie pokazuje temp ani jednego ani drugiego. Odlutowałem i przylutowałem każdy z osobna i działają.

Czy ktoś może podpowiedzieć jak podłączyć do softu v5 dwa DSy?
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Feb 04, 2019 10:20 pm

A więcej niż dwa może być? ;)

Wróć także do opisu w pierwszym poście wątku głównego i wpisz właściwe dane konfiguracyjne, bo inaczej nawet jak dobrze podłączysz to Ci nie zadziała!
Attachments
ds18b20-normal-power.jpg
ds18b20-normal-power.jpg (41.24 KiB) Viewed 488 times
alvaro99
Posts: 31
Joined: Wed Jan 23, 2019 10:54 pm

Mon Feb 04, 2019 11:57 pm

Dzięki, na początku nie działało ale zmieniłem base time period i additional.... base dać na 1 a additional na ile ustawić? Jak się to ma np do 3-4 czujników?

Gdzie się dodaje w supli jakąś zależność między czujnikiem temperatury, a włącznikiem zasilania? Np. jeśli temperatura poniżej to włącz coś tam?

Jest możliwość jakiegoś jakiegoś alarmu jeśli temperatura przekroczona np. SMS/wibracja telefonem/e-mail? Jak to zrobić?
User avatar
Lector
Posts: 367
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Tue Feb 05, 2019 4:22 am

Supla Script.
alvaro99
Posts: 31
Joined: Wed Jan 23, 2019 10:54 pm

Tue Feb 05, 2019 9:41 am

awaria, Panowie, jest jakieś inne miejsce żebym przypiął pod to dane, bo chyba za bardzo podgrzałem IO2 i mi się pad odlutował :(
dawkor
Posts: 121
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Tue Feb 05, 2019 12:47 pm

alvaro99 wrote:
Tue Feb 05, 2019 9:41 am
awaria, Panowie, jest jakieś inne miejsce żebym przypiął pod to dane, bo chyba za bardzo podgrzałem IO2 i mi się pad odlutował :(
Jak umiesz lutowac i masz sprzet to masz pinologie :D
Attachments
ESP8266EX-Pinout.png
ESP8266EX-Pinout.png (12.11 KiB) Viewed 387 times
User avatar
makrz
Posts: 24
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Tue Feb 05, 2019 4:57 pm

alvaro99 wrote:
Mon Feb 04, 2019 7:58 pm
dawkor wrote:
Sun Feb 03, 2019 4:21 pm
Nie chce cię wprowadzać w błąd, niech ktoś potwierdzi, ale wszystkie ds. podłączasz pod to samo miejsce :D
do każdego DSa dawać opornik?
Nie

Image
alvaro99
Posts: 31
Joined: Wed Jan 23, 2019 10:54 pm

Tue Feb 05, 2019 5:37 pm

dawkor wrote:
Tue Feb 05, 2019 12:47 pm
alvaro99 wrote:
Tue Feb 05, 2019 9:41 am
awaria, Panowie, jest jakieś inne miejsce żebym przypiął pod to dane, bo chyba za bardzo podgrzałem IO2 i mi się pad odlutował :(
Jak umiesz lutowac i masz sprzet to masz pinologie :D
ESP8285 ... A tak bardziej obrazowo ktoś może podesłać zdjęcie gdzie to przylutować? Tylko prosiłbym o coś w miarę dostępnego dla laika :/

Ewentualnie nie szło by zdrapać lekko lakieru, poszukać ścieżki i dolutować?

@Zybi powiedz mi czemu na pierwszej stronie pisze, że czujniki DS i TH podłączamy do GPIO1 (TX)... jest też napisane, że mieniła się pinologia w ESP8285 ale nie zmieniło się położenie GPIO1 (wg rozpiski)... to czemu w takim razie podłączamy DSa do IO2 (GPIO2), a nie do TXa?
Jakie "Periody" ustawić dla 3-4 czujników?
mally16
Posts: 9
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:29 am

Fri Feb 08, 2019 10:39 am

Wczoraj zauważyłem coś takiego:
Podłączone 3 ds-y
Wersja v5 po zmianie lokalizacji w cloud ds-y zmieniły wartość o około 20 stopni w dół.
Dopiero po restarcie sonoffa wróciły do prawidłowych wskazań.
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Feb 08, 2019 9:57 pm

alvaro99 wrote:
Tue Feb 05, 2019 5:37 pm
...
@Zybi powiedz mi czemu na pierwszej stronie pisze, że czujniki DS i TH podłączamy do GPIO1 (TX)... jest też napisane, że mieniła się pinologia w ESP8285 ale nie zmieniło się położenie GPIO1 (wg rozpiski)... to czemu w takim razie podłączamy DSa do IO2 (GPIO2), a nie do TXa?
Jakie "Periody" ustawić dla 3-4 czujników?
Soft ALL IN ONE dla Sonoff-a na ESP8285 jest opisany tu:

viewtopic.php?f=11&t=4241
Post Reply