Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Locked
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Dec 28, 2018 11:31 pm

Gucio2607. wrote:
Fri Dec 28, 2018 10:38 pm
Miej na uwadze ze sa juz 4gang
https://s.click.aliexpress.com/e/cpSB3APn
Coś się z linkiem nie powiodło...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Gucio2607.
Posts: 401
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Dec 29, 2018 8:50 am

Mi dziala
Attachments
Screenshot_20181229-085007_AliExpress.png
Screenshot_20181229-085007_AliExpress.png (423.01 KiB) Viewed 1160 times
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
mareks6
Posts: 99
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Mon Dec 31, 2018 8:14 pm

aż strach pomyśleć jakiej jakości przekaźniki siedzą tam w środku mając na uwadze ilość dostępnego miejsca...
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Wed Jan 02, 2019 7:52 am

Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Zybi
Posts: 1352
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jan 02, 2019 5:31 pm

Wersję softu z OLED-em "wzbogaciłem" o czujnik BME280.
Ponadto wprowadziłem dla niego oraz dla DHT11 i DHT22 korekcję temperatury i wilgotności na poziomie modułu, aby te same wskazania były na wyświetlaczu OLED oraz w apce na smartfonie.

.
Attachments
BME280.png
BME280.png (515.76 KiB) Viewed 888 times
Zybi
Posts: 1352
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 03, 2019 5:22 pm

PuteR wrote:
Wed Jan 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Pawele
Posts: 79
Joined: Tue Sep 05, 2017 5:59 pm

Thu Jan 03, 2019 6:07 pm

@Zybi - taki sonoff można zasilić 5V? Ewentualnie takie firmware wrzucić można na Wemos/ESP?

Chciałbym zbierać zewnętrzne dane temperatur z kilku czujników i planuję zasilić to albo solarnie + baterie albo 5V z pomieszczenia (nie chciałbym 230V mieć na zewnątrz). A taki sonoff z obsługą tylu czujników wręcz idealny byłby do czegoś takiego ;)
Zybi
Posts: 1352
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 03, 2019 7:56 pm

Pawele wrote:
Thu Jan 03, 2019 6:07 pm
@Zybi - taki sonoff można zasilić 5V? Ewentualnie takie firmware wrzucić można na Wemos/ESP?

Chciałbym zbierać zewnętrzne dane temperatur z kilku czujników i planuję zasilić to albo solarnie + baterie albo 5V z pomieszczenia (nie chciałbym 230V mieć na zewnątrz). A taki sonoff z obsługą tylu czujników wręcz idealny byłby do czegoś takiego ;)
Jest przecież wersja Sonoff SV

https://elty.pl/pl/p/Sonoff-SV-modul-Wi ... ikiem/1817
dawkor
Posts: 124
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Fri Jan 04, 2019 2:17 pm

Zybi wrote:
Thu Jan 03, 2019 5:22 pm
PuteR wrote:
Wed Jan 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Ja zglaslem ze po zgubieniu sieci wylacza sie i tzreba ponownie wlanczac urzadzenie ale nic nie odpisales.
Zybi
Posts: 1352
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Jan 04, 2019 6:29 pm

dawkor wrote:
Fri Jan 04, 2019 2:17 pm
Zybi wrote:
Thu Jan 03, 2019 5:22 pm
PuteR wrote:
Wed Jan 02, 2019 7:52 am
Zibi nie wiem czy ktoś już wcześniej o tym pisał, czy może u mnie tylko tak się dzieje. Po restarcie serwera moduły na których mam wgrany twój soft (v4,v5 i v6) nie chcą się połączyć ponownie trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie później już działa bez zarzutów.
Jakie masz wersje kompilacji?
Jeżeli wielkość skompilowanego pliku jest powyżej 400 kB to może tak być, bowiem środowisko Arduino IDE w pewnym momencie mi "bruździło".
W nowych kompilacjach nie zaobserwowałem takiego problemu oraz żadna z osób testujących również nic takiego mi nie zgłaszała.
Ja zglaslem ze po zgubieniu sieci wylacza sie i tzreba ponownie wlanczac urzadzenie ale nic nie odpisales.
Czy o tym piszesz:

"Witam, biorąc pod uwagę ze na pograniczu (zasiegu) gdzie miałem klekotanie(tj mrugniecie światłami) było denerwujące, ale teraz już nie mruga, porostu wyłącza ja i musze ponownie włączyć jak straci zasięg. Lepsze było by rozwiązanie nie zmieniające stanu przekaźnika".

bo jeżeli tak, to nie widzę związku. Ponadto ten soft nie powinien zmieniać stanu przekaźnika po utracie połączenia z siecią - czy na pewno testujesz na Basic-u, w grę mogą wchodzić uwarunkowania sprzętowe.
Locked