ESP8266 Primary GUI

elmaya
Posts: 65
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm

Wed Jan 09, 2019 12:07 am

rzeczywisty kod

Code: Select all

while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    delay(500);
    Serial.print(".");
  }
tak właśnie zrobiłem

Code: Select all

unsigned long wifi_checkDelay = 30000;  // Wi-Fi podłącz tacę opóźniającą, aby ponownie połączyć się co 30 sekund
unsigned long wifimilis; 

Code: Select all

 if (millis() > wifimilis)  {
  for (int x = 10; x > 0; x--) 
  {
    if (x == 1){
    wifimilis = (millis() + wifi_checkDelay) ; 
    }  
    if (WiFi.status() == WL_CONNECTED) 
    {    
     break;                           
    } 
    else                              
    {
     delay(500);   
      Serial.print(".");                                        
    }
    
  }
}
User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 09, 2019 6:48 am

Mam podobnie ale bez "delay(500);"
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Ryrzy
Posts: 49
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Jan 09, 2019 12:08 pm

hmm chyba oślepłem... jak wejść w tryb konfiguracji w przypadku gdy wgrałem to do sonoff basic? :D led/relay/Relay_Button i dht sobie ustawilem, ale jakoś nie widze gdzie ustawić który to config button :|
cino111
Posts: 231
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jan 09, 2019 12:14 pm

Ryrzy wrote:
Wed Jan 09, 2019 12:08 pm
hmm chyba oślepłem... jak wejść w tryb konfiguracji w przypadku gdy wgrałem to do sonoff basic? :D led/relay/Relay_Button i dht sobie ustawilem, ale jakoś nie widze gdzie ustawić który to config button :|
Pierwszy post:
Tryb konfiguracji to 2 x reset tak jak w oryginalnej wersji. Jeśli jest to ESP-12 to powinna migać szybko niebieska dioda.

Przy pierwszym wgraniu softu od razu rozsyłana jest siec do konfiguracji. Później wchodzisz po nr IP.
Last edited by cino111 on Wed Jan 09, 2019 12:16 pm, edited 1 time in total.
Ryrzy
Posts: 49
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Jan 09, 2019 12:15 pm

2x reset co...?
Ryrzy
Posts: 49
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Jan 09, 2019 12:24 pm

cino111 wrote:
Wed Jan 09, 2019 12:14 pm
(...)
Przy pierwszym wgraniu softu od razu rozsyłana jest siec do konfiguracji. Później wchodzisz po nr IP.
o to to to :) tylko teraz ip zdobyć jak sie siedzi w robocie i do routera dostepu nie ma :P

edit

kurde... mam IP ale zalogować się nie idzie :| witryna nieosiągalna... dziwne

edit2

no dobra... poddaje się, po wpisaniu danych po pierwszym logowaniu moduł już tylko miga i nie da się wejść ani przez IP anie nie loguje sie do serwera supli...

EDIT3

wyniki z konsoli:

Code: Select all

WiFi init
SSID: sxxxx
PASSWORD: 1xxxxx
...........
localIP: 192.168.20.131
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.20.1
Zainicjowany

Uruchamianie serwera...
Rozłączony
Rejestracja w toku
WiFi init

itd
pliki z ostatnio udostepnionego posta (nie z pierwszego)
cino111
Posts: 231
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jan 09, 2019 2:11 pm

Po wpisaniu danych po pierwszym logowaniu i kliknięciu zapisz trzeba zrobic fizyczny reset -poprostu odlacz zasilanie i powinien pojawić sięmoduł na Cloudzie.
Ryrzy
Posts: 49
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Jan 09, 2019 2:15 pm

cino111 wrote:
Wed Jan 09, 2019 2:11 pm
Po wpisaniu danych po pierwszym logowaniu i kliknięciu zapisz trzeba zrobic fizyczny reset -poprostu odlacz zasilanie i powinien pojawić sięmoduł na Cloudzie.
niestety nie :(
cino111
Posts: 231
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jan 09, 2019 2:23 pm

Jeszcze raz.
1. Czyscisz moduł
2. Wgrywasz soft
3. Po wgraniu od razu pokaże się sieć "Moduł Supla" gdzie ustawisz adres serwera Cloud itd
4. Klikasz "zapisz"
5. Fizyczny reset. Że nie masz wyprowadzonych pionów to odlacz na chwile zasilanie. Powinno działać.
Ryrzy
Posts: 49
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Jan 09, 2019 2:36 pm

dokładnie tak robie (łącznie z wyczyszczeniem całej pamieci blankiem) i kończy się to tym co wyżej w konsoli :)
Post Reply