Page 13 of 25

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:15 am
by cino111
Wgrywasz bina, czy prosto z arduino ide? jak z Arduino to w menagerze płytek paczka esp8266 w wersji 2.4.2 ma możliwość czyszczenia modułu tuż przed wgrywaniem nowego softu. Wgrywaj jak na poniższych ustawieniach i powinno być ok. Ewentualnie zmień wartość pamięci, bo nie wiem czy tam masz 4 M, czy 1M.

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:46 am
by Ryrzy
Prosto z kompilatora wgrywam,
wszystko się zgadza... nawet całe środowisko z Arduino od nowa zainstalowałem... ewidentnie nie chce to ze mną się pogodzić :|

biblioteki esp mam 2.5.0 beta, sprobuje wrocic do 2.4.2

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:53 am
by cino111
Ryrzy wrote:
Thu Jan 10, 2019 9:18 am
. 'Wystapil blad uwierzytelniania' hahah :lol: :lol: :lol:
Gdzie Ci się to pojawia?
Jak łączysz się telefonem z siecią modułu, żeby wprowadzić dane do serwera?

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:57 am
by Ryrzy
problem rozwiązany... paczka esp 2.5.0 beta 2 ma albo jakiś błąd albo coś zmienione, na 2.4.2 w końcu wszystko działa poprawnie!!

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 11:00 am
by cino111
Uffff
Tak na przyszłość - raczej staraj się nie zaktualizować do nowo pojawiających się wersji bibliotek, jeżeli działa na starej. Ile ja życia straciłem na błędach przez nowe biblioteki... :oops:

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 11:07 am
by Ryrzy
mam takie zboczenie, że lubie mieć wszystko aktualne i już nie pierwszy raz odbija mi się to czkawką :lol: :lol: :lol:

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 11:26 am
by Espablo
Na początku miałem 2.3.8 potem aktualizowałem do 2.5. Nie działało. Wróciłem do 2.4.2 teraz działa ale mam wrażenie, że lepiej działało na 2.3.8.

2.4.0 też nie działa dobrze.

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 11:36 am
by cino111
Trzymam się 2.4.2. ze względu na możliwość czyszczenia modułu, który trwa kilka sekund. Przez blinka przy 4M kilkanaście minut.

@Espablo jakos planujesz w najbliższych dniach aktualizację softu? Nie wiem czy wgrywać, czy czekać :mrgreen: Głownie chodzi o stan w apce przy Relay_Invert po zaniku zasilania.

Jeżeli w kodzie w void setup dodam sobie np 6xDS na jednym GPIO, a w Supla_board wyłączę add_DS18B20_Thermometer to powinno to działać?

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 2:04 pm
by Espablo
Soft nie obsługuje kilku czujników na jednym GPIO

Re: ESP8266 Primary GUI

Posted: Thu Jan 10, 2019 2:11 pm
by cino111
Espablo wrote:
Thu Jan 10, 2019 2:04 pm
Soft nie obsługuje kilku czujników na jednym GPIO
Wiem, wiem, ale chodzi mi czy jak zdefiniuję adresy czujnkow i wpisze do kodu

Code: Select all

// DS18B20 Sensor read implementation
double get_temperature(int channelNumber, double last_val) {

    double t = -275;
          switch(channelNumber)
         {

            case 0:
         sensors.requestTemperatures();
         t = sensors.getTempC(jeden);
        Serial.print("Temp 1 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 1:
         t = sensors.getTempC(dwa);
        Serial.print("Temp 2 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 2:
         t = sensors.getTempC(trzy);
        Serial.print("Temp 3 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 3:
         t = sensors.getTempC(cztery);
        Serial.print("Temp 4 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 4:
         t = sensors.getTempC(piec);
        Serial.print("Temp 5 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 5:
         t = sensors.getTempC(szesc);
        Serial.print("Temp 6 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 6:
         t = sensors.getTempC(siedem);
        Serial.print("Temp 7 : ");
        Serial.println(t);
                    break;
            case 7:
         t = WiFi.RSSI();
        Serial.print("Temp 8 : ");
        Serial.println(t);
        Serial.println("***********GOTOWE*************");
                    break;
          }
         
    return t;  
}
i w void setup wprowadze

Code: Select all

  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); 
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  //Wifi
to ma prawo to działać?