ESP8266 Primary GUI

krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Aug 26, 2019 10:57 am

uchnast.michal wrote:
Mon Aug 26, 2019 8:30 am
Ok poprzednie problemy rozwiązane, dziękuję Krycha za pomoc.
Dodałem czujnik odległości, jest ok pokazuje w supli z wartością zdefiniowaną w zmiennej.
metoda

Code: Select all

 double get_distance(int channelNumber, double distance) {return C_W_read;} 
wywołana jest na końcu pliki Primery_GUI.W loop() jak zmienię wartość zmiennej niczym nie skutkuje, ponowne wywołanie metody nie jest możliwe. Jak "na bieżąca" wyświetlać wartość zmiennej C_W_read / distance, zmieniać stany z poziomu kodu? W arduino Uno schemat jest prosty, funkcje i odczyty wartości z modułów, jak to "ożenić" z supla Device, get set value?
Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc w pokonaniu kolejnego kroku do adaptacji innych modułów w Supli.
edit
w void loop()

Code: Select all

C_W_read = 20;
SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance); //djg
delay(1000);
C_W_read = 15;
SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance); //djg
delay(1000);
skutkuje ustawieniem wartości 15 i koniec, nic się nie zmienia a chciałem do testów by co sekundę zmieniała się 20,15,20,15 itd.
Nie możesz tego robić za pomocą delay bo wtedy zatrzymujesz cała pętle i dlatego nie odświeża ci nic w supli.

Musisz to zrobić za pomocą millis: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii- ... is-id18418

Dla porządku na forum to może zakładaj nowy temat bo to już nie jest związane z rozwojem tej biblioteki ;-)
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Mon Aug 26, 2019 12:44 pm

Delay użyłem "roboczo" by w ogóle zobaczyć czy zadziała.
Co do związku z biblioteką, to pośrednio ma związek. Chciałem się upewnić jak pobierać i modyfikować stan obiektu w supli pomijając odczyt z pinów. Czy mógłby ktoś umieścić fragment kodu z przykładem użycia Distance w bibliotece?
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Aug 26, 2019 4:54 pm

uchnast.michal wrote:
Mon Aug 26, 2019 12:44 pm
Delay użyłem "roboczo" by w ogóle zobaczyć czy zadziała.
Co do związku z biblioteką, to pośrednio ma związek. Chciałem się upewnić jak pobierać i modyfikować stan obiektu w supli pomijając odczyt z pinów. Czy mógłby ktoś umieścić fragment kodu z przykładem użycia Distance w bibliotece?
Jeżeli chodzi wykorzystanie Distance to wzorowałbym się projektem kolegi @cino111 viewtopic.php?f=11&t=4771
Chciałem się upewnić jak pobierać i modyfikować stan obiektu w supli pomijając odczyt z pinów.
Może daj jakiś przykład co chcesz osiągnąć.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Mon Aug 26, 2019 5:20 pm

krycha88 wrote:
Mon Aug 26, 2019 4:54 pm
Może daj jakiś przykład co chcesz osiągnąć.
Najprostszy przykład by zrozumieć ideę biblioteki:
Jezeli przekaźnik na gpio12 zmieni stan na wlaczony to println ('cos tam');
i drugi
jezeli zmienna > 10 to zmień stan przekaźnika gpio12 na włączony.
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Aug 26, 2019 5:34 pm

uchnast.michal wrote:
Mon Aug 26, 2019 5:20 pm
krycha88 wrote:
Mon Aug 26, 2019 4:54 pm
Może daj jakiś przykład co chcesz osiągnąć.
Najprostszy przykład by zrozumieć ideę biblioteki:
Jezeli przekaźnik na gpio12 zmieni stan na wlaczony to println ('cos tam');
i drugi
jezeli zmienna > 10 to zmień stan przekaźnika gpio12 na włączony.
Teraz rozumiem;D spójrz na to viewtopic.php?p=47166#p47166
W moim kodzie dodałem domyślnie supla_DigitalWrite odszukaj i rób co chcesz ;)
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Aug 26, 2019 7:32 pm

krycha88 wrote:
Thu Aug 22, 2019 11:32 am
Rafaello wrote:
Thu Aug 22, 2019 11:23 am
nic to nie dało, cały czas resetuje moduł,
wcześniej troszkę błędnie złapałem z szeregowego, zapomniałem że to WEMOS i nie ta prędkość

w szeregowym mam coś takiego

Exception (2):
epc1=0x3fffff70 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x3fffff70 depc=0x00000000

>>>stack>>>

ctx: cont
sp: 3ffffd60 end: 3fffffc0 offset: 01a0
3fffff00: 00000000 00000000 00000000 00000001
3fffff10: 00000000 3fff0068 00000001 00000000
3fffff20: 00000000 00000000 40100160 00000001
3fffff30: 3ffefed8 3fff0075 3fff1b5c 4020a3e1
3fffff40: 0044d9d5 00000000 00000000 00000000
3fffff50: 00000000 00000000 3ffefed8 00003b8b
3fffff60: 00003b8b 3fff0ad8 3ffefed8 4020a487
3fffff70: 4020f690 00000000 00000000 3fff0075
3fffff80: 00000000 00000000 feefeffe 3fff0d48
3fffff90: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 40203448
3fffffa0: 3fffdad0 00000000 3fff0d18 4020ed38
3fffffb0: feefeffe feefeffe 3ffe851c 401008ed
<<<stack<<<
@⸮
nP⸮MT'⸮⸮u⸮B⸮y)Q* ⸮O8⸮
⸮I\% )l⸮@⸮⸮C⸮
LRP ⸮кNP9⸮H⸮X-⸮⸮N⸮⸮ ⸮Q⸮WiFi init
SSID: Galaxy A70
PASSWORD: xxxxxxx
.......
localIP: 192.168.43.82
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.43.1
INITIALIZED

w kółko się powtarza
Spróbuj:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI
https://github.com/krycha88/SuplaDevice
Czy komuś na kodzie Krystiana działa DALLAS.
Cała reszta śmiga, przekaźniki, sensory itp., niestety prócz DS18B20, ten sam czujnik na innym module działa bez problemu.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Mon Aug 26, 2019 7:37 pm

Rafaello wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:32 pm
Czy komuś na kodzie Krystiana działa DALLAS.
Cała reszta śmiga, przekaźniki, sensory itp., niestety prócz DS18B20, ten sam czujnik na innym module działa bez problemu.
Testowałem DS18B20 i DHT22 - działały na plikach master.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 170
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Mon Aug 26, 2019 7:38 pm

krycha88 wrote:
Mon Aug 26, 2019 5:34 pm
Teraz rozumiem;D spójrz na to viewtopic.php?p=47166#p47166
W moim kodzie dodałem domyślnie supla_DigitalWrite odszukaj i rób co chcesz ;)
Dziękuję Ci bardzo za wskazówki, jutro będę walczył.
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Aug 26, 2019 8:06 pm

uchnast.michal wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:37 pm
Rafaello wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:32 pm
Czy komuś na kodzie Krystiana działa DALLAS.
Cała reszta śmiga, przekaźniki, sensory itp., niestety prócz DS18B20, ten sam czujnik na innym module działa bez problemu.
Testowałem DS18B20 i DHT22 - działały na plikach master.
Mam działający drugi moduł na Primary_GUI_BME
viewtopic.php?p=44673#p44673
Tam śmiga zarówno BME280 jak i DS18B20, z tym że w tamtym kodzie był jeden DS, a tu mamy możliwość podłączenia kilku i niestety w tej konfiguracji nie mogę odpalić DSa, czy w takiej konfiguracji coś jeszcze muszę definiować związanego z DSem prócz powiedzmy add_DS18B20_Thermometer(2);
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Aug 26, 2019 10:41 pm

Rafaello wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:32 pm
Mam działający drugi moduł na Primary_GUI_BME
viewtopic.php?p=44673#p44673
Tam śmiga zarówno BME280 jak i DS18B20, z tym że w tamtym kodzie był jeden DS, a tu mamy możliwość podłączenia kilku i niestety w tej konfiguracji nie mogę odpalić DSa, czy w takiej konfiguracji coś jeszcze muszę definiować związanego z DSem prócz powiedzmy add_DS18B20_Thermometer(2);
Niestety ale można odpalić tylko jednego DSa na jednym pinie. add_DS18B20_Thermometer(2); oznacza tylko na jakim pinie masz DSa.

Mógłbym dopisać taka funkcjonalność ale to za jakieś 2 tyg ;)
Post Reply