Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

dawkor
Posty: 125
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 1:20 pm

sob sty 05, 2019 8:02 am

tylko Basic mam....
alanzola
Posty: 31
Rejestracja: pn wrz 10, 2018 5:55 pm

sob sty 05, 2019 12:07 pm

Mam problem z firmware w wersji 5.0 i podłączeniem czujnika DS18B20. Wgrałem soft do nowego sonoff'a basic podłączyłem VCC,GND, i dane (do TX'a). Skonfigurowałem że posiadam jeden czujnik DS18B20.
W aplikacji wyświetla mi się że mam podłączone 8 czujników i wszystkie pokazują - - -.
Co mogę robić nie tak ?
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 05, 2019 12:15 pm

alanzola pisze:
sob sty 05, 2019 12:07 pm
Mam problem z firmware w wersji 5.0 i podłączeniem czujnika DS18B20. Wgrałem soft do nowego sonoff'a basic podłączyłem VCC,GND, i dane (do TX'a). Skonfigurowałem że posiadam jeden czujnik DS18B20.
W aplikacji wyświetla mi się że mam podłączone 8 czujników i wszystkie pokazują - - -.
Co mogę robić nie tak ?
Przy wyborze DS18B20 na Cloudzie zawsze generowanych jest 8 kanałów. Jeżeli podłączasz jeden czujnik, to kanały od "1" do "7" należy wyłączyć w Cloudzie - ustawić "Brak". Ten jeden podłączony czujnik pracuje na kanale "0" i jeżeli wszystko masz dobrze podłączone, to na nim powinny być wskazania. Przy prawidłowym podłączeniu i skonfigurowaniu dioda LED nie powinna pulsować/błyskać. Wszelkie "mrugnięcia" diody, niezależnie od jej trybu pracy, świadczą o jakichś problemach.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr sty 09, 2019 9:38 pm

Zibi, dziś doszły do mnie oledy i tak na szybko podłączyłem i o ile na mniejszym wyświetlaczu 0,96 działa wszystko ok to na większym 1,3 nie da się nic odczytać wygląda to tak jak na zdjęciu. Gdzie może być problem z podłączeniem czy może wyświetlacz przyszedł już uszkodzony?
Załączniki
20190109_221020.jpg
20190109_221020.jpg (3.14 MiB) Przejrzano 1059 razy
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr sty 09, 2019 10:03 pm

PuteR pisze:
śr sty 09, 2019 9:38 pm
Zibi, dziś doszły do mnie oledy i tak na szybko podłączyłem i o ile na mniejszym wyświetlaczu 0,96 działa wszystko ok to na większym 1,3 nie da się nic odczytać wygląda to tak jak na zdjęciu. Gdzie może być problem z podłączeniem czy może wyświetlacz przyszedł już uszkodzony?
Pod Oled-y 0,96 i 1.3 cala muszą być oddzielne kompilacje.
mally16
Posty: 13
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:29 am

czw sty 10, 2019 6:52 pm

Wiatam
Mam to samo z tym firmware. Przekaźnik i sensor działa DS-y niestety nie. Dioda pulsuje co ok 1sekundę.
ds18b20 działa mi tylko z softem sonoff_ds18b20_v2.0_p4 Zibiego

alanzola pisze:
sob sty 05, 2019 12:07 pm
Mam problem z firmware w wersji 5.0 i podłączeniem czujnika DS18B20. Wgrałem soft do nowego sonoff'a basic podłączyłem VCC,GND, i dane (do TX'a). Skonfigurowałem że posiadam jeden czujnik DS18B20.
W aplikacji wyświetla mi się że mam podłączone 8 czujników i wszystkie pokazują - - -.
Co mogę robić nie tak ?
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw sty 10, 2019 7:16 pm

mally16 pisze:
czw sty 10, 2019 6:52 pm
Wiatam
Mam to samo z tym firmware. Przekaźnik i sensor działa DS-y niestety nie. Dioda pulsuje co ok 1sekundę.
ds18b20 działa mi tylko z softem sonoff_ds18b20_v2.0_p4 Zibiego

alanzola pisze:
sob sty 05, 2019 12:07 pm
Mam problem z firmware w wersji 5.0 i podłączeniem czujnika DS18B20. Wgrałem soft do nowego sonoff'a basic podłączyłem VCC,GND, i dane (do TX'a). Skonfigurowałem że posiadam jeden czujnik DS18B20.
W aplikacji wyświetla mi się że mam podłączone 8 czujników i wszystkie pokazują - - -.
Co mogę robić nie tak ?
Pulsująca dioda jest wskaźnikiem błędów użytkownika, bo tak ją oprogramowałem.
Z tego co przeanalizowałem, to problemy z softem wynikają z braku przeczytania instrukcji opisanej w wątku lub czytania jej bez zrozumienia, a nie w samym sofcie. Z tego też powodu nie kompiluję już tego softu początkującym użytkownikom, którzy dopiero zaczynają zabawę z Suplą, lecz zalecam im zacząć "zabawę" od czegoś prostszego, z jednym kanałem, z jednym czujnikiem.
mally16
Posty: 13
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:29 am

czw sty 10, 2019 9:45 pm

Faktycznie mój błąd. Po ustawieniu właściwej ilości czujników śmiga.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 136
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr sty 16, 2019 9:39 pm

Podłączał ktoś poza autorem OLED i BME280 do Sonoffa?
Można udostępnić jakiś mały schemat jak to spiąć?
Maniek913
Posty: 180
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

czw sty 17, 2019 9:46 pm

Testuję właśnie soft w wersji 6.0 i mam dziwny problem - jestem ciekawy czy ktoś spotkał się z takim tajemniczym zjawiskiem. Problem dotyczy obsługi wielu czujników DS 18B20 (jeżeli podepnę jeden to jest wszystko OK, obsługa dth22 i dth11 też działa bez zarzutu) Mianowicie moduł po dołączeniu już tylko drugiego czujnika DS przestaje rozpoznawać czujniki. Dodam że rezystor puulup nie ma tu nic do rzeczy - testowałem wartości 1k - 4,7k - bez zmian.Napięcie 3v3 zasilające też jest stabilne. Doszedłem do tego że zasilając moduł zewnętrznym zasilaczem 3V3 bez problemu wykrywa nawet 8 czujników, potem można przejść na zasilanie z sieci i jest OK- do restartu bo po tym już oczywiście nie wykryje żadnego czujnika.Jak zaznaczyłem mam podpięty woltomierz na zasilaniu i jest ono prawie identyczne w obu wypadkach. Najlepiej to widać na filmach:
1.Zasilanie z baterii
https://www.youtube.com/watch?v=vVCe05kUNFY

2.Zasilanie z sieci 230V
https://www.youtube.com/watch?v=SZJ2ly5Cnr4

3. Zasilanie z baterii, a następnie przejście na 230V
https://www.youtube.com/watch?v=WRgkCYEKZ-A

Testowałem już soft 8DS autorstwa kol.wojtka,Ducha,Sławka, Espablo i Marcina( mam od dawna w domu istniejącą sieć czujników DS i szukam sposobu przesiadki na suplę) i nigdy nie zaobserwowałem czegoś podobnego...chociaż właściwie używałem innego zasilacza bo testowałem to na wemosie z ładowarką.Podobnie dziwny problem mam już w innym urządzeniu:
viewtopic.php?f=6&t=3762&p=33568#p33568

Nomen omen też na sofcie kol Zibi. ale oczywiście nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Zablokowany