ESP8266 Primary GUI

Rafaello
Posts: 42
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Sun Jun 02, 2019 7:46 pm

add_DS18B20_Thermometer(2)
add_DS18B20_Thermometer(12)

Łapie tylko gpio2
cino111
Posts: 545
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Jun 02, 2019 7:54 pm

A fizycznie jak je podlaczasz? Dajesz do kazdego rezystor?

Ps. Dziala Ci przekaznik z pamięcią stanu?
Rafaello
Posts: 42
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Jun 03, 2019 9:27 am

na razie testuje układ na płytce stykowej, więc na razie za sygnalizowanie stanu na GPIO odpowiada dioda. Jak układ się sprawdzi, zawsze wyjścia obciążam rezystorem do GND a sterowanie przekaźnikiem daje przez tranzystor w połączeniu z rezystorem. Dla Relays sugeruje się podłączeniem Espablo dla InCana. Więc jeszcze nie sprawdzałem jak jest z pamięcią stanu. Jeżeli chodzi o DSy to oczywiście rezystor 4,7 daje.
arekrgw
Posts: 3
Joined: Wed Aug 15, 2018 6:42 pm

Mon Jun 03, 2019 10:28 am

Spotkaliście się Panowie ze zjawiskiem że po podłączeniu modułu do zasilania i po połączeniu z chmurą przekaźniki włączą się i wyłączą? A jeżeli tak to znaleźliście sposób aby temu zaradzić?

Przekaźniki definiuję w ten sposób. Zmienna CHOICE_TYPE przechowuje wartość "-1", oraz testowałem to na Sonoff Basic i 4CH Pro R2

Code: Select all

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Mon Jun 03, 2019 11:31 am

arekrgw wrote:
Mon Jun 03, 2019 10:28 am
Spotkaliście się Panowie ze zjawiskiem że po podłączeniu modułu do zasilania i po połączeniu z chmurą przekaźniki włączą się i wyłączą? A jeżeli tak to znaleźliście sposób aby temu zaradzić?

Przekaźniki definiuję w ten sposób. Zmienna CHOICE_TYPE przechowuje wartość "-1", oraz testowałem to na Sonoff Basic i 4CH Pro R2

Code: Select all

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
Miałem ten problem z Sonoff 4CH Pro - wydaje się, że za ten efekt może odpowiadać procedura iterate_relay_buttons dodana do biblioteki SuplaDevice przez Espablo. Ostatecznie wrzuciłem ją z kodu i zrezygnowałem z add_Relay_Button - obsługę przycisków wrzuciłem w tuner.
Rafaello
Posts: 42
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Jun 03, 2019 6:06 pm

cino111 wrote:
Sun Jun 02, 2019 7:35 pm
Dajesz po jednym ds na gpio i możesz ich dać nawet 9. Normalnie dziala.
może masz kompilacje która działa na dwóch DSach, za nic nie mogę odpalić dwóch, podłączenie na pewno jest OK, bo przy pierwszej wersji Primary GUI z początku postu dla jednego DSa jest OK.
User avatar
wojtas567
Posts: 1670
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Jun 03, 2019 6:13 pm

Znalazłem błąd który może to powodować
jest

Code: Select all

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_dht] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
powinno być

Code: Select all

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_ds18b20] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
Pozdrawiam
Wojtek
cino111
Posts: 545
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Jun 03, 2019 6:14 pm

Co dokładnie potrzebujesz? Właśnie robię sobie Soft to i dla Ciebie skompiluje.
Rafaello
Posts: 42
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Jun 03, 2019 6:24 pm

wojtas567 wrote:
Mon Jun 03, 2019 6:13 pm
Znalazłem błąd który może to powodować
jest

Code: Select all

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_dht] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
powinno być

Code: Select all

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_ds18b20] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
Masz może ostatni Primary GUI bo w moim są tylko te linijki
void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
ds18x20[channel] = thermpin;

jak dopisuje dwie podane przez Ciebie to wywala błąd
Rafaello
Posts: 42
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Jun 03, 2019 6:28 pm

cino111 wrote:
Mon Jun 03, 2019 6:14 pm
Co dokładnie potrzebujesz? Właśnie robię sobie Soft to i dla Ciebie skompiluje.
dokładnie potrzebuje 6 przekaźników add_Relay i dwa DSy, z góry wielkie dzięki :)
Post Reply