ESP8266 Primary GUI

Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu Aug 22, 2019 11:23 am

krystianmen wrote:
Thu Aug 22, 2019 10:59 am
Rafaello wrote:
Thu Aug 22, 2019 10:43 am
nic to nie dało
przy wgrywanie gotowego firmware InCana na ten sam moduł wszystko śmiga, więc z modułem wydaje się wszystko być w porządku
Może to wersja płytek, ja testuję na 2.5.0
nic to nie dało, cały czas resetuje moduł,
wcześniej troszkę błędnie złapałem z szeregowego, zapomniałem że to WEMOS i nie ta prędkość

w szeregowym mam coś takiego

Exception (2):
epc1=0x3fffff70 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x3fffff70 depc=0x00000000

>>>stack>>>

ctx: cont
sp: 3ffffd60 end: 3fffffc0 offset: 01a0
3fffff00: 00000000 00000000 00000000 00000001
3fffff10: 00000000 3fff0068 00000001 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 40100160 00000001
3fffff30: 3ffefed8 3fff0075 3fff1b5c 4020a3e1
3fffff40: 0044d9d5 00000000 00000000 00000000
3fffff50: 00000000 00000000 3ffefed8 00003b8b
3fffff60: 00003b8b 3fff0ad8 3ffefed8 4020a487
3fffff70: 4020f690 00000000 00000000 3fff0075
3fffff80: 00000000 00000000 feefeffe 3fff0d48
3fffff90: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 40203448
3fffffa0: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 4020ed38
3fffffb0: feefeffe feefeffe 3ffe851c 401008ed
<<<stack<<<
@⸮
nP⸮MT'⸮⸮u⸮B⸮y)Q* ⸮O8⸮
⸮I\% )l⸮@⸮⸮C⸮
LRP ⸮кNP9⸮H⸮X-⸮⸮N⸮⸮ ⸮Q⸮WiFi init
SSID: Galaxy A70
PASSWORD: xxxxxxx
.......
localIP: 192.168.43.82
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.43.1
INITIALIZED

w kółko się powtarza
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Aug 22, 2019 11:32 am

Rafaello wrote:
Thu Aug 22, 2019 11:23 am
nic to nie dało, cały czas resetuje moduł,
wcześniej troszkę błędnie złapałem z szeregowego, zapomniałem że to WEMOS i nie ta prędkość

w szeregowym mam coś takiego

Exception (2):
epc1=0x3fffff70 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x3fffff70 depc=0x00000000

>>>stack>>>

ctx: cont
sp: 3ffffd60 end: 3fffffc0 offset: 01a0
3fffff00: 00000000 00000000 00000000 00000001
3fffff10: 00000000 3fff0068 00000001 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 40100160 00000001
3fffff30: 3ffefed8 3fff0075 3fff1b5c 4020a3e1
3fffff40: 0044d9d5 00000000 00000000 00000000
3fffff50: 00000000 00000000 3ffefed8 00003b8b
3fffff60: 00003b8b 3fff0ad8 3ffefed8 4020a487
3fffff70: 4020f690 00000000 00000000 3fff0075
3fffff80: 00000000 00000000 feefeffe 3fff0d48
3fffff90: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 40203448
3fffffa0: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 4020ed38
3fffffb0: feefeffe feefeffe 3ffe851c 401008ed
<<<stack<<<
@⸮
nP⸮MT'⸮⸮u⸮B⸮y)Q* ⸮O8⸮
⸮I\% )l⸮@⸮⸮C⸮
LRP ⸮кNP9⸮H⸮X-⸮⸮N⸮⸮ ⸮Q⸮WiFi init
SSID: Galaxy A70
PASSWORD: xxxxxxx
.......
localIP: 192.168.43.82
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.43.1
INITIALIZED

w kółko się powtarza
Spróbuj:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI
https://github.com/krycha88/SuplaDevice
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu Aug 22, 2019 12:35 pm

krystianmen wrote:
Thu Aug 22, 2019 11:32 am
Rafaello wrote:
Thu Aug 22, 2019 11:23 am
nic to nie dało, cały czas resetuje moduł,
wcześniej troszkę błędnie złapałem z szeregowego, zapomniałem że to WEMOS i nie ta prędkość

w szeregowym mam coś takiego

Exception (2):
epc1=0x3fffff70 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x3fffff70 depc=0x00000000

>>>stack>>>

ctx: cont
sp: 3ffffd60 end: 3fffffc0 offset: 01a0
3fffff00: 00000000 00000000 00000000 00000001
3fffff10: 00000000 3fff0068 00000001 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 40100160 00000001
3fffff30: 3ffefed8 3fff0075 3fff1b5c 4020a3e1
3fffff40: 0044d9d5 00000000 00000000 00000000
3fffff50: 00000000 00000000 3ffefed8 00003b8b
3fffff60: 00003b8b 3fff0ad8 3ffefed8 4020a487
3fffff70: 4020f690 00000000 00000000 3fff0075
3fffff80: 00000000 00000000 feefeffe 3fff0d48
3fffff90: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 40203448
3fffffa0: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 4020ed38
3fffffb0: feefeffe feefeffe 3ffe851c 401008ed
<<<stack<<<
@⸮
nP⸮MT'⸮⸮u⸮B⸮y)Q* ⸮O8⸮
⸮I\% )l⸮@⸮⸮C⸮
LRP ⸮кNP9⸮H⸮X-⸮⸮N⸮⸮ ⸮Q⸮WiFi init
SSID: Galaxy A70
PASSWORD: xxxxxxx
.......
localIP: 192.168.43.82
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.43.1
INITIALIZED

w kółko się powtarza
Spróbuj:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI
https://github.com/krycha88/SuplaDevice
Strasznie sieje mi błędami,

może byłbyś taki dobry i skompilował mi pliczek .bin

potrzebuje,
dwa przekaźniki w tym jeden monostabilny dla bramy
jeden sensor zamknięcia bramy oraz jeden DALLAS

czyli chyba tak

SuplaDevice.addRelayButton(13, 12, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE, 0, SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH);
SuplaDevice.addRelay(4);
SuplaDevice.addSensorNO(5);
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();

a w supla_settings zmiana tylko na
#define SUPLA_DEVICE_NAME "SUPLA BRAMA"

z góry dzięki
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Aug 22, 2019 1:30 pm

Rafaello wrote:
Thu Aug 22, 2019 12:35 pm
Strasznie sieje mi błędami,

może byłbyś taki dobry i skompilował mi pliczek .bin

potrzebuje,
dwa przekaźniki w tym jeden monostabilny dla bramy
jeden sensor zamknięcia bramy oraz jeden DALLAS

czyli chyba tak

SuplaDevice.addRelayButton(13, 12, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE, 0, SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH);
SuplaDevice.addRelay(4);
SuplaDevice.addSensorNO(5);
SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();

a w supla_settings zmiana tylko na
#define SUPLA_DEVICE_NAME "SUPLA BRAMA"

z góry dzięki
Musisz zrobić to bardziej tak:

Code: Select all

add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
add_Relay(4);
add_Sensor(5);
add_DS18B20_Thermometer(2);
i tryb przycisku wybrać z poziomu konfiguracji urządzenia
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu Aug 22, 2019 1:50 pm

dzięki wielkie,
wreszcie po twoich wskazówkach ruszyło.
Tylko w Cloud za dużo pojawiło mi się przekaźników,
Generalnie chodzi mi o to abym miał w Cloud przekaźnik na bramę i zrobić tak jak to jest przy SUPLA-GATE-MODULE, że mam tylko do wyboru otwieranie bramy furtki i ewentualnie drzwi, a drugi przekaźnik tylko jako światło albo zasilanie czyli jak jest SUPLA-SOCKET i do tego sensor do bramy i jeden DALLAS,

podpowiedz proszę
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Aug 22, 2019 8:56 pm

Dodałem możliwość wejścia do konfiguracji po przez naciśnięcie przycisku przez co najmniej 5s. Przycisk ustawia się #define CONFIG_PIN 0.
stara metoda przez wciśnięcie dwa razy reset też powinna działać. https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/dev

Dodatkowo dodałem możliwość zapamiętania stanu przekaźnika dla metod add_Relay oraz add_Relay_Invert najlepiej podmienić https://github.com/krycha88/SuplaDevice/tree/dev

Pozdro :)
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Aug 22, 2019 9:01 pm

No proszę, robi się z tego niezła baza :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu Aug 22, 2019 9:17 pm

krystianmen wrote:
Thu Aug 22, 2019 8:56 pm
Dodałem możliwość wejścia do konfiguracji po przez naciśnięcie przycisku przez co najmniej 5s. Przycisk ustawia się #define CONFIG_PIN 0.
stara metoda przez wciśnięcie dwa razy reset też powinna działać. https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/dev

Dodatkowo dodałem możliwość zapamiętania stanu przekaźnika dla metod add_Relay oraz add_Relay_Invert najlepiej podmienić https://github.com/krycha88/SuplaDevice/tree/dev

Pozdro :)
No pięknie wreszcie odpaliłem, tylko została jedna zagwostka jak ustawić przekaźnik dla kanału typu GATE a drugi dla kanału typu SOCKET dla swiatła na pewno przyda się pamięć stanu.
Mega robota dzieki
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Sun Aug 25, 2019 8:17 am

Po wgraniu softu do nowej płytki jest ok, dodaje się do clouda ale gdy usunę urządzenie i ponownie próbuję dodać to w monitorze portu pojawia się:

Code: Select all

WiFi init
10:12:51.880 -> SSID: xxx
10:12:51.880 -> PASSWORD: xxx
10:12:51.982 -> ................................Connection fail. Server: svrxx.supla.org
Czyszczę eeprom, wgrywam 1MB bin i nic :(
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sun Aug 25, 2019 8:31 am

uchnast.michal wrote:
Sun Aug 25, 2019 8:17 am
Po wgraniu softu do nowej płytki jest ok, dodaje się do clouda ale gdy usunę urządzenie i ponownie próbuję dodać to w monitorze portu pojawia się:

Code: Select all

WiFi init
10:12:51.880 -> SSID: xxx
10:12:51.880 -> PASSWORD: xxx
10:12:51.982 -> ................................Connection fail. Server: svrxx.supla.org
Czyszczę eeprom, wgrywam 1MB bin i nic :(
Nie masz połączenia z internetem, może podaj dane do wifi jeszcze raz.
Post Reply