ESP8266 Primary GUI

Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt sie 27, 2019 4:18 am

krycha88 pisze:
pn sie 26, 2019 10:41 pm
Rafaello pisze:
pn sie 26, 2019 7:32 pm
Mam działający drugi moduł na Primary_GUI_BME
viewtopic.php?p=44673#p44673
Tam śmiga zarówno BME280 jak i DS18B20, z tym że w tamtym kodzie był jeden DS, a tu mamy możliwość podłączenia kilku i niestety w tej konfiguracji nie mogę odpalić DSa, czy w takiej konfiguracji coś jeszcze muszę definiować związanego z DSem prócz powiedzmy add_DS18B20_Thermometer(2);
Niestety ale można odpalić tylko jednego DSa na jednym pinie. add_DS18B20_Thermometer(2); oznacza tylko na jakim pinie masz DSa.

Mógłbym dopisać taka funkcjonalność ale to za jakieś 2 tyg ;)
OK z tym że przy tym kodzie nie widzi nawet jednego
krycha88
Posty: 920
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt sie 27, 2019 6:33 am

Nie kojarzę abym coś zmieniał w obsłudze DSow. Dopiero w weekend będę wstanie to sprawdzić. Może ktoś inny potwierdzi czy działają.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt sie 27, 2019 6:48 am

W Primary GUI czujniki działają. Jeśli dyskutujecie nt. innych kompilacji to proszę załóżcie nowy temat.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Patryk
Posty: 996
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

wt sie 27, 2019 7:46 am

Wgrałem teraz dla testów Primary GUI z jednym ds18b20 na gpio2.

Na sofcie i bibliotece @espablo - działa.
Na najnowszym sofcie Primary GUI i bibliotece SuplaDevice @krycha88 - również działa.

Jedynie co zauważyłem, że podczas wejścia w tryb konfiguracji przez gpio0 ( @krycha88 ), LED " nie mruga " i to może trochę wprowadzać w "błąd".
Podczas wejścia przez 2 x reset dioda "mruga".

Wgrywane do Wemos d1 mini , arduino ide 1.8.8, win7 64.
Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt sie 27, 2019 11:48 am

DS odpalony, dodawałem swój przekaźnik typu add_Relay_Gate i w sumie kanały typu przekaźnik działały, natomiast mój kanał jakimś cudem blokował DSa.
Wreszcie wszystko działa idealnie jak chciałem. Źródło Krychy jest super do budowania swoich kompilacji.
Dzięki
krycha88
Posty: 920
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sie 28, 2019 4:29 am

Patryk pisze:
wt sie 27, 2019 7:46 am
Jedynie co zauważyłem, że podczas wejścia w tryb konfiguracji przez gpio0 ( @krycha88 ), LED " nie mruga " i to może trochę wprowadzać w "błąd".
Podczas wejścia przez 2 x reset dioda "mruga".
Jeżeli tak jest to poprawię to na dniach.

Jak moduł się zarejestruje w supli i wtedy wejdziesz w tryb konfiguracji to też dioda nie mruga?
Patryk
Posty: 996
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr sie 28, 2019 7:48 am

Taki objaw występuje tylko wtedy, gdy ds jest ustawiony na gpio2.
Jak ds-a jest na innym gpio, wtedy LED działa poprawnie.
Przypomniałem sobie o:
 viewtopic.php?p=37156#p37156
Primary GUI "nie lubi" jak na jednym porcie  (gpio2) jest ustawiony LED (fabryczny) i ds18b20.
Ryrzy
Posty: 148
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

śr sie 28, 2019 12:27 pm

Witam,
troche z tematu wypadłem, gdzieś tak w połowie :D ale widze troche się zmieniło na lepsze ;) kompiluje sobie firmware pod sonoff mini diy, nie jest to wieksza filozofia, tylko z 2 rzeczami mam problem ( w sumie tylko jedna ważna)
- jak ustawić przycisk, żeby był był bistabilny ? (używam: add_Relay_Button(12, 4, CHOICE_TYPE); ),
- jak ustawić diodę zeby działała jako powiadomienie o poleczeniu wifi (w configu dziala, miga) - mniej wazne

dzieki i pozdrawiam :)
Patryk
Posty: 996
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr sie 28, 2019 1:04 pm

Ryrzy pisze:
śr sie 28, 2019 12:27 pm
Witam,
troche z tematu wypadłem, gdzieś tak w połowie :D ale widze troche się zmieniło na lepsze ;) kompiluje sobie firmware pod sonoff mini diy, nie jest to wieksza filozofia, tylko z 2 rzeczami mam problem ( w sumie tylko jedna ważna)
- jak ustawić przycisk, żeby był był bistabilny ? (używam: add_Relay_Button(12, 4, CHOICE_TYPE); ),
- jak ustawić diodę zeby działała jako powiadomienie o poleczeniu wifi (w configu dziala, miga) - mniej wazne

dzieki i pozdrawiam :)
1.  Wyboru wyłącznika mono/bistabilny dokonujesz w konfigu.
2. Odnośnie LED masz tutaj:
 viewtopic.php?p=47085#p47085
3. A tu masz wszystko co chcesz do sonoffa mini:
 viewtopic.php?p=47572#p47572
Ryrzy
Posty: 148
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

śr sie 28, 2019 1:08 pm

no hmm w configu tego nie widze... więc tak ciężko :) dzięki za gotowca, ale chciałbym to sam ogarnąć, dlatego pytam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”