Sonoff Basic - firmware "ALL IN ONE" v5.0

User avatar
slawek
Posts: 2037
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 17, 2019 10:31 pm

Dla pewności przydałoby się podpiąć oscyloskop, bo woltomierz wszystkiego nie pokaże
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Maniek913
Posts: 98
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu Jan 17, 2019 10:43 pm

Niestety nie dysponuję oscyloskopem, ale problem jest zaskakująco powtarzalny - mam sieć trójfazową i podpinałem do różnych faz , a także jak wspomniałem przez transformator separujący.
Dunay
Posts: 59
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Sat Jan 19, 2019 11:23 am

Zybi mistrzu,

powiedz mi powiedz co ja robić źle.

wersja softu 6.0 zatem DS18B20 podłączam pod GPIO14 i tutaj zaczyna dziać się magia.
Po podłączeniu i wyłączeniu pozostałych kanałów na Cloud sonoff zapina się teoretycznie (dioda świeci ciągłym światłem) ale sam sonoff w Cloudzie jest jako rozłączony, natomiast gdy wypnę czujnik to oczywiście dioda pulsuje że coś jest nieteges ale za to łączy mi się sonoff w cloudzie. I pytanie: WTF? Czujnik sprawny, sprawdzony na innym sofcie.
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Jan 19, 2019 11:45 am

Odłącz moduł od zasilania.
Na Cloudzie skasuj poprzednio zarejestrowaną instancję, a potem aktywuj rejestrację urządzeń.
Włącz moduł do zasilania.
Dunay
Posts: 59
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Sat Jan 19, 2019 12:13 pm

Tak zrobiłem. I teraz: gdy czujnik jest wpięty dioda świeci światłem ciągłym, moduł nie rejestruje się do Clouda. Teraz wyłączam moduł, odłączam czujnik i włączam moduł. Moduł rejestruje sie w Cloudzie oczywiście bez problemu, ale dioda miga że brak czujnika.
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Jan 19, 2019 12:19 pm

A jakie komunikaty masz na Oledzie?
Dunay
Posts: 59
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Sat Jan 19, 2019 12:22 pm

nie uzywam oledu.
Zybi
Posts: 1242
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Jan 19, 2019 12:47 pm

Dunay wrote:
Sat Jan 19, 2019 12:22 pm
nie uzywam oledu.
To po Ci wersja v6 softu, bez Oledu jest v5?
Na Oledzie miałbyś komunikaty diagnostyczne.
Wrzuć screen ze strony konfiguracyjnej od Additional Settings.
Sprawdź także jak moduł zachowuje się przy zasilaniu z przejściówki USB, bo może wewnętrzna przetwornica Sonoff-a bruździ.
galickip
Posts: 3
Joined: Wed Jan 16, 2019 8:30 pm

Tue Jan 22, 2019 12:54 pm

skąd można pobrać ten firmware?
User avatar
pilcu
Posts: 30
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Tue Jan 22, 2019 1:26 pm

galickip wrote:
Tue Jan 22, 2019 12:54 pm
skąd można pobrać ten firmware?
Napisz PW do autora, on Ci powie co dalej :-)
Post Reply